Popoldanski s.p. in redna služba?

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
Zanima me ali lahko jaz kot redno zaposlen v javni upravi odprem popoldanski s.p. brez vednosti mojega delodajalca? Ali ga moram o tem obvestiti in morda zaprositi za kakšna dovoljenja?

Lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.748
1.531
113
Popoldanski s.p. tvojega delodajalca (ker tudi kakšne konkurenčne klavzule gotovo nimaš zapisane v pogodbi o zaposlitvi, ker si v javni upravi) čisto nič ne briga... Odpreš in čao...
zmaga.gif

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Sicer nisem v javni upravi, vendar sem vseeno šefu povedal, ker sem hotel, da zve od mene in ne nekje drugje. Tudi sicer imam rad z njem čiste račune (ker je on fer, skušam biti tudi jaz).

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Pol mu že z notranjimi informacijami v zelje rineš, če te je strah, da bo zvedel, da imaš odprt s.p. ali kaj?

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Popoldne delam nekaj drugega, kot pa proizvajamo v firmi, kjer sem zaposlen. Ni nobene šanse, da bi bil konkurenca matični firmi.

Gre se pa za stvar zaupanja. Ne maram delanja stvari za bregom. Tudi jaz bi v takem primeru raje zvedel direkt od svojega podrejenega, kot pa od drugih, pa čeprav se me nebi tikalo.

Je pa to odvisno, kak človek je šef. Moj šef je kul in fer dečko, če bi bil kak presran ali zajeban [censored] mu sigurno nebi povedal, ampak bi si mislil "ko ga jebe, to ga nič ne briga".

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik damo pravi:

Gre se pa za stvar zaupanja. Ne maram delanja stvari za bregom. Tudi jaz bi v takem primeru raje zvedel direkt od svojega podrejenega, kot pa od drugih, pa čeprav se me nebi tikalo.

Je pa to odvisno, kak človek je šef. Moj šef je kul in fer dečko, če bi bil kak presran ali zajeban [censored] mu sigurno nebi povedal, ampak bi si mislil "ko ga jebe, to ga nič ne briga".

Kot da berem sebe. Tudi sam sem takoj seznanil direktorja. Pa še več spoštovanja, kot sem ga že imel, sem s tem pridobil.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Damo... naredi tako kot ti veleva vest in kot ne naredil Accord.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Tis, sprašuje Aki1, jaz sem bil na tem pred skoraj 10 leti, le da je meni bilo takoj jasno, kaj narediti (pač poslušal sem svojo vest).

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik damo pravi:
Tis, sprašuje Aki1, jaz sem bil na tem pred skoraj 10 leti, le da je meni bilo takoj jasno, kaj narediti (pač poslušal sem svojo vest).

redface-1.gif

Eh... Aki1, posluši tud damota, ki je isto tako poslušal svojo vest

grims-1.gif

sorry

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Se strinjam,

če boš delal nekaj, kar nima veze s tvojo službo , potem povej šefu, pa bodo bonus točke in ohranjeno zaupanje.

LP,
PIC

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Sicer se strinjam, vendar kot je meni rekel moj šef - počni popoldne kar hočeš, če ti je to v večje veselje kot igrati tenis, pa to počni - le na dopoldansko službo naj ne vpliva. Če povzamem, a šefom sporočate vse kar počnete v svojem prostem času? Če ni povezano z vašo dopoldansko službo, ne vem zakaj bi naj imel kdorkoli slabo vest?

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Kako pa je s tem, da svoje popoldanske storitve nudiš podjetju v katerem si zaposlen. Predvidevam, da je vse stvar dogovora s šefom, vendar ker je danes toliko nevoščljivih ljudi ti kaj takega ne bo pustil, razen da na skrivaj delaš .....če te dobijo, si dejansko lahko ob službo ali si primoran prekiniti samo popoldansko delo?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Jaz sem že videl pogodbo med firmo in popoldancem, zanimivo pa je bilo to, da je ta popoldanc bil tudi eden od direktorjev v firmi. A je popoldne svojemu delodajalcu prodajal znanja, ki niso v opisu njegovih delovnih zadolžitev v firmi.

Meni osebno se je to zdelo malo bolano, ker naprimer ITjevcem pa podobno nebi dovolili in raje najamejo zunanjega.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Tudi če nimaš konkurenčne klavzule v pogodbi velja konkurenčna prepoved. Zadevo lahko urediš z pisnim soglasjem delodajalca.
Citat:
KONKURENČNA PREPOVED - V ČASU DELOVNEGA RAZMERJA
Konkurenčno prepoved postavlja že zakon, ki delavcu prepoveduje, da v času trajanja delovnega razmerja v svojem ali tujem imenu (kot zastopnik) opravlja dela ali sklepa posle, ki sodijo v dejansko dejavnost delodajalca in ki pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

Treba je opozoriti, da zakon namenoma omenja dejansko dejavnost delodajalca, ne pa morda registriranih dejavnosti. Pri registraciji dejavnosti so podjetja namreč bolj ali manj prosta in mnoga registrirajo dejavnosti "na zalogo", dejansko ukvarjajo pa se le z eno ali nekaterimi od njih. Vezava konkurenčne prepovedi na registrirane dejavnosti bi bila za delavce preveč omejevalna.

Delavec lahko opravlja dela ali sklepa posle, ki bi sicer pomenili kršitev konkurenčne prepovedi, če ima za to pisno soglasje delodajalca.

POSLEDICE KRŠITVE KONKURENČNE PREPOVEDI
Če delavec krši konkurenčno prepoved, delodajalcu odgovarja za škodo, ki mu jo je s svojim ravnanjem povzročil. Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode v roku treh mesecev od dneva, ko je zvedel za opravljanje dela ali sklenitev posla, vendar najkasneje v roku treh let od dokončanja dela ali sklenitve posla.

Kršitev konkurenčne prepovedi je poleg tega lahko tudi razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca. Po sodni praksi gre za tako hudo kršitev, da opravičuje izredno odpoved.
http://www.pravozatelebane.com/index.php?option=com_content&task=view&id=67&Itemid=114

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Ja faaaak tega sem se bal...očitno ne bo nič z mojim popoldanskim s.p.-jem

To isto velja, če podjetje nima svojih sredstev za opravljanje dejavnosti ampak uporablja povšaliste, potem takem sem konkurenca povšalu in ne podjetju samemu. Podjetju je vseeno komu plača za storitev in on ni nič na slabšem z menoj, na slabšem je povšal, ker jim odžiram posu....

Nazadnje urejeno: