Popoldanski s.p. in davki/dohodnina

LooK

Pripravnik
5. okt 2007
45
0
6
Ker mi zadeve niso jasne, bi vas prosil za pomoč. Torej sem redno zaposlen in bi odprl popoldanski s.p.
Zanima me, kako je z vsemi davki in dohodnino? Torej recimo, da bi popoldanski sp na leto nanesel cca 10.000€, kako si lahko izračunam potem davke in dohodnino? Se izračun dohodnine prišteje k ostalim prihodkom? Kako je pa z davki?
Hvala za informacije

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Za s.p. se pripravi poseben obracun davka iz dejavnosti, placa se tudi akontacija davka, ce je seveda plus na koncu. Nato se pri odmeri oz. inform.izracunu vse skupaj pristeje k placi, torej dobicek k dohodku, akontacija davka k ze placanemu davku ter se dobi koncna odmera davka.

Nazadnje urejeno:

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Se to. Pri povprecni slovenski placi si na dobicek s.p. ze pri 41% davka, tako da pri vecjem dobicku svetujem dober premislek glede s.p.

LooK

Pripravnik
5. okt 2007
45
0
6
Davka imam že sedaj 41%, ali to pomeni da bi dohodnina ostala enaka (do sedaj sem bil vedno nekje na pozitivni 0, mi ni bilo nič treba plačati), ali bi se to spremenilo s še večjimi dohodki? Dejansko kar me zanima je, ali so edini stroški 40€ na mesec, ali je še kaj dodatnih davkoh/večja dohodnina?
Verjetno neumna vprašanja, ampak res se ne spoznam na te zadeve.

Še nekaj me zanima samo informativno - kako pa je v primeru če nekdo drug dela na tvoj ime na popoldanski sp, oziroma ali je to sploh mogoče?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Zaposlenih ne moreš imeti. To, kar ti omenjaš, je v tehničnem smislu delo na črno. Naj si odpre svoj s.p. in dela kar hoče. Ne vem če se bo strinjal, da mu 41% vzameš na račun davka od dobička.

LooK

Pripravnik
5. okt 2007
45
0
6
Me je samo zanimalo, če je to možno sploh. Mi je pred časom znanec, ki ni redno zaposlen rekel, če bi jaz to odprl in bi on potem samo plačeval teh 40€ prispevkov mesečno, ki so potrebni za popoldanski sp. Seveda nisem bil za, ker so tu še davki, večja dohodnina (imam to prav?)...Pa tudi ne vem če bi bilo to državi všeč.

Nazaj na temo: se pravi, če odprem popoldanski s.p. in poleg redne zaposlitve delam še to in zaslužim samo s popoldanskim s.p. recimo za lažje računanje 10.000 € v letu, potem mi tudi tukaj država pobere 4100€ davkov in mi ostane razlika? Ali se motim
d055.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik LooK pravi:

Nazaj na temo: se pravi, če odprem popoldanski s.p. in poleg redne zaposlitve delam še to in zaslužim samo s popoldanskim s.p. recimo za lažje računanje 10.000 € v letu, potem mi tudi tukaj država pobere 4100€ davkov in mi ostane razlika? Ali se motim
d055.gif

Prav imaš... na žalost
frown-1.gif

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik LooK pravi:
Me je samo zanimalo, če je to možno sploh. Mi je pred časom znanec, ki ni redno zaposlen rekel, če bi jaz to odprl in bi on potem samo plačeval teh 40€ prispevkov mesečno, ki so potrebni za popoldanski sp. Seveda nisem bil za, ker so tu še davki, večja dohodnina (imam to prav?)...Pa tudi ne vem če bi bilo to državi všeč.

d055.gif

Upam, da ločiš razliko med 10.000 EUR prometa (prihodkov) in 10.000 EUR dobička (razlika med prihodki in stroški, ki jih imaš s svojim delom kot s.p.). Če boš imel res 10.000 EUR dobička, potem lahko računaš 4.100 davka. Kot sem že napisal, imaš tudi varianto d.o.o.-ja.

Stroški, ki jih imaš v vsakem primeru so pavšalni prispevki in tudi TRR (priporočljivo) - kar je res nekje 40 EUR. Ostalo pa odvisno od dejavnosti ipd.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik zino pravi:
do 25000 € letno sploh nisi davčni zavezanec!

In verjetno ti veš kaj to pomeni? To pomeni, da nisi zavezanec za plačilo DDVja.... davek od dobička ti pa vseeno "odlitei"

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik LooK pravi:

d055.gif
Imaš prav, če nimaš stroškov, kar pomeni, da nisi ravno iznajdljiv.
Vsak "strošek" ti za tisti znesek stroška zniža osnovo za dohodnino. Torej dejansko je davčna stopnja enaka 0. Recimo potni stroški, reprezentanca (zgolj 50%), kakšen računalnik, itd. SEVEDA PA MORAŠ UPOŠTEVAT PRAVILA DURSA, ker sicer je to zelo hud in drag bumerang.
Skratka, če si malo sposoben, boš imel efektivno davčno stopnjo blizu 0.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
ravno take imajo najrajši. 15k prometa, 100 eur dobička. jaki poslovneži. sledi hiter obisk inšpektorja. lp

lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
ravno take imajo najrajši. 15k prometa, 100 eur dobička. jaki poslovneži. sledi hiter obisk inšpektorja. lp

lp
A ti to malo na pamet govoriš?
Ker če bo upošteval tisto kar sem dal z velikim, se bo inšpektorju lahko samo nasmejal.

LooK

Pripravnik
5. okt 2007
45
0
6
Ali mi lahko nekdo prosim samo še odgovori, kako je z dohodnino? Sedaj jo imam nekje pozitivno 0. Ali bi v primeru, da bi delal še popoldanski s.p. moral kaj plačati?

LooK

Pripravnik
5. okt 2007
45
0
6
Morda še kakšen bolj uporaben odgovor? V primeru, da se dela vse pošteno me zanima? Pošteno v smislu, da so prihodki uradno zabeleženi.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
PRIHODKI - ODHODKI = DOBIČEK

Zanima te torej, kakšen dobiček boš imel preko sp, saj boš na podlagi tega plačeval (dodatno) dohodnino. Torej če si sedaj v službi na "pozitivni 0" - torej nič ti ni treba doplačati, potem boš v primeru:
1.DOBIČEK<0 - nič dodatno plačeval dohodnine za sp
2. DOBIČEK>0 - plačeval dodatno dohodnino

Kot so ti v prejšnjih postih predstavljali ideje o kreativnem računovodstvu - ta kreativnost pri prihodkih načeloma ni možna, marsikaj se pa da v domeni odhodkov narediti. In s to kreativnostjo ni potrebno kršiti zakonov...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Kot prvo: klik

So ti že prej poskušali dopovedati, da je treba več stvari upoštevati - in sicer:

ustvarjen promet - prijavljeni stroški (pozanimaj se pri računovodji kaj in kako lahko uveljavljaš kot stroške) = dobiček k temu se prišteje še tvoja osnovna za dohodnino iz redne zaposlitve = osnova za dohodnino (lestvico že poznaš)

Je pa seveda možno "dobiček" ustrezno "zmanjšati" s stroški - ampak kot je višje zgoraj navedeno - upoštevaj pravila DURSa, da ne boš neprijetno presenečen, da ti kasneje določenih stroškov NE bodo priznali (sledi nov obračun - plačilo premalo plačanih davkov (dohodnine) + zamudne obreti + v najslabšem primeru še kazne - in to zna biti drago).

Da ne pozabim - lahko se greš tudi "normiranca" (primerno za storitveno dejavnost brez stroškov materijala in ostalih visokih stroškov) - je nekaj lažje za knjigovodstvo, nima pa nekih možnosti davčne optimizacije (stroški se priznajo v višini 25% od prometa - plačnik storitve pa odvede aktontacijo dohodnine direktno - tebi plača le "razliko". Se pravi: račun 100, osnova 75% (se pravi račun - 25% normirani stroški) = 75, od tega plačnik odvede 25% akontacije dohodnine - tebi "plača" le 81,25 EUR.
Ker si navedel, da si že s svojo plaæo v razredu 41% pomeni, da boš še na ta promet, ki si ga ustvaril doplačal še 12,- EUR dohodnine (75 * 41% - 75 * 25% (že plačane) = 12 - ali 12% od prometa).
Letni promet 10.000,- EUR - "nakazanega denarja" 8.125,- EUR - doplačila dohodnine: 1.200,- EUR.
Seveda igrajo tudi olajšave vlogo, tako izračun velja le zelo grobo!

LooK

Pripravnik
5. okt 2007
45
0
6
Hvala, sedaj je malo bolj jasno
smile-1.gif
To sem potreboval - številko (dohodnino) kako bi bilo v primeru, če bi vse uradno prijavil.