poplave

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ok kje vse imamo sedaj poplave? pri nas cakamo, da podtalnica udari ven, bliznji potoki so ze na robu s strugo. nazadnje je bilo tako l.2007, ko je bila nasa vas komplet pod vodo, kleti zalite... lokacija blizu brnika.
kaksno je stanje pri vas?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.616
4.572
113
50
Na sončni strani ALP
Ravno pospravil opremo in se vrnil v enoto. Ravne na Koroškem.

Po dolini precej enot še na terenu. Črna, Mežica, Prevalje.
Ravno tako so na terenu na relacijah Slovenj Gradec - Mislinja in Libeliče - Dravograd ter naprej proti Radljam on Dravi.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Železniki brez posebnosti. Poljanska Sora se mi je zdela bolj narasla. Sem se pa vozil okoli Polhovega Gradca, pa so imeli zgleda ponoči kar pestro (Ko sem se jaz vozil je bila reka že nazaj v strugi).

Jeba tole vreme letos! Pa še cela jesen padavin nas pomoje čaka!
bonk.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.136
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Idioti (vodilni) bi moral struge, potoke vzdrževat ne pa prepuščat naravi.

Pa ravno to "vzdrževanje" potokov povzroča poplave v spodnjih tokih rek. Prej se je milijon malih potočkov razlilo, vsak je na svojem koncu poplavil kak hektar, potem so pa "pametni" vodogospodarstveniki začeli najprej potočke, pa potoke, pa rečice, pa reke v zgornjem toku,... "urejati" v betonska korita. Posledično voda zdrvi v dolino, kjer pa seveda ni dovolj prostora.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Idioti (vodilni) bi moral struge, potoke vzdrževat ne pa prepuščat naravi.

Pa ravno to "vzdrževanje" potokov povzroča poplave v spodnjih tokih rek. Prej se je milijon malih potočkov razlilo, vsak je na svojem koncu poplavil kak hektar, potem so pa "pametni" vodogospodarstveniki začeli najprej potočke, pa potoke, pa rečice, pa reke v zgornjem toku,... "urejati" v betonska korita. Posledično voda zdrvi v dolino, kjer pa seveda ni dovolj prostora.

Problem je, ker so struge neočiščene. Sploh letos po žledu. Ampak na čiščenje strug se ponavadi v SLO ni dajalo kakega poudarka.
rolleyes-1.gif
Tud v Železnikih je bil isti problem. Nekje je zajezilo, potem pa naenkrat flash flood.
Sicer se pa kar strinjam z Gavranovo izjavo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.206
6.992
113
pri taščici
Tudi jaz, dodaj še melioracije, izsuševanje močvirij, nasipavanje običajnih prelivnih površin in pozidave. Ter seveda vedno več asfalta in betona na tleh

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.013
6.239
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
saj bodo v bosni zbirali, ni panike.

OK sarkazem, ampak zakaj pa bi? Dol jim visi, saj tukaj ni nikogar za katerega bi morali skrbeti, poleg tega pa " naši " nacionalki dol visi za Slovenke in Slovence. Saj se vidi že tukaj na forumu, letos je Slovenijo prizadelo kar nekaj naravnih nesreč, pa ni bilo toliko napisanega, kot je bilo jokanja za tistimi v BiH in Srbiji.