Ponovno nesreča slovenskega alpinista

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
A zdaj pa še Miha?
roza.gif

Miha je bil eden najbolj perspektivnih alpinistov v Sloveniji. Izvrsten tako v prostem plezanju kot na odpravah.

Počivaj v miru.
roza.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
ko se pa en obetaven motorist razbije ker izziva usodo, pa ni podobnih postov...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Ne bluzi bedarij. Če se bo mlad perspektiven motorist sesul na pisti ali na progi, bomo tudi zanj ripali. Če bo pa "perspektivni" motorist od silne hitrosti razrezal kakšen avto na pol, pa od mene ne bo prejel nobenega sočutja. Čutiš razliko?
bonk.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
glih tko alpinisti uporabljajo javne površine kot motoristi. Kaj pa če bi padel na kakšnega alpinista nižje? glih tko ogroža druge. Saj ima plezalne stene, pa naj tam pleza.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
glih tko alpinisti uporabljajo javne površine kot motoristi. Kaj pa če bi padel na kakšnega alpinista nižje? glih tko ogroža druge. Saj ima plezalne stene, pa naj tam pleza.

Tudi, če bi se Miha poškodoval kot udeleženec v prometu bi tak post sigurno nastal in tudi po poročilih bi o njemu poročali. Tu ni bistvo, da je umrl alpinist. Bistvo je, da je umrl nekdo, ki je bil daleč iznad povprečja - vsaj po mojih standardih.

Bil je član društva vodnikov reševalnih psov in je s svojo psičko sodeloval v mnogih iskalnih in reševalnih akcijah. Bil je član ne le slovenskih enot temveč tudi mednarodnih enot v okviru IRO in udeležil se je tudi akcij v tujini. Bil je tudi alpinist, inštruktor, vodnik in v zadnjih letih član GRS. Nekateri na to gledate postransko a, da nekdo s svojim psom doseže tako kvaliteto in take uspehe, kot jih je on dosegel z Uko, je potrebno veliko časa in požrtvovanja - in vse to je počel poleg svoje ljubezni - alpinizma. Živel je življenje po svojih željah a ne le za sebe - veliko je naredil tudi za druge.

Ko srečujem prijatelje vidim dosti žalostnih obrazov - mnogi so ga poznali zelo dobro. Večina nas še zdaj ne more dojeti, da se je to res zgodilo. Jaz sem ga žal poznal le bežno a vseeno dovolj, da se zavedam, da je bil človek v pravem pomenu besede. Takih se moramo spominjati, saj so lahko vzor tako nam kot tudi tistim, ki prihajajo za nami.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
sam jest pa mislim, da v takem poslu, zabavi, športu je pač to za pričakovat. Sploh na takih gorah, tok visoko, kjer je vsaka minuta drugačna! To je treba imeti na strani, da se tud to lahko zgodi. Zmeri je to tak šok, kao, našemu se pa to ne more zgodit....

Nič ne rečem, verjetno je bil res dober človek in vse to, sam je pa žrtev svoje potrebe po adrenalinu. Tko kot vsi alpinisti, in ostali k umrejo v adrenalinskih športih! In ne gledam postransko na to, tud ne mislim da je sebičnež. Gledam ga pač kot zrtev svojih potreb. Tok bl šokantno je vse skupaj zato, ker je manj žrtev v gorah.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
glih tko alpinisti uporabljajo javne površine kot motoristi.

Samo s to razliko, da ko motorist špona 280 po avtocesti/100 skozi mesto/... ne uporablja javnih površin skladno s predpisi za varnost cestnega prometa (za razliko od že omenjenih pist, kjer je hitrost bistvo), alpinist pa pač hodi po gorah, kaj pa naj bi drugega (bolj varnega) počel?

Če že hočeš primerjati... motorist ki divja po cestah, počne podobno bedarijo, ko da če bi šel ti v visokih petah na Triglav po severni steni. Neki ne štima, aneda
smirk-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
ja ni res. Glih tko motorist išče adrenalin, kot hribolazec. Nobenemu ni treba tega počet, kar počneta, a ne?

Lahko bi hodil na lažje smeri, preverjene. Pa sej tam gor itak ni nikol varno!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Kako je lahko bit pameten, kajne? Pa ti sploh veš, kje je bil in s kom, pa kako težavno je bilo vse skupaj? Ne, samo bedarije kvasiš od začetka teme.

Miha ni umrl zaradi nesreče kot Pavle, ampak po vsej verjetnosti zaradi pljučnega edema kot posledice višinske bolezni.

Sicer pa imaš, bolje je biti doma in ničesar početi. Ker potem ti nihče ne more očitati, da si nekakšen manijak in zasvojenec z adrenalinom in da si nespametno rinil v nesrečo.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Mene pa zanima, kaj jih žene gor, ko po eni strani dobro vejo, da je velika možnost, da umrejo? Stalno berem, da mi za računalnikom tega ne razumemo, ni mi pa še noben razložil, kaj jih vleče?

Sploh pa ne razumem mož, očetov, ki svoje domače pustijo v negotovem pričakovanju kaj bo. Če že maš jajca, da narediš otroka, pol jih mej tudi, da ga vzgajaš dokler ne odraste.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Težko je razložit te stvari, ker tu ne gre za racionalni premislek. Tako kot je težko odgovorit, zakaj ti je nekaj všeč. Pač delaš to, ker te to početje vleče in ker to rad počneš.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Sej moji starši so tud marsikaj počeli preden so me imeli, in vaši tudi, vsak je imel svoje veselje, pride pa s starševstom tud čas, ko se je treba kakšni stvari odpovedat. In adrenalinske igrice so prve med njimi. To ne bom nikol razumel. Zame so to sebičneži. Žena bo zdej samohranilka, verjetno bo dobila kaj od življenskega zavarovanja, mulo bo odraščal brez očeta, ali z očimom.... In to samo zato, ker je oče imel druge želje, kot preživeti življenje z družino.

Sicer je to težko definirat, kaj je prav in kaj ne, sam jest mislim, da enkrat ko imaš družino, ne moreš le nase gledat. Moreš malo pomisliti, kaj bo, če ti umreš...

In sej tud pljučni edem je stvar alpinizma, in spada zraven, tko kot zdrs.

Pa nočem rečt, da ni prav, da ima človek hobi, sam si najdeš kakšnega bolj varnega, sigurnega, pa je... Sam, sej pač narava človeka je različna pri vsakemu.... Eni se umirijo, drugi pa ne...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Drugi pa obrezujejo češnjo, odletijo z nje in se ubijejo.

Boš rekel, da je obrezovanje nujno za preživetje?
ne-ne-1.gif

Kup firm ti to lahko naredi.

Je morebiti nujno "pacat vino v lastni kleti"?
ne-ne-1.gif

Pa sta se na to foro dva dni nazaj skorajda ubili dve družini.

Ampak "pacanje žlobuder po kleteh" je nacionalni šport. Za take dogodiščine je zato kriva izključno "smola oz. nesrečno naključje ali tragedija", ne pa egoizem. Čeprav je točno in samo egoizem ("moja klet", "moje vino", "moj pridelek", "sami smo ga napacali", "poizkusite prijatelji"....).

Kje se ta adrenalinskost/egoizem konča, je zato preklet težko vprašanje.
In vedno je veliko lažje ukazovat drugim, kaj morajo delat, kot pa pometat pred lastnim pragom.

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
can't believe it, ampak....word
zmaga.gif

škoda za mladega človeka, kakorkoli obrneš...a je na koncu sploh važno, zakaj je umrl? Posledica je v vsakem primeru ista.
smirk-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
ti si pa mal falila zdele... Slabe primerjave si dala, veš! Mislim da pridelovanje vina v kleteh glih ni adrenalinski šport. In tud take nesreče so tok redke, da jest prej sploh nisem vedel, da to obstaja!

no sicer je pa res... škoda je vsakega, kakorkoli...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ti si pa mal falila zdele... Slabe primerjave si dala, veš! Mislim da pridelovanje vina v kleteh glih ni adrenalinski šport. In tud take nesreče so tok redke, da jest prej sploh nisem vedel, da to obstaja!

Redke?

Tako redke, da se opozorila o zastrupitvah pišejo kot "prime news"?
http://24ur.com/novice/slovenija/ko-vdihnemo-strupen-plin.html

Primer trgatve ni bil pa napisan zato, da bi to proglasila za adrenalinski šport (četudi je za marsikoga velik adrenalin že vstati iz postelje). Primet trgatve je bil napisan zato, ker si trdil, da so ti ljudje, ki hodijo po gorah, egoisti. Ker se vendar ve, kaj se tam lahko zgodi.

Pacanje vina doma za veliko večino ni prav nič nujno potreben posel. Ampak čisto osebno užitkarjenje. Egoizem torej. Ki te tudi lahko ubije (vsako leto se to potrjuje!).

Samo tega si pač navajen (ti ali pa tvoja žlata to vsako leto počnete!) in zato ti niti na kraj pameti ne pade, da bi to proglasil za egoizem. To je samo smola, kaj ne....
crazy1.gif

Nazadnje urejeno: