Pomoč: prodati ali kupiti manjše vozilo

astra_boy

Pripravnik
15. jan 2008
127
0
16
Sem v dilemi in prosim za vaša mnenja.
Vozim Astro H letik 2005 1,6 (105KM) z prevoženimi 93000 km. Naslednje leto me čaka veliki servis in obnova zavor.
Avto uporabljam samo za v službo cca 20 km dnevno po mestu (max. 5000 km letno, trenutna poraba 7,8 l/100km) , saj imamo pri hiši še en večji družinski avto.

Kaj mi predlagate nakup novega manjšega do cca 10000 EUR ali vozit Astro nadaljnih recimo max 5 let?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Ne vem kak avto ima sosed.
Ne vem kaj ti pomeni avto.
Ne vem kako si finančno in koliko si pripravljen zapraviti za avto.
Popravilo obstoječe bi cenejše kot nakup nove.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Če je avto uredu in ga prodaš za tiste 2-3k€ si
bonk.gif

Če avto gre ga pač zvoziš do konca.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.827
2.081
113
Vozi, dokler gre. Jaz sem pred leti imel idejo prodati Vectro, ki ima sedaj 420kkm. Danes bi zanjo dobil praktično nič, služi pa še vedno kot marsikater nov avto ne
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Ceneje je vzdrževanje kot vsakršna mahinacija.

Tako da..bremze in servis ter gasa dalje.

Bastard

Fizikalc
21. feb 2008
1.636
0
36
Menjaj nujno, avto bo star 10let veliki servis itd ne veš kaj lahko crkne, vzemi nekaj nujno nad 130kw ker dobiš za ugoden denar dober avto, voziš se kot gospod za drobiž. Vzemi kaki Audi A8 ali podobno, ker živi se samo enkrat
priden.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Za servis boš dal 500-600€ mogoče, ti pa razmišljal če je boljš dat par jurjev več za "isti" avto?

Kot "isti" sem mislu, ker vsakega bo treba servisirat, na rabljejnem je tut fajn nardit velki servis takoj po nakupu, novga moreš pa na pooblaščenca vozt
wink-1.gif

Poraba na manjšem avti ni nujno, da bo kej velik manjša.

Vozi miško dokler gre;)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.898
113
Jaz imam enak avto kot ti. Servis sem naredil na 120k in me je menjava jermenov, napenjalcev in vodne pumpe prišla 400 eur. Pri tem avtu je predpisan interval za menjavo le teh na strašljivih 160k. No jaz sem zamenjal na 120, zaradi boljšega občutka. Sedaj ima avto 143kkm in ne kaže da bo hitro izgubil dušo.
Imam pa zanimivo malo manjšo porabo kot ti. In sicer 7,2 mešane vožnje. To je vožnja v službo, trgovine itd.. na Pag in nazaj pa pridem na 6,8. Verjetno imam bolj umirjen stil vožnje kot ti.
Glede na moje izkušnje se boš s tem avtom vozil še kar nekaj let, zato glede na kilometrino jaz niti približno nebi razmišljal za menjavo v kolikor ti avto dobro služi.
Je pa res da se bodo vedno pojavljali manjši vložki. Recimo ravno prejšnji mesec sem menjal komplet izpušne cevi in lonce, ker je začel zadnji denfer puščat in se glasneje oglašat. Srednjega pa niti nebi rabil menjat, ker je prerjavel le zunanji del, ki pa je po konstrukciji tanjši, notranji pleh pa je bil še zdrav. Pa še zadnjega bi lahko zadihtal z kako dvokomponentno pasto. Ampak vse to sem ugotovil, ob pregledu, ko so izpuhi bili že zamenjani. Strošek pa 180 eur...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ja ekonomska računica je da starega vozi naprej samo, če bi vsi tako razmišljali bomo kmalu imeli vozni park kot na Kubi. Lej, če si se starega avta naveličal in imaš denar, ki ga ne boš prav veliko pogrešal pač zamenjaj za nekaj, kar ti je všeč.
Če je potreben samo veliki servis in zavore in ti je avto še vedno drugače ok ni to nekaj kar bi te moralo siliti v nakup nekaj drugega.

astra_boy

Pripravnik
15. jan 2008
127
0
16
Odločitev padla, da Astra ostane pri hiši. Popravilo se bo kar je potrebno in to je to.

Do službe in nazaj bo še nekaj let opravljal svoje poslanstvo.

Do zdaj so bili samo redni servisi od stroškov, gume in bencin. Upam, da tako ostane.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Pri novejšem pa bo večja letna izguba vrednosti. Avto je strošek kakor koli obrneš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Prodaj in kupi nekaj novejšega, v roku 5 let boš mogoče še kaj več menjal kot samo zavore in jermena.
Pa ta petletni servis še vedno ne bo stal toliko kot amortizacija prvo leto.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Stroškovni vidik je jasen: obdrži vozilo. Kot so zapisali je izguba vrednosti v prvih letih dovolj visoka, da imaš zelo težko toliko dragih popravil, da bi prišel do nje. No, vedno so izjeme, ampak glede na to, da je to tvoj avto, veš kako je vzdrževan in do sedaj je bil brez težav, je možnost za to dokaj majhna.
Če pa želiš in si lahko privoščiš novo vozilo, potem je pa na tebi.

PS: Ne nasedaj tistim, ki pravijo, da popravi samo nujno potrebno, itak avto ni nič več vreden in je brez veze metat denar noter. Tudi če je star, mora biti avto brezhiben, da te to ne bo enkrat stalo glave. In avto je tebi verjetno več vreden, kot pa bi dobil sedaj za njega.