Pomoč pri izdelavi sprožila

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Torej: poskušam narediti sprožilo za elektronsko proženje fotoaparata.
Pogoj je, da na mini USB izhodu pripravica pošlje napetost, manjšo ali enako od 5v
Sunek naj bi se sprožil ob pritisku na tipko (ne stikalo!).
Če morda kdo pozna kaj takega in ve kje bi se to dobilo, ali pa vsaj pozna naziv tega, mi bo precej pomagal.
Še to: Ricoh remote CA-1 ni dober, napetost je premajhna.

Plan B: naredim vse sam, problem je ker ne najdem nosilca s kontakti za 3 CR baterije. Verjetno bi uspel predelati tudi kaj podobnega, samo da vem, kje naj to iščem. Poskus predelave laser-pointerja ni uspel...

Hvala za vsako pomoč

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Tole komot narediš sam. Samo povej kako veliko napravo želiš imet, pa če rabiš še kakšne druge funkcije.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Sem se že bal, da ne bo nikogar
wink-1.gif

Torej: velikost ni zelo pomembna, predstavljal sem si nekako do 100 mm dolžine, valjaste oblike, premera cca 15 mm.
Tipko imam, USB-ženski del tudi, težava je samo v nosilcu baterij. napetost naj bi bila med 3 in 5V, zato sem do sedaj razmišljal le o
3 X CR 1.5V gumbih.

Vse kar bi to prožilo naredilo, je le to, da za nedoločen čas ob pritisku na gumb 'pošlje' teh 5V na USB.

Hvala za pomoč, že vnaprej!

LP

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Dvomim, da boš dobil nosilce za 1.5V gumbne baterije. Jaz bi dal 3xAAA baterije notri, samo je 100x15mm premalo. 12V baterija (notri je 8 1.5V baterijic) in 5V ali 3.3V regulator bi znala biti boljša izbira, samo dobit nosilec za takšno baterijo zna biti znanstvena fantasika.
Druga varianta so samo še bolj eksotične baterije (npr. litionske celice kot so v prenosnikih), ali pa kakšen mini step-down/step-up pretvornik v povezavi z drugim tipom baterije.
Kaj pa CR2032 baterija? (takšne so v računalniku za uro).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@WeWatchingYou: žal mi ni uspelo najti nobenega, ki bi poslal 5V preko USB-ja v aparat.... sicer pa hvala za trud!

@wilin: AAA ne spremenijo dosti problema, za njih prav tako ni nikjer nosilca za 3 kose.

Sedaj sem nekako v fazi DIY nosilca iz 5ml injekcijske brizgalke, elektro cevi fi 15 in še ene fi18. Ustavilo se je pri zanesljivem pritisku na baterije, ki sicer idealno sedejo v brizgalko, USB se lepo ujame v fi15, na drugi strani pa je tudi že odgovarjajoča tipka.
In potem bo treba menjat baterije...

Sive celice so v pogonu (kolikor jih je še ostalo po 6 desetletjih
wink-1.gif
)

LP

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Wilin; pa saj on skoz pise o CR bateriji. Pustimo sedaj stevilko (debelino)
CR baterija in 1.5V ne gre skupaj.

Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
@wilin: AAA ne spremenijo dosti problema, za njih prav tako ni nikjer nosilca za 3 kose.
Vzameš 3x nosilec za 1 kos.
Če vzameš baterije z dovolj mAh, bo verjetno prej tipka odpovedala kot pa bo treba zamenjat baterije.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.603
6.681
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik wilin pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Wilin; pa saj on skoz pise o CR bateriji. Pustimo sedaj stevilko (debelino)
CR baterija in 1.5V ne gre skupaj.

Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Vzameš 3x nosilec za 1 kos.
Če vzameš baterije z dovolj mAh, bo verjetno prej tipka odpovedala kot pa bo treba zamenjat baterije.
uppsss se posipam s pepelom. Sicer pa otroske igrace kdaj pa kdaj laufajo na 3 kose AA(A),LR baterij. Pri mojih vsaj v polovici primerov. Na zalost ne vem katero bi poba najmanj pogresal ce mu jo demoliram. Na nekem prastarem "dlancniku?" pa mislim da sem imel 3xcr in tisto bp dobis samo ce ga najdem. Samo kot berem ti ne koristi ker rabis 5v

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pri vrsti 'gumba' sem ga res polomil, jasno da je LR in ne CR.
In 'sive celice' so nekaj malega že dodale k moji ideji: "če ne veš kako kakšno stvar rešiti uporabi elastiko! " Bom poskusil, če bo šlo, torej konstanten pritisk na saržer LR in vzmet na eni strani s pomočjo elastike na drugi.
Če pa ne bo v redu, mi bodo pa Vaši linki precej koristili pri reševanju.

@Hanzi, prijatelj, bohobvari kaj demolirat fantiču!
wink-1.gif
čeprav to ponudbo zelo cenim!
@TGV: ta nosilec je vsekakor opcija, pa še v roke bi ga lahko prijel, če grem do njih.
@Fusion: tista škatlica je videti zelo obetavno, posebej še, ker ima že stikalo, ki bi ga verjetno lahko tudi zamenjal s kakšno tipko, če bi bilo pretrdo.

Še enkrat najlepša hvala vsem!

LP

13. jul 2011
2.677
626
113
če te zanima tak nosilček,

3AAA_LED_Cylindrical_Battery_Holder_CBH7005.jpg

jih imam doma še nekaj - so mi ostali, ko sem kupoval poceni čelne LED svetilke in lotal dol ledice.

Za "ohišje" pa dobiš kakšno škatlico - od vitaminskih tablet, milnih mehurčkov (je še prevelika, se pa lepo drži v roki), lahko greš v lekarno, kjer mešajo kreme, če imajo kaj uporabnega...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Wow!
Seveda me zanima, posebej še zaradi tega, ker še vedno sestavljam zadevo.
Lahko kaj več, kar na ZS?

LP