Pomoč-Neurje 2008

vejca

Pripravnik
Lepo je videti ko ljudje tako pomagajo utrpelim v zadnjem neurju v okolici Kamnika.
se mi zdi zelo čudno ko gledam gozdove v občini Lukovica ki niso več gozdovi ampak prave jase. Že v prvem neurju ki je bil 7. julija letos je podrlo tudi po več hektarjev dreves skupaj in odkrivalo hiše. Res da ni bilo tako hudo kot v okolici Kamnika ampak vseeno precej hudo. Včeraj sem se pogovarjalo s sosedo ki so ostali skoraj brez svojega gozda ter jim odkrilo streho in javili na občino Lukovica, vendar do sedaj do njih in tudi do ostalih oškodovancev ni prišel še noben pristojen,
Pa se sprašujem če mora neurje poškodovati celo vas da se kdo zgane, posamezniki tu ne veljajo nič.
Na veliko srečo pri nas doma razen nekaj strešne opeke ni bilo ničesar poškodovano, se pa ne ve kaj bo naslednjič.
Bomo ostali pozabljeni?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Veliko je takih, ki ima polni kasko na avto, hiša pa nezavarovana. Neurje pa ne zbira ... razkriva vse po vrsti in potem fehtajo pomoč po občinah.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Včeraj sem se pogovarjalo s sosedo ki so ostali skoraj brez svojega gozda ter jim odkrilo streho in javili na občino Lukovica, vendar do sedaj do njih in tudi do ostalih oškodovancev ni prišel še noben pristojen,

Meni je potres zrukal staro hiso in za povrh je bila nekaj kasneje se toca, ki je unicila streho in je "plosca" padla dol,...
Problem je bil samo ta,da nisem mogel dobiti dokumentov za rusenje saj je bilo vpisanih se nekaj malih solastnikov,ki so razseljeni po "celem svetu".
Prosil sem samo, da mi gradbeni inspektor izda odlocbo o nujnem rusenju saj je zadnja stena popustila in se nevarno nagibala na sosednjo hiso-pa se majhni otroci so se radi igrali tam zadaj.

In res so prisli na OGLED -malce pozno - DVE leti po porusenju hise in PET let od usodnih poskodb
stupid-1.gif

Poudajam, da nisem zahteval NOBENIH sredstev samo list A4 o nujnemu rusenju !
Prisli so nenajavljeni dopoldne in iskali hiso - ko jih je dobila soseda "v roke" je bilo menda precej glasno in so spokali kufre - nise dobil se nobenega dokumenta o njihovem obisku,... Verjetno pa je ta obisk drzava mastno placala
10.gif

Marsikaj bi znal povedati tudi marsikdo iz Bovca in okolice - veliko (prevec) je novih his in pred njimi obvezen Passat (na popotresni kredit), se veliko prevec pa je his,ki imajo zamaknjena cela nadstropja za par cm
sprasujem se.gif

Vazno,da imajo nasi "strokovnjaki" kaj za delat.Sedaj so strokovno ugotovili,da puscajo stare galerije Sentviskega predora - A vsa ta leta,ko so se pajsali tam okoli ni nihce videl
13.gif

Se opravicujem za malce oftopica, pa nazaj na temo "unicenih" gozdov.
Res je videti golosek ampak lastniki bodo les prodali.Kar je celih hlodov gre ponavadi za hlodovino (ki ni ravno zastonj),listavci gredo ponavadi vsaj za kurjavo, veje in ostalo pa za sekance in brikete.
Res bo cena manjsa ampak podrt les ni samo za na odpad in ocenjena skoda tega ne vkljucuje !
Tudi pogozditi nazaj ni tak strosek bo pa izpad prihodka par generacij.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Gozdovi: Izpad prihodka bi bil par generacij, če bi posamezniku porušilo res vse, kar je imel. Kar pomeni, da izpada večinoma ne bo, saj tisti, ki ima malo gozda že sedaj od njega nič nima. Podoben "pojav" z identično škodo se je pred nekaj leti dogodil na Slovaškem (nizke Tatre) in na še precej večjem območju. Še lani so na veliko ven vlekli les.

Prava škoda bo, če se les ne bo hitro pospravil in lahko Lubadar res naredi štalo na širšem območju.

Hiše: Je hudo pa čeprav se v tem slabem lahko najde celo kaj dobrega. Kombinacija zavarovalnice in take ali drugačne (država, dobrodelna sredstva) bo verjetno pokrila večino stroškov obnove/zamenjave streh. Poleg tega bo država prevzela stroške sanacije azbestnih kritin (salotnitke). In za tiste, ki so še imeli salonitke zaključek kljub glavobolom in trenutni stiski ne bo slab. Torej starejša je bila streha manj realne škode ima lastnik - saj je potrebno upoštevati, da streha tako ali tako ni večna in, da bi strošek zamenjave slej ko prej nastal.

Gospodarska poslopja: To pa je štala - še posebaj v primerih, da je uničena tudi oprema, zastala proizvodnja, uničena krma ipd. To je pa veliko težje oceniti.

Kmetijske površine: Ja... zavarovanja se očitno splačajo. Računati na 100% pomoč države se pač ne sme. Žal pa je tako, da tudi tisti, ki je imel 100% zavarovano ne bo dobil povrnjenih celotnih stroškov + potencialnih dobičkov. Na tem področju recept ni enostaven. Zavarovanje + državna pomoč kar gre a verjetno ni dovolj.

Me prav zanima koliko bo povečanih premij pri zavarovalnicah na ta račun. Triglav je naredil dobro marketinško potezo, ko je začel izplačevati škodo že par dni po neurju.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Če si pa med takimi ki nima zavarovane hiše potem ne moreš računati niti na kako drugo pomoč, prepuščen si sam sebi.

Ko bi le vedela, koliko je takih. Žal.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
767
113
Kdor nima hiše zavarovane, naj na pomoč ne računa. Kot bi si zlomil nogo, a ne bi imel nezgodnega zavarovanja, potem pa bi zahteval zavarovalnino... mislim...
Glede gozda pa sledeče: še zaslužek bo za tistega, ki mu ga je podrlo... če bi sam hotel narediti posek, mu goloseka sigurno ne bi dovolili, ampak mu gozdni inšpektor izbere drevesa, katera lahko podre... res pa je, da bo več dela s pospravljanjem, ker je vse nametano. Golosek se kasneje lahko nazaj pogozdi, eno generacijo bo raslo, pa bodo smreke zopet velike. Se pravi., ne preveč jokati...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Če nisi tečen ne dosežeš nič tudi, če imaš bajto pri vseh zavarovalnicah zavarovano. Nam je pred 3 leti odkril streho. Pa so 2 leti ovinkarili. Zdaj o tem neurju pa poslušam vaške ustaše, ko jim je toča koruzo stolkla. Nima nič zavarovano in ti dobi nekaj denarja povrnjenega. Pa kje to vidiš. Ti pa bajto zavarovano ali pa avto, pa ta za vsako malenkost je*ejo.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
767
113
Pravi nastop pri zavarovalnicah je preko odvetnika. Glede na to, da ste bili do odškodnine upravičeni (recimo...), bi morali biti upravičeni tudi do zakonsko določenih zamudnih obresti. To v dveh letih lahko skoraj podvoji znesek. In ker tega niste vedeli (beri: niste urejali preko odvetniške pisarne...), niti niste tega zahtevali. Meni se vedno lepo zdi, če mi kdaj zavarovalnica noče takoj plačati, smatram to kot dobro naložbo... Je pa sranje, če ti je ta denar življenskega pomena, takšni potem takoj podpišejo, da vzamejo samo 50%, pa se zadeva zaključi takoj. Aktualna so avtomobilska zavarovanja, imaš avto na kredit, zaradi katerega trpi vsa družina (tipično), ga razbiješ, oni ti pa nočejo izplačati odškodnine, zavlačujejo, ti pa< brez avta, na kreditu,... ali pa s hišo, moraš nekje živeti, oni pa vlečejo in vlečejo... In na to noto ponavadi igra zavarovalnica.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Jaz sem odvetnika po 1,5 letu uporabil, ker sem vedel da mi morejo zamudne obresti izplačat. Ne mislim, pa jaz strehe menjat, če nekomu plačujem zavarovanje, pol mi pa noče povrnat škode. Potem sem zamenjal zavarovalnico in do sedaj lahko potrkam, da nimam problemov.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Kot mi je znano zavarovanje hiše ni poceni in če si tega ne moreš privoščiti postaneš ob takšni katastrofi še večji revež, ne dobiš nič od zavarovalnice niti kake druge pomoči. Takih je pa danes veliko.

No ja, tako velik znesek pa spet ni. Za 25 let staro hišo, 120 m2 kleti + 120m2 bivalnega prostora stane okoli 150 EUR/letno. Pa seveda zavarovano na novo vrednost.
Naročnina na dnevni časopis te stane več kot pa zavarovanje hiše...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Za nekatere je to ogromen znesek

Ogromen znesek? En mesec čikov in pirov. oz. glede na to, da zavarovalnice omogočajo obročno plačilo 13€ na mesec !?
Če je hiša vredna 50.000€ je 150€ nič; če je hiša človeku vse je to dobesedno nič.

vejca

Pripravnik
Ne mi omenjati pirov in čikov pa raznih naročnin na časopise. Govorim o tem da so ljudje ki si zavarovanja ne morejo privoščiti, pa ne pijejo piva, niti ne vina, ne kadijo... plača jim je komaj za golo preživetje za hrano in stroške ki so mesečno obvezni, pa vseeno ne zmorejo tega plačila.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Tudi pogozditi nazaj ni tak strosek bo pa izpad prihodka par generacij.

Edini strošek pri pogozdovanju je lastno delo in koli. Sadike in zaščitne mreže so zastonj.

Nekaj še dobiš par let za čiščenje podrasti...