Pomoč, centralna-toplotna črpalka, topla voda

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Že celo zimo, mislim da tudi lansko zimo, se na obstojeci lokaciji greje sanitarno vodo s TČ. Ker je baje prišlo do nekakšne okvare, nek semi-majster je prišel pogledat in da se ne da pomagat. Da je baje šla tuljava v samem hranilniku sanitarne vode. Tuljava tople vode iz centralne.
V hiši same babnice. In zdej bi jaz rad tle dal kakšen pameten nasvet oz. pomoč, kaj se da narediti.

Del pri peci centralne kurjave, odcep-pumpa-skozi zid v sosednji prostor.

Bojler, oz. TČ, karkoli že.

Kaj se da narediti? Kako preizkusiti?
Sicer sem pozabil slikati, dodam kasneje, je se neko stikalo, domnevam da povezano s sistemom TČ.
Kakršnkoli nasvet bi bil super, kako se lotit.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Pojma nimam kje se je zgodilo. Zato pa bi rad vedel kako se stvari lotit.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Tako si napisal da se ne loči..ali je TČ crknila ali dela in zgolj slabo pogreje vodo?

Če slednje je vrjetno potrebno dofilat plin.

Ni mi pa čisto jasno kaj naj bi tu igral izmenjevalec v bojlerju...če je prej opravljal funkcijo OK mi ni jasno zakaj je ne bi še zdaj.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
TČ dela OK. Gretje sanitarne vode preko peči na drva pa ne več.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
TČ dela OK. Gretje sanitarne vode preko peči na drva pa ne več.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Nisem strokovnjak, ampak to da bi izmenjevalec v bojlerju ali TČ odpovedal je verjetno zadnja možnost. Jaz bi prvo pogledal nastavitve avtomatike za ogrevanje sanitarne vode iz peči, potem senzor. V TČ mora biti vstavljen temperaturni senzor na podlagi katerega avtomatika vklopi črpalko za ogrevanje sanitarne vode v TČ. Na avtomatiki bi moral nekje videti temperaturo v TČ primerjaj jo s tisto na TČ, ker električni del TČ ima ponavadi svoj senzor. Poglej ali ti pumpa čerpalke iz peči do TČ dela. Morda je samo rotor črpalke "zalepljen".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Starost bojlerja?
Slovenet ne biti tako prepričan. Sosed je odpeljal v smeti tak boljše z okvaro.izmenjevalca. Pa ne verjamem če je imel.15 let.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Starost bojlerja?
Slovenet ne biti tako prepričan. Sosed je odpeljal v smeti tak boljše z okvaro.izmenjevalca. Pa ne verjamem če je imel.15 let.

Kaj se lahko zgodi izmenjevalcu? Ali spusti, ali se pa zabije. Če bi spustil, bi bila topla voda malce čudne kvalitete, Če se je pa zamašil, potem pa so lahko take težave. Zamašil bi se lahko samo od kamna, potem bi bil problem kompleten sistem ogrevanja.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Star je sedaj cca. 5 let. Babnce so imele nekega majstra nekoč na obisku. Vendar se nihče ne spomni kajnajbi bilo pokvarjeno...

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Daj za štos poglej kakšno temperaturo vode kaže toplotna črpalka in kakšno temperaturo vode v toplotni črpalki kaže avtomatika, ki krmili pumpo za izmenjevalec. Še ena butasta, poglej če so na povezavi med pečjo in toplotno črpalko vsi ventili odprti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Izmenjevalec spusti največkrat. Pred leti so množično kupoval inox bojlerje. Ces da bo za večno. Jok brate. Spusti se hitreje kot klasika.
Tudi zato sedaj tlačijo v bojlerje magnezijeve anode.k i pa jo moraš menjati. Jaz jo že nekaj časa , pa se mi ne ljubi delat svinjarije v kurilnici (zapirati vode, nekaj vode kljub temu najbrž gre po tleh....) Ampak sedaj je 3 leta čez njega je šlo 300m3 in bo treba enkrat pogledat koliko je že zlizana anoda.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Če spusti izmenjevalec imaš težavo v tem , da ti vodovodni tlak (cca 4bare) "uide" v ogrevalni tlak(1-2 bara) ki pa je običajno nizji in ti na varnostnem ventilu (3 bare) spusca stalno.... Če pa ti spusti izven bojlerja imaš pa pred bojlerjem lužo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Tule ti ne ostane drugega kot poklicat nekoga, ki se spozna, da pogleda.

Najprej nastavitve, potem oč, količino plina, izmenjevalec,...

Če tč dela in tudi obtočna mora biti izhodna cev iz tč vroča ( po nekaj minutah). Če je povratek tudi vroč potem bo res nekaj z izmenjevalcem.

V kolikor je izmenjevalec v zalogovniku kača potem dvomim, da je lahko kaj narobe...če je izmenjevalec klasični z rebri pa...čisto možno ( čeprav po 5 ih letih malo čudno).

Po 5 ih letih bi sam posumil plin...ker ga manjka tč več ni sposobna dovolj nagreti vodo.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Trenutno stanje je: TČ dela brez težav, tokokrog centralne je zaprt, ker naj bi bilo nekaj okvarjeno, nihče pa ne ve kaj, meni je znano le da je neki majster prišel gledat in nekaj rekel, da je fuč
smile-1.gif
, glede na starost bi bilo zelo čudno, da spusti izmenjevalec, ampak vse je možno...zaenkrat tnx za vse nasvete, bom pa res šel v iskanje nekoga, da pride pogledat kaj in kako, pa daj vsaj kakšno več vem, kaj vse je lahko krico, poročam

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Preden se bo kaksen majster odlocil priti pogledat, sem danes malo odprl ventile, pa da vidim kaj rata.
Kar sem storil, je, da sem odprl ventila iz sistema centralne v in iz bojlerja.
Vklopil stikalo, ki po mojem mnenju krmili črpalko, to je tisto pod kompresorjem, med zeleno in rdeco lucko. Ko pec se ni bila zakurjena, je svetila le zelena, sedaj tudi rdeca.
Cevi v in iz bojlerja se segrejejo, vendar mislim, da pumpa namenjena crpanu v bojler, ne deluje. Temperatura cevi najdle od peci (2m) je kar nekaj casa bila se mlacna. Izhodna cev iz bojlerja proti centralni je mlacna.
Se komu sanja kaj bi bilo narobe? Kaj pomeni rdeca lucka?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
kaj pa če je pumpa zapigala?

Obrni šravfenciger...pa z glavo potolci malo po sredinskem vijaku (pumpa naj bo vklopljena)...če jo bo obrnilo (ponavadi pomaga).

Oz...odvij sredinski vijak (imej jo izklopljeno) ter poskusi z izvijačem malo obrnit vetrnico...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.024
3.682
113
Če je spustil izmenjevalec imaš še zmeraj možnost enega odklopiti in uporabljati samo drugega a bi moral najprej ugotoviti kateri pušča. Sedaj imaš povezana oba skupaj, za večji izkoristek. Pri nas imamo iz peči na drva povezano zgolj spodnjo kačo, zgornja je prazna, ker ni potrebe, da bi grelo čez obe.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Podvprasanje. Kako pa ves, da pumpa dela? Ce izvzamemo npr. tople radiatorje. Zvok? Vibracije?