Pomladanski piki, srbecice, reakcije, klopi

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Vsako leto me v spomladanskem casu pogrizejo ali popikajo neke male muhice in kasneje to fejst srbi. Prvi dan nastane tudi velik rdec flek in zatrdlina na mestu pika. Jaz pa si to lahko oz. si fejst spraskam. Katere krema bi pomagala pri srbenju in reakciji? Ljudje hvalijo Just kreme.

Preventiva. Kaj uporabljaste proti travniskim beštjam? Prejsnji teden sem ze bil delezen petih klopov naenkrat...
frown-1.gif

Pa se eno podvprasanje, mislim da je bilo celo pred leti ze nekaj receno o tem. Obstaja kaksna krema za lepse celjenje ran, da ne nastane brazgotina oz. vidne posledice krast?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Ne. Me je pa enkrat zdravnica, ko sem imel blazno otecen glezenj zaradi cebeljega pika poucila, da je to reakcija na pik in ne alergija. Pac v tistem primeru. Tako da sklepam, da je tukaj podobno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Že, ampak ob piku živali ti skoži kožo penetrirajo tudi delci v zraku, ki vsebujejo tudi alergene. btw, sezona alergij se je že začela pred mesecem, dvema.

Test na alergijo se naredi tako, da ti prebodejo kožo in potem na rano kapnejo kapljico tekočino z alergenom..no..pri tebi se to zgodi v realnem svetu
wink-1.gif

Mogoče je kaj v smeri, bi bilo za preverit, test je relativno hiter in tudi hitro prideš na vrsto. Samo ne omenjat pikov, etc..reči da imaš težave s kihanjem, srbečico, ipd...potem pa te osebni zdravnik mora napotit na pregled...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Kiham ne, srbi pa me na mestu pika. Niso to neke grozne tezave, tko da ne bom doktorjev obremenjemval.
smile-1.gif
Le kaksno priporocilo s cim nammazat. mm:)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Je reakcija takšna, da ful hitro fašeš srbečico, in oteklina je tudi kar velika, ampak potem tudi dokaj hitro popusti?

Jaz bi rekel kakšno hladilno mazilo, če ti je srbečica tak problem, da malo omiliš oteklino, drugače pa pusti da telo nardi svoje, bo tako najhitreje sanirana "poškodba"
smile-1.gif

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Ja, to so neke mušice. Vsako leto me vsaj ena piči. Če piči v nogo mi zna zelo zatečt, vroče na otip in mesto pika je trdo. Par dni nazaj me je pičla v roko med štihanjem, isto zateklo ampak po par dnevih (3-4) je skoraj izginlo že. Mazal tokrat nisem nič. Drugače pa sem v lekarni kupil to http://www.moja-lekarna.com/p-1614-fenistil-gel-30-g.aspx Na nogi je kar pomagalo.

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.574
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Kaj so to mušice? Imam isto foro na nogi, dva fleka okoli srbi, malce zatečeno na otip trdo. En se mi je zrihtal drugi pa postal se bolj rdec in se vedno srbi. Sem ze mislil k dohtarju pa bom rajs pocakal se par dni da vidim kaj bo.

panaque

Pripravnik
23. sep 2007
228
2
18
Ljubljana
Glede teh mušic je bila debata že lani.
Najcenejša in preizkušena varijanta je da daš na pičeno mesto eno "šnito" navadne čebule in prelepiš s sanipor trakon. Pustiš čez noč, naslednji dan ponoviš in razlika je očitna, zgine oteklina in srbečica.
Takoj po piku pomaga tudi gretje pičenega mesta z vročim predmetom ali vročo vodo - pazi da ni prevroče - opeklina. Vsi ti strupi žuželk so namreč termolabilni in jih vročina v večji meri uniči, ostane pa navkljub temu rdečina pod kožo saj ta strup razgrajuje tkivo.