Položnica za rezervni sklad posebej?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Eto, 10 let je preteklo in danes smo dobili prvo položnico za rezervni sklad. Ampak SPL nam jo je poslal posebej od položnice, ki jo drugače dobimo, torej bomo od SPL-a plačevali vsak mesec 2 položnici.
Čemu?
Kako je to drugje urejeno?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.421
4.990
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Eto, 10 let je preteklo in danes smo dobili prvo položnico za rezervni sklad. Ampak SPL nam jo je poslal posebej od položnice, ki jo drugače dobimo, torej bomo od SPL-a plačevali vsak mesec 2 položnici.
Čemu?

Isto drugje (Gospodar d.o.o.), rezervni sklad seveda mora biti ločen (je tudi drug TRR na položnici)... verjetno predpisano iz strani države, da tudi ne bi prihajalo do zlorab...

Eno vprašanje, v decembru sem "pokuril" 192 enot po števcih ogrevanja skupaj na vseh radiatorjih, skupna kurilnica ogrevanje na plin,
kar nanese za december samo strošek ogrevanja 46€ +10€ še ostali stroški kurilnice (kurjač, zavarovanje, telefon
rolleyes-1.gif
, stroški fotokopij 0,4€, odčitavanje...)

Enota ogrevanja (plin) torej stane 0,24€, glede na to koliko sem kuril sem mi ta strošek zdi prevelik, termostatski števci so bili nastavljeni med 1,5 in 2, večji del ogrevanja pa sem imel preko klime/inverterja...

Meni se to zdi res preveč?!?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Tudi pri nas plačujemo posebej, zdaj pri SPL in tudi prej pri drugemu upravniku. Za rezervni sklad more biti odprt poseben račun in je upravniku najlažje, če vsi plačujete direkt na vaš račun rezervnega sklada in ni treba potem to njim početi.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Zanimivo, ker npr. doctorz zgoraj in moja tašča z Brilejeva imajo skupni račun, torej to ni nekaj, kar bi predpisoval zakon, da mora tako biti.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Položnica za rezervni sklad MORA biti posebej, saj so sredstva rezervnega (morajo biti) sklada na drugem TRR kot ostalo poslovanje.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
In gre firma v stečaj in s tem tud sredstva na RS-ju. Ravno zato mora biti RS na drugem TRRju, da je ločen od poslovanja firme.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Če imaš delilnike, ni samo od tebe odvisno koliko si porabil Je odvisno tudi od porabe celotnega objekta.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Upravniki stavb niso ravno tisti, ki bi striktno spoštovali vse zakone in pravilnike.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz dobim poloznico recimo 70eur od tega je 50 rezervni sklad ostalo upravljanje in skupna elektrika... tako da imamo vse na eni poloznici ja. Firma meting doo.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Čemu?

Jaz imam SPL. Dokler sem plačeval preko klika sta bili dve položnici, sedaj imam preko trajnika in je račun skupen.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Hvala! Bom to tudi jaz uredil. To je potrebno urediti na SPL-u (trajnik)?

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Amoak trajnika sta pa 2, en za plačilo rednih obveznosti (en TRR) in drugi za plačilo rezervnega sklada (drugi TRR). Ne gre to na isti TRR.

Glede trajnika se je potrebno dogovoriti z izdajateljem računa, se pravi v tem primeru z SPL:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
NE! Trajnik je EN!

Kako in kam ločijo potem oni je njihov problem. Dejstvo je, da je samo en odtegljaj za oboje, in s tem povezana samo ena provizija.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Od SPL-a sem dobil sledeč odgovor:

Citat:
Spoštovani,

Na vaše vprašanje glede plačevanja rednih obveznosti in rezervnega sklada vam sporočamo, da se za sredstva vplačana v rezervni sklad vodijo na posebnem transakcijskem računu skladno z 1. Odstavkom 42. Čl. Stanovanjskega zakona.

V kolikor želite lahko stroške za rezervni sklad in obratovalne stroške združite ter jih poravnate na en TRR. Pri knjiženju plačila bomo zneske pravilno razknjižili na prave TRR.

Lepo vas pozdravljamo,

Dovolil si bom podati kratko obrazložitev v tej temi.

Upravnik mora zagotoviti, da se vsa vplačila etažnih lastnikov v rezervni sklad vodijo na posebnem transakcijskem računu.
Ker upravnik opravlja upravniške storitve ponavadi za več večstanovanjskih stavb, mora zato za sredstva rezervnega sklada voditi knjigovodsko evidenco za vsako večstanovanjsko stavbo posebej.

Sami naprimer vodimo ta sredstva tako, da ima vsak objekt v upravljanju - kjer etažni lastniki vplačujejo denar na tak način, odprt poseben individualni račun na ime objekta. Gre torej za dva različna računa (zbirni račun za plačilo stroškov objekta in račun vplačila sredstev na račun RS) Zato etažni lastniki prejmejo dve položnici.

V primeru, da etažni lastniki združijo zneske obeh prejetih UPN nalogov in izvedejo nakazilo na upravnikov transakcijski račun, moramo po zakonu, najkasneje v roku 10 dni od vplačila posameznega etažnega lastnika odvesti sredstva, vplačana za namen rezervnega sklada, na transakcijski račun rezervnega sklada pripadajočega objektu.