polovični delavnik in s.p.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
Upam da mi ve kdo povedati.

Sem frišno s porodniške. imam popoldanski s.p.. Zanima me ali je mogoče biti zaposlen za polovični delovnik (drugo polovico poravna država ali kdo do tretjega leta starosti) in imeti hkrati popoldanski s.p. pod enakimi pogoji, kot sedaj?

Upam, da sem razumljivo napisala.

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Kolikor vem je možno ampak plačuješ sama 50% prispevkov (tistih, ki jih ne plačuješ kot popoldanc).

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
Ni mogoče.
Popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur/teden) in se želi registrirati zato, da legalno izstavlja račune za dejavnosti, ki jih želi opravljati v okviru popoldanskega s.p.

Študenti in upokojenci ne morejo odpreti popoldanskega s.p., niti ga ne more odpreti oseba, ki je zaposlena za krajši delovni čas .

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
četudi koristim polovičko na račun otroka starega do tri leta? Tako kot recimo pri porodniški? ko sem imela še vedno lahko popoldanca?

Kako se stroški razlikujejo. sem normiranec in me košta nekaj čez 60 evrov za prispevke. Zdaj bi jih mogla plačati pol - cca 150€? Še kaj drugega?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Samo eno vprašanje.....ali si za drugo polovičko v delovnem razmerju ali ne?

-torej....polovička krajši delovni čas zaradi starševstva, polovička delovno razmerje, + popoldanec
- ali....polovička krajši delovni čas zaradi starševstva, + s.p.?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
sem zaposlena za polni delavnik (40h/teden), trenutno pa še na porodniški. Zdaj bi rada polovico delovni čas + polovica zaradi starševstva + popoldanski s.p.

Se pravi 4h/dan bi bila v službi, 4h na dan bi koristila zaradi starševstva in 1x/teden delala preko popoldanskega s.p..

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
Poglej si v pogodbo, ki jo imaš sklenjeno z delodajalcem. Če ti piše za 40ur / teden, pa tudi če trenutno koristiš polovico na račun otroka, potem za popoldanski s.p. nebi smelo biti problema.
Da pa se 100% prepričaš kako in kaj, pa se pozanimaj pri firmi Data doo, oni se ukvarjajo z s.p.ji in takimi zadevami.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
sem zaposlena za polni delavnik (40h/teden), trenutno pa še na porodniški. Zdaj bi rada polovico delovni čas + polovica zaradi starševstva + popoldanski s.p.

Se pravi 4h/dan bi bila v službi, 4h na dan bi koristila zaradi starševstva in 1x/teden delala preko popoldanskega s.p..

Menim, da bi ta kombinacija šla skozi.....s tem, da bi ohranila popoldanski s.p. s pavšalnimi prispevki. Bi pa načeloma preko s.p.-ja morala delati v popoldanskem času oziroma ne v času ko koristiš krajši delovni čas zaradi starševstva.
Nisem pa 100%, za 100%informacijo, predlagam, da se obrneš na CSD, inšpektorat za delo, morda tudi na ZZZS, če imajo kakšno izkušnjo s kombinacijo teh zavarovalnih podlag.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
Hvala. Med porodniško vem, da sem to lahko koristila. Morala sem le upoštevati arbitrarno določeni delavnik od 8-16h, Torej v tem času nisem smela delati. Saj zdaj bi ostalo enako.

na spletni strani CSD Šiška:

Pozdravljeni !

Delavka, ki ima otroka strega 15 mesecev.Rada bi uveljavljala pravico do starševskega varstva, tako, da bi od sedaj naprej (eno leto) dela 20 ur na teden, ostalo pa bi koristila starševsko varstvo.
Zanima me, ali delavka v tem času, lahko opravi kakšno delo prek popoldansekga s.p ali ne ?

Lep pozdrav

Odgovor:
V času koriščenja pravice do krajšega delovnega časa ne smete delati. Če pa delate v popldanskem času (honorarno), pa to ne bi smel biti problem. Lahko pa se obrnete še za drugo mmenje na Inšpektorat RS za delo, ki tudi kontrolira pravilnost s področja Zakona o delovnih razmerjih.

če prav razumem: lahko delam, ampak po 16h oziroma izven časa, ko bi bila v službi (zame je to eno in isto, ker delam le dopoldne do 16h).

Nazadnje urejeno: