Polnilec in baterije

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Uporabljal ga bom primarno za GPS napravo na potovanjih. Tako da iščem nekaj relativno majhnega in hitrega (recimo pod 2-3 uri).

Potem pa še vprašanje glede baterij. Bral sem nekaj o nekih novih NiMh baterijah, ki imajo zelo malo samopraznjenja. To bi mi prišlo zelo prav, saj včasih GPS ni vklopljen po par tednov in potem ne vem, ali bodo baterije še zdržale ali ne.

Morda še kakšni konkretni nasveti kje in za koliko dinarjev to dobit? Malo sem gledal po Ebay-u, ampak tam verjetno dobim UK/US štekerje zraven, kar mi ne ustreza najbolj.

Vnaprej hvala za pomoč!

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Poleg teh pa so take tudi Ansmann MaxE link

Uporabljam sicer eneloop, za katere pa tudi ne morem povedati kako se obnesejo, ker se še niso spraznile
evil.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Lahko morda še kaj več poveš o samih baterijah? So res boljše kot GP klasika?

Kako je z dostavo z nemškega Amazona?

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Sanyo Eneloop so zakon baterije. Skoraj nimajo samopraznenja. Res, da so malce šibkejše, vendar so tudi poceni in jih pač več nabaviš. Priporočam polnjenje s čimmanjšim tokom. V Comshopu jih dobiš za okoli 12€ za komplet štirih baterij.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
http://www.eneloop.info/
evil.gif

Na žalost jih še nimam dovolj dolgo (oz. so v redni uporabi), tako da nimam osebnih izkušenj kako dolgo držijo kapaciteto. Sem jih pa ko so prispele začel takoj uporabljati in so zdržale skoraj tako dolgo kot zdaj ko so polne (je pa res da je vse skupaj odvisno od nastavitev fotoaparata (flash/zaslon)).

Amazon.de tehnične robe ne pošilja v Slovenijo (sam naročam na naslov v Avstriji). Je pa to AkkuShop trgovina iz Avstrije, ki prodaja preko Amazona in oni mislim da bp pošljejo tudi v Slovenijo.

LP
Andrej

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Samo nekaj - da ne bo potem razočaranja - nizko samopraznenje in zmogljivost + hitro polnjenje ne grejo skupaj. Baterije so dobre, vendar jih je treba polnit z ustreznim polnilcem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To sem prebral, da je kapaciteta posledično manjša za 20-30%. Ampak glede na to, da trenutno uporabljam še ene stare 2000mAh baterije, bi moralo biti kar približno tam-tam.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

OK... razumem.

Pričakujem tam okoli 100 ciklov polnjenja. Glede na deklariranih 1000 bi po mojem to moralo biti dosegljivo tudi s hitrim polnilcem.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Sedaj pa je še ena dilema. Včasih bo potreba po polnjenju 3 AAA baterij (Tikka LEDica). Ali bo to izvedljivo? Na Mimovrste sicer piše 2 ali 4, ampak ponekod drugod sem našel, da gre tudi 1 ali 3 (samo da je v tem primeru ena baterija dvakrat hitreje napolnjena kot preostali 2).

V navodilih piše, da gre za AA od 1 do 4, za AAA pa le od 1 do 2.
Izkušnje so sicer take, da se dobro polni toliko baterij, kolikor je led indikatorjev glede na število pozicij, torej je najboljše za 4 pozicije 4 indikatorji.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Polnilec doma in čez vikend že dodobra stestiran.

Polni 1-4 AA in 1-2 AAA. Tako da ni treba v paru...

Z AA sem testiral GPS sprejemnik in zaenkrat ni nekega opaznega upada avtonomije. AAA so pa v LED-ici in bomo še videli, kako dolgo bo svetila
smile-1.gif
.