Polnenje baterije... vprašanje glede polnilca

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
lp
In sicer .. imam polnilc ki po podatkih Output: DC4.2V-----600mAh
Namenjen je bateriji ki ima 3.6V in 680mAH

sedaj me pa zanima če lahko na tem polnilcu polnim baterijo(iste oblike) samo da ima 3.7V in 1050mAH
Bo delovalo ali mi bo skurilo baterijo. Če malo dlje polni me ne moti:)
Hvala za odgovor

Nazadnje urejeno:

podmornik

Pripravnik
28. mar 2008
55
0
6
blizu Nanosa
V kolikor je tisti polnilec namenjen polnjenju baterij in je druga baterija po kemični sestavi enaka prvi (NiCD, NiMH, ..), lahko brez problemov polniš drugo baterijo, le časovno bo nekoliko dlje trajalo, kot si sam ugotovil, ker je polnilec(tok) verjetno prilagojen prvi bateriji, če je bil namensko kupljen zanjo.

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Sem malo pogooglal in našel polnilec za mojo baterijo in je pravtako DC4.2V-----600mAh.Obe bateriji sta Li-ionski
Je mogoče možno da bi omenjeni polnilec kakorkoli predelal da bi zadeva hitreje polnila??

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
hm.. praktčno gre za prvo polnitev.. Ker prej nisem imel baterije piše pa na navodilih da se 3.6V polni 2h(predvidevam s kapaciteto 650mAh)
aja še to.. Baterijo sem dal že rpej polniti in mi je po 2h polnenja ko sem jo vstavil v napravo pokazalo za 44min delovanja... ko sem dal polniti je imela 22min..Malo počasno se mi zdi.

Nazadnje urejeno:

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Včasih Ni-Cd danes pa NiMh ali pa kaj drugega, vse se polni s tokom (in ne napetostjo), ki naj bi bil v načelu velikostnega razreda 1/10 kapacitete baterije - torej 650mAh polnilni tok 65mA, 1200mAh polnilni tok 120mA.
In 3,7v polnilne baterije ne obstajajo, vrednost ki si jo podal velja (približno) takrat ko je baterija že napoljnjena in še vedno priključena na polnilnik. Res, da moderni polnilci napolnijo baterije hitreje (zato tudi na tvojem polnilcu piše 650mA, kar je mimogrede maksimalen tok ki ga lahko da tvoj polnilec pri napetost 4,2V), vendar JE NAČIN POLNENJA drugačen -kontroliran z elektronskim vezjem, ki dokler ima baterija določeno temperaturo polni s precej večjimi tokovnimi impulzi, ko pa se začne krivulja polnilnega toka povečevat (zaradi segrevanja) zniža polnilni tok, ampak vseeno to pomeni precej hitreje napolnjeno baterijo.

Kakor koli lahko mirno priključiš tvojo drugo baterijo na polnilec, vse dokler je njena nazivna napetost 3,6v NE SMEŠ PA POLNITI baterije, ki bi imela nazivno napetost 2,4 V, ker bi se polnila s prevelikim tokom, ali pa taka, ki bi imela nazivno napetost 4,8V, ker se na tem polnilcu ne bi nikoli napolnila!
Če pa ima baterija večjo nazivno kapaciteto (1200mA, 2100mA, itd...), to pomeni, da se bo pač polnila dalj časa na tem polnilcu!
Lahko polniš zaradi mene ali pa polnilca tudi elektrarno, ki ima nazivno napetost 3,2V, seveda polnila se bo celo desetletje, ha, ha!

Nazadnje urejeno:

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Včasih Ni-Cd danes pa NiMh ali pa kaj drugega, vse se polni s tokom (in ne napetostjo), ki naj bi bil v načelu velikostnega razreda 1/10 kapacitete baterije - torej 650mAh polnilni tok 65mA, 1200mAh polnilni tok 120mA.
In 3,7v polnilne baterije ne obstajajo, vrednost ki si jo podal velja (približno) takrat ko je baterija že napoljnjena in še vedno priključena na polnilnik. Res, da moderni polnilci napolnijo baterije hitreje (zato tudi na tvojem polnilcu piše 650mA, kar je mimogrede maksimalen tok ki ga lahko da tvoj polnilec pri napetost 4,2V), vendar JE NAČIN POLNENJA drugačen -kontroliran z elektronskim vezjem, ki dokler ima baterija določeno temperaturo polni s precej večjimi tokovnimi impulzi, ko pa se začne krivulja polnilnega toka povečevat (zaradi segrevanja) zniža polnilni tok, ampak vseeno to pomeni precej hitreje napolnjeno baterijo.

Kakor koli lahko mirno priključiš tvojo drugo baterijo na polnilec, vse dokler je njena nazivna napetost 3,6v NE SMEŠ PA POLNITI baterije, ki bi imela nazivno napetost 2,4 V, ker bi se polnila s prevelikim tokom, ali pa taka, ki bi imela nazivno napetost 4,8V, ker se na tem polnilcu ne bi nikoli napolnila!
Če pa ima baterija večjo nazivno kapaciteto (1200mA, 2100mA, itd...), to pomeni, da se bo pač polnila dalj časa na tem polnilcu!
Lahko polniš zaradi mene ali pa polnilca tudi elektrarno, ki ima nazivno napetost 3,2V, seveda polnila se bo celo desetletje, ha, ha!

Ti si pa kakšnih 10-15 let za časom! Od tega, da se akumulatorje (to kar se polni so akumulatorji, ne baterije) standardno polni z 0.1C do tega, da akumulator z nazivno napetostjo 3.7 V ne obstaja (išči pod LiCoO2). Pa tudi to, da se vse polni s konst. tokom je buča.

Malo si informiraj, preden deliš nasvete
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj pri bateriji pomeni št. zraven pa še črka C. Primer: 15C, 20-30C ...

kaj recimo to baterijo loči od ene dobre 3x dražje baterije.
Mal mi je čudno, ker tko hvaljo baterijo, fedback imajo tudi zelo dober, cena je pa tko smešno nizka...

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Morda sem res za časom, ampak če bi ti dobro prebral, bi videl da v nobeni točki nisem napisal narobe,
celo rekel sem da se moderni ponilci ponijo .......
Morda res ne poznam LiCoO2 baterij, ampak če jih bo polnil tako kot sem napisal ne bo NIKOLI NIČ NAROBE, jasno!

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
ziggy

in kje v Sloveniji, v prosti prodaji lahko fusion kupi standardne vrste polnilnih baterij (akumulatorjev), oziroma take kot jih on potrebuje! Če jih sploh potrebuje, ali pa je morda to kar sem povedal za njega popolnoma dovolj.

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
ziggy citiram:"Malo si informiraj, preden deliš nasvete."

Malo sem se informiral in konkretno za baterijo (akumulator), za katero je dal link fusion, piše točno tako (v zadnji vrstici na dnu slike)
priporočljiv tok polnenja -manj kot 1000mA, torej za baterijo ki je na sliki (8000mAh) pravijo naj bi bil polnilni tok manj kot 1000mA, to pa je točno desetina nazivne kapacitete, ali ne? Seveda, če ji želiš podaljšati življensko dobo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kako se že izračuna, koliko časa se polni baterija. Vsaj da bi približno vedel.

Polnilec:
9V 250mA 2,25VA

Baterija:
7,2V 1800mAh (NI-MH)
Če lahko formulo kdo napiše, da si bom še za kako drugo baterija znal izračunat.

Hvala!

edit:
našel

polnjenje_formula.jpg

t ....................... Čas polnjenja v urah

C ..................... Kapaciteta akumulatorja v mili amper urah (mAh)

I ....................... Tok polnjenja v mili amperih (mAh)

Nazadnje urejeno:

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Torej iz formule vidiš da če mA v ulomku črtaš ti ostanejom itak samo ure.
In če potem povečuješ kapaciteto (zaradi mene) v neskončnost se bo pri danem polnilcu oziroma njegovem maksimalnem toku,
ki ga lahko da, PODALJŠEVAL samo ČAS poljnenja.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kaj pri bateriji pomeni št. zraven pa še črka C. Primer: 15C, 20-30C ...

kaj recimo to baterijo loči od ene dobre 3x dražje baterije.
Mal mi je čudno, ker tko hvaljo baterijo, fedback imajo tudi zelo dober, cena je pa tko smešno nizka...

Tista oznaka 15C, 20C ipd pomeni, da je akumulator sposoben proizvajati največ 15x (oz. 20x) toka nazivne kapacitete.. se pravi 8000mAh *15 = 120A