Polnenje baterije na bat. vrtalniku

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Doma se je ob pospravljanju garaže najdlo že malo pozabljen vrtalnik HILTI SF 120-A , kateri logično po 10 letih neuporabe ne da od sebe niti malo. Ker je že takrat crknil polnilec,mi je en majstr predelal baterijo tako da ima ločen konektor za polnenje pri strani ( preko činč priključka, malo češko je,ampak služi namenu).

Problem pa je da sedaj tudi tega polnilca ne najdem več
uf-1.gif
, verjetno je že letel v smeti oziroma odšel neznano kam.

Kakšne ideje s čim polniti baterije in pa ali so sploh še uporabne po 10 letih vsaj?

Slika bormašine in baterije

Podatki z baterije

2025963-Breznaslova.jpg

Priponke

• 2025963-Breznaslova.jpg
    2025963-Breznaslova.jpg
    136,4 KB · Ogledi: 239

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Baterija je zagotovo popolnoma zanič, če ne že nevarna zaradi prevelika izpraznenja (možnost zamenjave polaritete).

Proporočam polnjenje s tristopenskim ("intiligentnim") polnilcem. Ponavadi se polnijo na 14+V (14.4) in 3A toka. Načeloma je glede toka vseeno, večja kot je zmožnost polnilca, prej jo bo napolnil. Slabost prevelikega toka je gretje baterije, ki vsi vemo zmanjšuje življenjsko dobo baterij. Mali tok po drugi strani pa dolgo polni baterijo.

Nekje sem imel podatke kakšen tok naj se uporablja za kakšne velikosti baterij, vendar ga ne najdem.

NiMh baterije imajo spominski efekt, potrebno jih je popolnoma napolniti in nato popolnoma izprazniti... Moje mnenje je; kupi polnilec in baterijo na ebay-u ali na kakšni bolhi, če hočeš uporabljat vrtalnik.

Lp, Dejan

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.009
5.635
113
Baterijo razkoplji......skoči v delko...conrad itd po nove uložke in zlotaj skupaj...

Hofer/lidl univerzalni polnilec za 12V bo lepo polnil čez činč (predvidevam da je tak ko od laptopa? )

Minus je v luknji....pobrusiš mali žebel pri glavci (uni čist ta mali ta tenki...) da pade v luknjo na tesno...daš minus klemo gor.....plus klemo pa na zunanji del in ti bo polnilo

Če je pametni 12V polnilc nimaš kaj zahebat ker etak izklopi v primeru stika....obrnjene polaritete

Tko bošše najceneje prišel skozi.....original baterija za hilti je pomojem 2x dražja od vsega tega materiala ki sem ga naštel....ugibam preko palca!

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Enakega mnenja, kupi drugo baterijo in polnilec.

Na žalost sem potem že na vrednosti vsaj 150€ stroška, bormašina pa še vedno stara 10 let + ... potem je bolje da kupim novo Makito za cca 300€ ,pa ima še udarno opcijo....

Bormašino rabim redko,ampak je pa praktična, tako da iščem neko poceni varianto za popravilo, ki pa je očitno v tem primeru ne bom upravičil sam sebi.
Očitno bo šla bormašina v prodajo bolha/ebay.

Kamele0N

23. jul 2008
42.009
5.635
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Tisto temo sem videl preden sem odprl novo in nevem kaj ima njegov problem da nemore zalotat cina na baterijo, veze z mano ki me zanima s kaksnim polnilcem polnit.

Si pa kratkoviden
smile-1.gif

Lahko pričakujemo novo temo? Kako naj zlotam skupaj baterije ki sem jih kupil za hilti?
tongue-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Tisto temo sem videl preden sem odprl novo in nevem kaj ima njegov problem da nemore zalotat cina na baterijo, veze z mano ki me zanima s kaksnim polnilcem polnit.

Si pa kratkoviden
smile-1.gif

Lahko pričakujemo novo temo? Kako naj zlotam skupaj baterije ki sem jih kupil za hilti?
tongue-1.gif

Probaj se držati teme,pa bo lažje, ane?

Kamele0N

23. jul 2008
42.009
5.635
113
Polnil ne boš nič......ker so baterije za v recikliranje...

Torej imaš možnost kot si že sam ugotovil:

A) Popravilo ekonomske totalke ker te pride nova baterija z polnilcem enako kot nova makita
B) Lahko probaš popravit sam kar bo ceneje in ti bodo prišli prav nasveti iz te teme...

A bo?