POLIRNE PASTE

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Dajmo (spet) tule kako rečt o pastah.

Zanima me kje in kaj kupit za stojno poliranje?

Zdaj uporabljam srednje grobo in fino od Menzerne...samo imam rahle probleme z odstranjevaje prask (tudi tistih, ki bi načeloma morale iti ven - torej lak ni do te mere poškodovan).

Kak nasvet kaj kupit...predvsem pa kje!

(pa seveda...pasta brez mašil...razni Auto Magic - me ne zanimajo).

3M?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Kaj pa vem.

Zdaj sem nabavil še grobo pasto od 3M-a (Zelen zamašek...cutting)

pa bom probal kake hude malo z njo potegnit...samo zdaj sem v dilemi katero gobico uporabit...ali tršo penasto ali 'ovčko'..ker po večini gledam da uporabljajo kar ovčke, hkrati pa pišejo da pušča za sabo več sledi...?

Še to me zanima....med končim (finim) polišem in nanosom voska naj bi dal sealant....kater se priporoča? (pa seveda kje nabavit).

Imam doma BC-2 od automagica...pa ne vem če je to ravno to ...sem ravno danes ubodel še en vosek od Meguiars-a:

http://www.meguiarsdirect.com/product_detail.asp?T1=MEG+G12711

(v ameriki 18 dolarjev, pri nas pa 22 evrov
crazy1.gif
)

...pa bi bilo fino nabavit še kak 'sealant' za vmesni sloj.

oz. nekje sem opazil da pred voskom uporabijo 'finishing glaze' (npr. Pinnacle)....

CSF

Pripravnik
2. dec 2007
94
0
6
Celje
Obišči stran
Ola,

Polirnih past je na tržišču ogromno. Med boljše sodijo Menzerna, 3M, Meguiars, Schol, Presta, Sonus, Wolfang(dejansko Menzerna) in tukaj se spisek zaključi. Seveda se da tudi s Automagicom narediti dober izdelek vendar je pot do tja trnava
evil.gif
ure in ure dela brez končnega rezultata. Tukaj je izbira prav tako ogromna npr. LCC, 3M, Menzerna, Meguiars, Sonus.. spet odvisno od postopka poliranja ( groba-compouding, srednja-polishing, finiš ). In kot tretji faktor je tukaj proces ( od pranja pa do poliranja ) kako uporabljaš in kombiniraš med seboj paste, gobice, obrate katero polirko uporabljaš in kaj želiš na barvi narediti.

Naredi kakšno slikco na soncu
cheer.gif
tvojega avtomobila in napak na njem in ti lahko kaj več povem katero kombinacijo uporabi pri korekciji in odpravi napak.

Kje dobiš materijal za poliranje? Pošlji mail na info@carshinefactory.com in zahtevaj cenik izdelkov, ki so bili omenjeni v tekstu
cheer.gif

LP

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
P. škoda da nis #16 ubodu od Meguiars-a
smirk-1.gif
(ne me spraševat od kje ta čudna cena, bi mogla bit vsaj 10€ več).

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ja saj zdaj imam takle lager doma:

- 3M groba polirna pasta (zelen pokrovček)
- Menzerna (cifre žal ne vem) srednja polirna pasta
- Menzerna Final poliš

- gobico za grobo ne vem katero uporabit (danes mi je dal rumeno penasto, imam pa doma tudi 'ovčko'..zelene od 3M žal ni imel)
- za srednjo uporabljam oranžno gobico...danes mi je dal tudi rumeno (tako 'valovito'..ki se običjano uporablja za nanšanje voska...vsaj jaz tako črno uporabljam za vosek)
- za fno pol pasto imam belo gobico
- za vosek črno 'valovito' gobico

Do zdaj sem delal zgolj s srednjo pasto (ter oranžen tampon) pa nisem spravil prask dol pri Passatu (2002 letnik)...tak da bom zdaj poskusil še z grobo pasto od 3M-a.

Sem pa rekel da bom spoliral avto sodelavki za RD (R laguno 2003...srebrna metalik)...pa sem šel pogledat malo avto...pa je lak 'đizs krajst'...avto po moje še ni bil na roke opran, spoliran seveda tudi ne..tak da...bom se verjetno moral lotit kar z grobo pasto v štartu (tak na hitro..koliko r sem videl je lak še bolj uničen kot na mojem Passatu).

Zdaj pa gledam da nekateri po finem poliranju dajo čez zgolj vosek...brez 'finishin gaze' ali 'sealant-ov'...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Pa niso za metalik (oz lepše rečeno za lak ki je čez barvo) duge paste kot za obično barvo?? Uprašam, ker res ne vem. Še vedno mam v glavi da je metalik barva manj problemtična za obdelavo in rabi manj agresivne paste.

CSF

Pripravnik
2. dec 2007
94
0
6
Celje
Obišči stran
Citat:
- Menzerna (cifre žal ne vem) srednja polirna pasta
- Menzerna Final poliš

Obrni flaško in na spodnji strani imaš nalepko kjer piše 106Fa, 85RD, 3.02...oznake so važne saj se vsaka pasta uporablja pri različnih korekcijah.

Citat:
- gobico za grobo ne vem katero uporabit (danes mi je dal rumeno penasto, imam pa doma tudi 'ovčko'..zelene od 3M žal ni imel)
- za srednjo uporabljam oranžno gobico...danes mi je dal tudi rumeno (tako 'valovito'..ki se običjano uporablja za nanšanje voska...vsaj jaz tako črno uporabljam za vosek)
- za fno pol pasto imam belo gobico
- za vosek črno 'valovito' gobico

Kater znamke gobic si kupil? Vosek se nanaša s aplikatorjem ročno ali s DA mašino če je tekoči.

Citat:
Do zdaj sem delal zgolj s srednjo pasto (ter oranžen tampon) pa nisem spravil prask dol pri Passatu (2002 letnik)...tak da bom zdaj poskusil še z grobo pasto od 3M-a

Če se ne motim si enkrat napisal da si delal s 106FA, passat ima zelo "čudno" barvo enkrat je trda kot kamen, spet drugič mehka zato ni rečeno da boš s FC+ naredil željeno korekcijo.

Mogoče ti bo pomagal tale L I N K, če imaš kakšna uprašanja napiši...

Citat:
Zdaj pa gledam da nekateri po finem poliranju dajo čez zgolj vosek...brez 'finishin gaze' ali 'sealant-ov'...

Na vosek lahko greš direktno iz poliranja, ne potrebuješ glaza ali sealanta pred tem.

CSF

Pripravnik
2. dec 2007
94
0
6
Celje
Obišči stran
Citat:
Pa niso za metalik (oz lepše rečeno za lak ki je čez barvo) duge paste kot za obično barvo?? Uprašam, ker res ne vem. Še vedno mam v glavi da je metalik barva manj problemtična za obdelavo in rabi manj agresivne paste.

Za metalik barve se uporabljajo iste politure kot za nemetalik.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik CSF pravi:

Če se ne motim si enkrat napisal da si delal s 106FA, passat ima zelo "čudno" barvo enkrat je trda kot kamen, spet drugič mehka zato ni rečeno da boš s FC+ naredil željeno korekcijo.

saj verjetno bo potem to ta.

Gobice...hm....
- enkrat sem jih vzel (oranžne) kar pri Top finishu (kjer semkupil polituro, so mi dali zraven še gobice, ki jih tudi sami uporabljajo).
- Belo (za final polish) imam od megluiarsa...
- rumeno (za grobo pasto) mi je dal od 3M-a.... (Glaso d.o.o. iz Trzina)

tak da..imam mešano na žaru.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik CSF pravi:

Mogoče ti bo pomagal tale L I N K, če imaš kakšna uprašanja napiši... .

haha..tale je res hud pacient ja!

Daj tole obrazloži:
So I was suprised when I tried Meg83 on a 3m polishing pad

Meg83...je kaj?

(kot si sam napisal..tudi sam sem imel (lani) po poliranju podoben problm..enostavno nisem spravil stvari ven, kljub 2 x zaporednem poliranju (s srednjim polišem od Menzerne in oranžno gobico).

ker tole ti je res super uspelo ven spravit!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
še to mi povej....

v linku (črn passat) si napisal da si najprej uporabil Št. 83 ter nato Št. 85 pasto?

Samo a ni 85 bolj gorba od 83?

CSF

Pripravnik
2. dec 2007
94
0
6
Celje
Obišči stran
Citat:
enkrat sem jih vzel (oranžne) kar pri Top finishu (kjer semkupil polituro, so mi dali zraven še gobice, ki jih tudi sami uporabljajo).

To je po vsej verjetnosti Menzernina srednja gobica (zelo dobra v kombinaciji s vsemi pastami)

Citat:
Belo (za final polish) imam od megluiarsa...

To misliš malo bolj sivo na škatli ti je pisalo 9006?

Citat:
rumeno (za grobo pasto) mi je dal od 3M-a.... (Glaso d.o.o. iz Trzina)

Za grobo lahko uporabiš 3M compouding oranžno pasto ( novejša kolekcija je zelena), rumena je polish "srednja"

res imaš malo bolj mešano, vendar je to to kar potrebuješ izbira je več kot dobra čeprav imata dve skoraj enaki cut (menzernain 3m)

CSF

Pripravnik
2. dec 2007
94
0
6
Celje
Obišči stran
Citat:
še to mi povej....

v linku (črn passat) si napisal da si najprej uporabil Št. 83 ter nato Št. 85 pasto?

Samo a ni 85 bolj gorba od 83?

#85 mišljeno kot Menzerna 85RD in #83 kot Meguiars83, če boš prebral specifikacije teh dveh politur boš videl da je Meguiars83 dejansko "srednja" pasta
smirk-1.gif
.

Je pa zanimivo da npr. pri 10-ih pasatih ni nikoli barva enaka, pri treh ne bo nobenega problema potem pa boš pri pri ostalih šestih imel ful probleme s izbiro pravilne politure WV
uf-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Torej če poskušan naredit en zaključek obdelave 'črnca' z linka:
- najprej si ga potegnil z Meguiars #83 srednjo pasto
- ter dokončal z Menzerno final polishem (oz. 85 oznako)

Hm...moram nekako riti do tega Meguarsa #83..da vidim če bo tako dobro delo opravil tudi na mojem laku.

(kaj veš..pri carshine...ga mogoče imajo?)

CSF

Pripravnik
2. dec 2007
94
0
6
Celje
Obišči stran
Citat:
moram nekako riti do tega Meguarsa #83..da vidim če bo tako dobro delo opravil tudi na mojem laku

Delo s Meguiars pastami zahteva določene izkušnje, obdelovalni čas površine je daljši zato porabimo več časa za korekcijo. Je pa #83 zelo dobra izbira pri npr. jap avtomobilih medem ko pri WV ali BMW barvi ki je bolj trda raje uporabi 3M ali Menzerna paste. V kolikor pa jo želiš je cena cca. 30 eur (nisem 100%).

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Če smem vprašati ??

Koliko naj bi stalo poliranje in predvsem zaščita ( npr. teflon) za avto srednjega razreda ? Npr. na internetu je več ponudnikov, če prav razumem naj bi bila s teflonom najboljša.
Kdo jo ponuja ??