Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Če maš probleme s težo in si brez kondicije res ne razumem zakaj bi bil problem spraviti srčni utrip višlje...
Zivjo,
Teroreticno se DELEZ porabljenih mascobnih kalorij zmanjsuje s povecevanjem intenzivnosti, SKUPNA PORABA kalorij pa se povecuje. kaj se bo pri posamezniku porabljalo je odvisno tudi od drugih faktorjev (treniranost, prehrana...). Splosen nasvet za obmocje izgube mascobe je 60-70%, za aerobno kondicijo pa 70-80%, zato je splosno priporocilo za rekreativce, ki bi radi izgubili mascobo nekje 70% (plus minus 5).
Drugace pa je uspeh izgube mascobe mnogo bolj odvisen od prehrane, kot od tega, koliko in s kaksno intenzivnostjo delas kardio...kardio je samo optimizacija.
To je odgovor osebnega trenerja, čemu potem višat srčni utrip na 90%, max. sem imel 93%.
Še nekaj poglej tole razprdelnico
MSU OH M
65-70 40 60
70-75 50 50
75-80 65 35
80-85 80 20
IN še nekdo mi je napisalo tole:
Sem se včeraj igral s tekalno stezo, ki mi je kazala porabo kalorij. Pri hitrosti 4,6 milj/uro je bila poraba 330 Kcal/uro, pri 9,2 milj/uro pa čez 1000 Kcal. Zdaj si pa zračunaj, kje je večja poraba maščobe, pri 60% od 300 kcal ali 35 % od 1000 Kcal.
60% od 300 kcal = 180
35% od 1000 kcal = 350
To razmerje se izenači pri srčnem utripu nekej 80-85%, 95% pa je tud težko dosečt.
In če pridem do rezultata je bolje delat na čim višjem srčnem utripu, gledam samo na to, da nimam pod 60%, sčasom tud ure ne bom potreboval več.
Pa še nekaj, kar nekaj časa je trajalo da prideš do spoznanja, da je bolje vso tehniko vržt v smeti pa delat po svoje, hitreje ko tečeš več porabiš karolij, maščobe in boljše je za tebe.
Zdaj kermu vrjet, osebnem trenerju, enmu, ki je delal test, ali pa spletnim člankom.