Pokvarljivost vode

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
čisto tako iz firbca me zanima v kolikem času se pokvari voda katero natočiš iz pipe in jo shraniš v hladilniku pri 8 stopinjah?

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Odvisno od okoliščin.

Včasih so vojaki dajali srebrnike v čutarice, da jim je ostala voda pitna.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Vprašaj se drugače:
V koliko časa se pokvari voda, če je na normalni temperaturi.
Recimo koliko časa bi bila voda pitna v Savi, če jo ne bi onesnaževali? Verjetno do Donave:)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Samo v savi ni na miru. V kakšnem bajerju, jezeru z manjšim pretokom že zna biti problem.
Najbolj pa je odvisno kakšno vodo boš shranil (klor, uv....). Deževnica, pa čeprav pitna ne bi leto dni dobra kot tista iz plastenke iz trgovine.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
čisto tako iz firbca me zanima v kolikem času se pokvari voda katero natočiš iz pipe in jo shraniš v hladilniku pri 8 stopinjah?

Vprašaj se koliko časa je voda iz pipe že stara!
grims-1.gif

Sicer pa odgovor je da se voda iz pipe načeloma nima kaj pokvarit če so izpolnjeni določeni pogoji. V kolikor v vodi ni hranilnih snovi za mikroorganizme in alge potem bo voda večna. Čeprav je res da obstaja vedno določen delež teh snovi ki lahko služijo nekaterim organizmom kot hrana. Tudi ti mikroorganizmi so v vsaki vodi prisotni (tudi če je recimo klorirana) v precej majhnih vrednostih.

Na splošno pa "postarana" voda iz pipe nekje v mestu bo vedno bolj "čista" (zdravstveno ustrezna) kot recimo tista iz save. Pa sta obe mikrobiloško in kemijsko dovolj ustrezni da jih povprečen slovenec lahko konzumira brez problemov.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
mislim da voda iz save brez temeljitega filtriranja ni primerna za pitje.

drugače pa odgovor na prvotno vprašanje: če je dober vodovod precej časa. pa če deževnica v vodnjaku drži precej časa (no sedaj ne več, ker po zakonu ni rimerna niti za domače živali) potem bo tista iz vodovoda v hladilniku zdržala veliko časa. samo ne vem zakaj bi jo dajal v hladilnik?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Zato da je na temnem in hladnem. Še na flašah piše da naj ne bodo na soncu.
Zakaj pa JE krško ne sme poleti ob zmanjšani savi delati na polno?

Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
dobro ampak zakaj bi vodo IZ PIPE dal v hladilnik? če pa vedno teče iz pipe? ko je v vodovodni cevi ni na temnem in dokaj hladnem?

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
svoje vprašanje sem postavil, ker imam v hladilniku zbiralnik vode in me je firbcalo koliko časa bi voda v tistem zbiralniku zdržala.

Prav tako pa se spomnim še iz časov ko smo kupovali vodo v 1,5L plastenkah in je imela ena plastenka pokvarjen zamašek (je bil odprt, teklo je ven), pa se je izkazalo, da je voda že rahlo "sluzasta" al ne vem kako naj opišem tisti občutek na jeziku...skratka, voda ni bila več dobra.

Zato sem pač v uvodnem postu spraševal o tem.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
mesec dva ziher. pomoje boš prej spraznil zbiralnik kot pa se bo voda postala. samo vsake toliko časa ga polopnoma sprazni im spucaj.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Citat:
Uporabnik yahel pravi:

čisto tako iz firbca me zanima v kolikem času se pokvari voda KI natočiš iz pipe in jo shraniš v hladilniku pri 8 stopinjah?

Fak ej..
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik skala pravi:
dobro ampak zakaj bi vodo IZ PIPE dal v hladilnik? če pa vedno teče iz pipe? ko je v vodovodni cevi ni na temnem in dokaj hladnem?
Mogoče zato ker imam na pipi čaj z 19C, želim pa mrzel malinovec, pa ne z ledom.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik skala pravi:
mesec dva ziher. pomoje boš prej spraznil zbiralnik kot pa se bo voda postala. samo vsake toliko časa ga polopnoma sprazni im spucaj.

thnx.

no sej ta časovni okvir me je zanimal da vem, da se gre to v tednih in ne dnevih. Ker v nekaj dneh ga zagotovo spraznim, samo nebi rad da bi po enem tednu voda postala sluzasta
smile-1.gif

@inkvizitor, zatežen si

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Edit: voda iz pipe bo v hladilniku zdržala vsaj enkrat dlje v steklenici (seveda vsakič dobro oprani z vrelo vodo), kakor v plastenki. Preskušeno.

To sicer ni odgovor na tvoje vprašanje, ampak prav danes sem dobil takšno ponudbo za 18€+poštnina:
Citat:
Se izogibate vode iz pipe? Je vaša voda slabega okusa? Zapravite goro denarja za vodo v plastenkah? Mi imamo enostavno rešitev za vas.

Vrč za filtriranje vode, s katerim boste hitro in enostavno prečistili vodo. Zagotovite si pitno vodo, saj s filtriranjem bo vaša voda imela zmanjšano vrednost vodnega kamna in ostalih nečistih kovin.

Karakteristike:
*prednost za okolje
*poslovite se od plastenk
*enostavno polnjenje
*kapaciteta vrča 2,4 l
*doba filtra 160 l oz 70 dni
*vaša voda bo čistejša, zdrava in boljšega okusa

Čista voda za zdravo telo!
Kljub temu, da gre verjetno spet za neke čira-čare me zanima, če je kdo to že poskusil uporabiti?

LP

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Zakaj je kamen škodljiv zdravju?
Jaz imam pod koritom zaradi klora običajni 10” filter, pa bo šel ven, ker za prehrano itak vodo nosiva od drugod(starši). Klor sem preživel v Lj, na obali, tukaj pa ga nekako ne morem.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
To je cisto navaden vrc Britta. To dobis v vsaki trgovini. Sicer, jaz vodo moram filitrirat, ker smrdi po kloru, potem pa napolnem plastenke in dam v hladilnik.

bugmenot3

Pripravnik
21. mar 2014
862
-3
16
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Voda se ne pokvari, neglede na to pri kateri temperaturi jo hraniš.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
po tistih obvestilih, ki jih dajejo vodovodna podjetja, kadar se mora se mora voda prekuhavat, se mora voda hraniti v hladilniku in porabit v 48 urah.