Pohod na Triglav

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Letos sem se že dogovoril z planinskim društvom, da gremo skupaj na Triglav. Do zdaj sem bil največ na 1600 metrih bolj planine, je pametno preskočit kar na 2864 metrov. Kondicije imam zadosti samo do kakšnih planin in, ko pridem do vrha sem totalno izmučen (vrjetno zaradi toplega zraka sredi poletja) (110kg). Koliko ur je hoje, če bi šel počasi?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.569
10.785
113
moj sodelavec ima od avta pa do vrha 1 uro in 50 minut... tako je že ob dveh doma na štajerskem in že imajo piknik al pa grejo s kolesom kam. pacijent :D

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Odvisno od kje greš. Če greste s Pokljuke mimo Vodnikove koče, ti ne bo problema priti vsaj do Kredarice. Kake 4, 5 ur si vzamte za na izi, pa je. Pa kaka urca pavze na Kredarici...
S Kredarce na Triglav je pa bolj problem it, če te kak trebuh ovira, še posebej ko se srečuješ na klinih. Ni pa drugače problem tolk kondicijski, moraš bit pa kar gibčen, pa vrtoglavice seveda ne smeš imeti.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Odvisno od kje greš. Če greste s Pokljuke mimo Vodnikove koče, ti ne bo problema priti vsaj do Kredarice. Kake 4, 5 ur si vzamte za na izi, pa je. Pa kaka urca pavze na Kredarici...
S Kredarce na Triglav je pa bolj problem it, če te kak trebuh ovira, še posebej ko se srečuješ na klinih. Ni pa drugače problem tolk kondicijski, moraš bit pa kar gibčen, pa vrtoglavice seveda ne smeš imeti.

Ma je treba že plezat gor na vrh tako kot po drevesu (ja češnj kar dost nabiram tako, d agrem 10-15 metrov visoko in več...kako je glede varnosti je zadosti poskrbljeno z žicami.
Kakšna opremo je potrebno imeti s seboj. Enkrat sem šel nekam na mini izlet pa še en in, ko sem prišel iz strmine na ravnino je iznenada priletela skala porimera 20 cm...nekdo jo je sprožil kakšnih 100-200 metrov višje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pojdi ti za začetek kaj lažjega, je še pa še visokih hribov v Sloveniji, do katerega sploh ni nobenega klina ali zajle.

Triglav ni tako enostaven, kot si nekateri mislite.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.169
113
Najbolj tečna pot je sigurno iz kredarice še posebej če je gužva tako, da je dobro iti zgodaj pa imaš gužvo samo za nazaj. Nazadnje sem za dol rabil 2,5h ker smo toliko časa čakali tiste ki so gor hodili. Drugače pa.......pri nas je tolikoooooo lepših vrhov kot Triglav......ti se verjetno držiš tistega reka ...Nisi slovenc če......

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Za začetek ugotovi, če si sposoben narediti 1500 višinskih metrov v 1-2 dneh in hoditi 10-15 ur v tem času.

Izberi si kakšno tehnično nezahtevno a fizično primerljivo enodnevno turo (z veseljem ti bomo pomagali) in pojdi. Če boš imel težave (bodisi kondicijske, bodisi sklepi/mišice navzdol), je treba razmislit o dodatnem treningu in/ali izgubi telesne teže.

Na to, kar si napisal (sploh pa če nisi še nikjer konkretno v hribih bil) ti nihče ne more reči "zdaj pa pojdi" ali pa "ne it".

Napiši približno iz kje si pa lahko predlagamo kakšno uvajalno turo.

Za iz LJ bi priporočal:

- Grintavec iz Kamniške bistrice. Popolnoma tehnično nezahtevna tura, ki pa je fizično in višinsko povsem na nivoju Triglava (s Pokljuke...za iz Vrat je že bolj zahtevno). Če to zmoreš v enem dnevu brez nekih posledic, potem mirno greš na Triglav.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Za začetek ugotovi, če si sposoben narediti 1500 višinskih metrov v 1-2 dneh in hoditi 10-15 ur v tem času.

Izberi si kakšno tehnično nezahtevno a fizično primerljivo enodnevno turo (z veseljem ti bomo pomagali) in pojdi. Če boš imel težave (bodisi kondicijske, bodisi sklepi/mišice navzdol), je treba razmislit o dodatnem treningu in/ali izgubi telesne teže.

Na to, kar si napisal (sploh pa če nisi še nikjer konkretno v hribih bil) ti nihče ne more reči "zdaj pa pojdi" ali pa "ne it".

Napiši približno iz kje si pa lahko predlagamo kakšno uvajalno turo.

Za iz LJ bi priporočal:

- Grintavec iz Kamniške bistrice. Popolnoma tehnično nezahtevna tura, ki pa je fizično in višinsko povsem na nivoju Triglava (s Pokljuke...za iz Vrat je že bolj zahtevno). Če to zmoreš v enem dnevu brez nekih posledic, potem mirno greš na Triglav.

Ja je kar malo kriza, ker se res držim načela. Nisi Slovenc, če nisi bil še na Triglavu a tudi, ko gledam Triglav iz mojih krajev si mislim nekega dne bom prišel gor pa, čeprav po vseh štirih
No ni za rečt, da se bom an sredi poti obrnmil in šel nazaj, ampak, ker sem trmast človek vedno hočem dosečt tisto, kar sem si zaželel pa čeprav že čisto zmučen.
Najbolj me skrbi tisti del, ki jer od Kredarice do vrha . Menda so neki klini in ej treba dobesedno plezat.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Preveri:
http://www.hribi.net/izlet/dolina_krma_triglav_cez_kredarico/1/1/129
(sam imam občuten strah pred višino, ampak nekako se že prebijem tukaj, sem že v kaj bolj tečnega rinil)

Sicer pa za preverbo kondicije priporočam tudi Kriške pode iz Trente in vrhove v okolici Pogačnikovega doma. Šest jih je (Planja, Razor, Križ, Stenar, Bovški gamsovec, Pihavec), vsi so lažji od Triglava. Za začetnike gotovo bolje kot pa Triglav.
(pot iz Vrat na Kriške pode je nekoliko težja, če to kondicijsko zdržiš, Triglav ne bo pretežak).

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
To pa itak. Jaz sem vsako leto tam, Triglava pa že 14 let nisem povohal (razen zimske Kredarice).
Manj gužve, lepši razgledi, več divjine.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
Triglav ima krasno severno steno in v njej Slovensko smer, ki je krasna zimska plezalna tura.
tongue-1.gif
Ravno prav za ogibanje množicam.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Kolk pa si velik? 110 in 166 cm je verjetno težko gor pridet.
Drugač pa ti povem, da ni panike. Sploh iz Pokljuke. Sendviče, šnops, 6pac, dobro vetrovko in za preoblečt cunje, ki so na na koži (mikica gate,...).
Od Kredarice pa tut ni panika. Če po češje hodiš tolk visok. Če te heba višinska, to najbolj preveriš na kakem grušti.