Pogodba o zaposlitvi - enoosebni d.o.o.?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Zanima me ali v primeru enoosebne d.o.o. skleneš pogodbo o zaposlitvi sam s seboj (torej se podpišeš kot predstavnik podjetja in kot novozaposleni - direktor) ali je postopek drugačen?
Ali ima morda kdo kakšen vzorec te pogodbe, in bi mi ga poslal?
Na kaj je sicer potrebno najbolj paziti?

Hvala 100x !!!

p.s.
Še nekaj - kako pa je s tem, če bi sklenil s seboj pogodbo o poslovodenju? Ali to prinaša kakšne prednosti proti pogodbi o zaposlitvi, ob predpostavki, da drugje nisem zaposlen?

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ja... pogodbo skleneš sam s seboj. Po pm mi pošlji mail pa dobiš vzorec. Pogodba o poslovodenju ti pride prav le, če si kje drugje zaposlen drugače je nesmiselno oz. ni prednosti - le nepotreben papir.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Ja... pogodbo skleneš sam s seboj. Po pm mi pošlji mail pa dobiš vzorec. Pogodba o poslovodenju ti pride prav le, če si kje drugje zaposlen drugače je nesmiselno oz. ni prednosti - le nepotreben papir.

Ni variante, da boš sam s seboj v enoosebnem d.o.o-ju katerega si 100% lastnik sklenil pogodbo o zaposlitvi!

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
A lahko kaj več poveš o tem. Zakaj pa ni variante, kako pa naj se sam zaposlim ?!?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
A lahko kaj več poveš o tem. Zakaj pa ni variante, kako pa naj se sam zaposlim ?!?

Imel boš pogodbo o poslovodenju, "zaposlen" boš pa pod šifro 40 (obrazec "prijava delavca"), kar pomeni, da boš plačeval samo potrebne prispevke. Plače pa ne boš dobival. Vsa izplačila za poslovodenje bodo obdavčena (razen km in malice).

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Sem se pozanimal še malce naokrog - pogodba o poslovodenju je opcija, ki jo izbereš takrat, ko si še kje drugje redno zaposlen. sicer pa se lahko redno zaposliš tudi sam (dejansko ne vidim razloga, zakaj ne moreš biti zaposlen v svoji firmi???).

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Trenutno se v republiki Sloveniji pod takšnimi pogoji, kot je tukaj stvar debate ne moreš samozaposliti. 1 tedensko raziskovanje omenjene problematike me je pripeljalo do takšnega zaključka, žal. Bil sem v stiku z ZZZS-jem, ZPIZ-om ter na koncu še Ministrstvom za javno upravo.

Uradni odgovor, ki sem ga dobil od ZPIZ-a Slovenije je pa takle: (odrezal sem vrh in konec maila)

Zadeva: Vprašanje glede enoosebnega d.o.o-ja

V zvezi z vašim vprašanjem na podlagi katerega člena zakona se oseba, ki je ustanovila eno-osebni d.o.o. ne more v tem podjetju zaposliti pod šifro 001 (pogodba o zaposlitvi) vam posredujemo naslednjo informacijo.

Družbeniki enoosebnih družb in zavodov, ki so hkrati poslovodne osebe, se v obvezno zavarovanje vključijo na podlagi 2. odstavka 15. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS št. 109/06 – v nadaljevanju ZPIZ-1-UPB4) in prijavijo v obvezno zavarovanje z zavarovalno podlago 040 na podlagi vpisanega statusa v sodnem oziroma poslovnem registru Slovenije.

Po 1. odstavku 11. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS št. 109/06 – v nadaljevanju ZDR) se glede sklepanja, veljavnosti, prenehanja in drugih vprašanj pogodbe o zaposlitvi smiselno uporabljajo splošna pravila civilnega prava, če ni s tem ali z drugim zakonom drugače določeno. Tako predstavlja 4. člen ZDR specialni predpis nasproti splošnim pravilom civilnega prava in določbam drugih zakonov, ko ureja možnost in dopustnost sklenitve delovnega razmerja kot posebne oblike civilnopravne pogodbe. Bistvo pogodbe o zaposlitvi je ureditev pravnega razmerja ob predpostavki, da med strankama te pogodbe zaradi odnosa podrejenosti oz. nadrejenosti obstaja kolizija interesov. Pogoji za sklenitev delovnega razmerja v smislu 4. člena ZDR v enoosebni družbi tako niso podani, saj ista fizična oseba kot delojemalec in predstavnik delodajalca ne more predstavljati dveh pogodbenih strank z nasprotnimi interesi in sočasno ne more izvrševati zakonsko določenih pravic in obveznosti obeh nasprotnih pogodbenih strank iz delovnega razmerja. Iz navedenega razloga po mnenju delovnopravne teorije ne more biti vzpostavljeno delovno razmerje.

Ob vsem navedenem je ugotoviti, da poslovodne osebe, ki so hkrati družbeniki enoosebnih družb ali edini ustanovitelji zasebnih zavodov, kljub formalno in z vsemi obligatornimi sestavinami sklenjeni pogodbi o zaposlitvi (ki jo hkrati podpišejo v vlogi delojemalca in delodajalca) ne morejo biti v delovnem razmerju v svoji družbi ali zavodu. To velja tudi za družbe, ki imajo sicer več zaposlenih delavcev, vendar samo enega družbenika, ki je hkrati poslovodna oseba. Edini družbenik, ki je hkrati poslovodja, tako ni delojemalec, temveč je samozaposlena oseba.

Zaključek je pa takšen: V letu 2009 (po volitvah seveda) je predvidena odprava tudi te administrativne ovire, saj bo potrebno spreminjati par zakonov, kjer bodo vpleteni tako Ministrvo za delo, družino in socialne zadeve kot tudi Ministrstvo za zdravje nenazadnje pa tudi Ministrstvo za javno upravo, ki je takšen predlog sprožilo.

p.s. Če se pa komu uspe vseeno zaposliti pod šifro 001 naj tega ne govori na glas. Marsikaj bi še lahko napisal, pa ne bom.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Hvala za tole obširno razlago. Kar ne morem verjeti, ampak očitno bo res..
Kako pa je pri pogodbi o poslovodenju potem z dopustom? Za regres mi je jasno, da ga ni. Kilometrine in malico si pa lahko nakažeš na račun, kajne?

A bi se dalo pod privat dobit kakšen vzorec pogodbe o poslovodenju potem
smile-1.gif

Hvala!!!

p.s.
Še primer, kako pri reviji Moje delo strokovnjaki očitno narobe odgovarjajo na temo samozaposlitve...
http://www.revija.mojedelo.com/strokovnjak-odgovarja/enoosebna-d-o-o-2502.aspx?p=27&g=6

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Da malce obudimo tole temo, se je na tem področju že kaj spremenilo ali ostaja tole, kar je Manc napisal?

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Citat:
Uporabnik tis pravi:

Ej, a bi se mogoče dalo dobit vzorec pogodbe o poslovodenju. Sem preiskala pol interneta pa se tega nikjer ne dobi. Hvala. E-mail ti pošljem na PM:

Rafter

Zelenc'
29. okt 2008
3
0
1
49
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi: Ja... pogodbo skleneš sam s seboj. Po pm mi pošlji mail pa dobiš vzorec. Pogodba o poslovodenju ti pride prav le, če si kje drugje zaposlen drugače je nesmiselno oz. ni prednosti - le nepotreben papir.
Ej, a bi se mogoče dalo dobit vzorec pogodbe o poslovodenju. Sem preiskala pol interneta pa se tega nikjer ne dobi. Hvala. E-mail ti pošljem na PM:
Ker se tudi jaz pripravljam k temu, se priporočam za vzorec. Hvala!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Če se ne motim, je pogodba dosegljiva na portalu informiran.si - sicer je za plačat, a tudi ni ne vem kak znesek.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Hm, darjan hvala. Sem že nekaj stvari kupila preko njih, ampak so čisto neažurirane in amatersko pripravljene. Tako, da cena cca 40 eur za pogodbo se mi zdi too much, pa še dodelat jo moraš itak sam. Prodajajo bolj mačka v žaklju, po mojih izkušnjah. :-(

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Citat:
Uporabnik MUC pravi:

Imel boš pogodbo o poslovodenju, "zaposlen" boš pa pod šifro 40 (obrazec "prijava delavca"), kar pomeni, da boš plačeval samo potrebne prispevke. Plače pa ne boš dobival. Vsa izplačila za poslovodenje bodo obdavčena (razen km in malice).

Na kaj pa plačuješ prispevke, če ne dobivaš plače? Recimo, da nimaš nobenih izplačil razen km? A moraš še vedno plačat prispevke?
Zanima me kaj, v primeru, če je solastnik tujec (zaposlen redno v tujini) in bi imel tukaj samo pogodbo o poslovodenju. Kako se mu izplača km - direktno na njegov TRR v tujini? Kaj pa če se mu izplača znesek npr. 1000 eur/mesec za poslovodenje, kako se mu izplača, koliko je davka, prispevkov?

zman

Zelenc'
3. avg 2009
2
0
1
Pozdravljeni

Tudi jaz imam dilemo glede pogodbe o poslovodenju. Odprl sem enoosebni d.o.o., imam status študenta (podiplomski) ter prejemam štipendijo (Zoisovo), ki se izplačuje po novi štipendijski zakonodaji. Kar se tiče lastništva podjetja, ga pravilnik in štipendijska zakonodaja dovoljuje. Zaposlen v podjetju ne morem biti (prekine se izplačevanje štipendije), bi si pa rad iz podjetja izplačal vsaj tekoče stroške (prevoz, potni stroški in podobno). Tako mi ostane tu le pogodba o poslovodenju, o kateri sem naredil krajšo raziskavo in potegnil tele zaključke:

1. http://www.zds.si/uploads/files/Individualna%20pogodba%20o%20zaposlitvi%20%282%29.pdf, kjer:
a. V prvem odstavku 3. poglavja pravi: »Takšen naslov je t.i. pogodba o poslovodenju, ki ni pogodba o zaposlitvi, ampak pogodba sui generis, s katero se ureja poslovno razmerje, v katerem delničarji in/ali družba sama zaupa vodenje in operativno kontrolo nad družbo posebej za to najeti upravi za določeno obdobje in za nadomestilo.«
b. V tretjem odstavku nadaljuje: »S pogodbo o poslovodenju kot posebno vrsto pogodbe se ureja poslovno razmerje, v katerem podjetje in/ali lastnik podjetja zaupa vodenje in operativno kontrolo nad podjetjem poslovodstvu za določeno obdobje in za nadomestilo. Stranka, ki opravlja to poslovodstvo, ni v delovnem razmerju s podjetjem.«
c. V četrti točki 4. poglavja pravi: »Pogodbeni stranki lahko s pogodbo o zaposlitvi poslovodni osebi prosto določita višino in obliko plačila za delo, pa tudi druga vprašanja, povezana s plačilom. Pogodbeni stranki torej nista dolžni upoštevati določb ZDR, pa tudi ne SKPgd in kolektivnih pogodb na ravni dejavnosti.«
2. http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_zaposlitve/dohodek_iz_delovnega_razmerja/obdavcitev_dohodka_fizicne_osebe_po_pogodbi_o_poslovodenju/, kjer pravi: »V skladu s 3. točko prvega odstavka 31. člena ZDoh-1 se v dohodek iz delovnega razmerja ne vštevajo povračila stroškov v zvezi z delom in povračila stroškov v zvezi s službenim potovanjem, do višine, ki jo določi vlada. To pomeni, da se v davčno osnovo od dohodka, prejetega za vodenje poslovnega subjekta, ki je pravna oseba, na podlagi poslovnega razmerja, po 1. točki drugega odstavka 25. člena ZDoh-1 ne vštevajo povračila stroškov iz 3. točke prvega odstavka 31. člena ZDoh-1.«
3. http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1336, kjer: »Pogodba o poslovodenju predstavlja pogodbo civilnega prava, na podlagi katere lahko direktor opravlja funkcijo vodenja družbe, vendar pri družbi ni zaposlen. Pogodba o poslovodenju se lahko uporablja, ko a) je direktor obvezno zavarovan na drugi podlagi (je v delovnem razmerju pri drugem delodajalcu) ali b) ko ni obvezno zavarovan na drugi podlagi. Od pogodbe o poslovodenju se plačajo ustrezni prispevki za socialno varnost, ki so odvisni ravno od tega, ali ima oseba drugo podlago za zavarovanje ali ne. Pogodba o poslovodenju praviloma pomeni bolj ugodno razmerje med izplačilom, ki ga prejme direktor, in zneskom, ki predstavlja strošek za družbo. Primerna je tako pri osebah, ki so istočasno družbeniki in direktorji, kot pri osebah, ki so zaposleni v več kot eni družbi in (v vsaj eni) opravljajo poslovodno funkcijo.«
4. http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/index.php?title=Pogodba_o_poslovodenju
5. http://forum.ra-sora.si/viewtopic.php?p=497 je razloženo vse kar se tiče zavarovanja. Jaz imam (zaenkrat) s statusom študenta porihtano obv. zavarovanje preko občine.
6. Pogodba o poslovodenju ne vpliva na status študenta (http://forum.mladipodjetnik.si/showthread.php?t=339).
7. Pogoji za dodelitev Zoisove štipendije (http://www.sklad-kadri.si/datoteke/Razpisi/Zoisi/2009/Javni_poziv_2009-2010.pdf) pravijo, da se štipedija lahko dodeli (med drugim) »vlagateljem, ki niso v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti in niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb« (to je povzeto po zakonu o štipendiranju, 9. člen)
8. Zakon o štipendiranju (http://www.sklad-kadri.si/datoteke/Zoisove%20stipendije/ZStip-NPB.pdf):
a. 7. člen: »Do štipendije so upravičene osebe s statusom dijaka oziroma dijakinje in osebe s statusom študenta oziroma študentke ter udeleženci oziroma udeleženke izobraževanja odraslih, ki izpolnjujejo pogoje, določene v tem zakonu.«
9. Pravne podlage za Zoisove štipendije: http://www.sklad-kadri.si/vsebina.cgi?idspada=888&jezik=slo

Sodeč po zgornjih navedbah je pogodba o poslovodenju dobra izbira za mojo situacijo, saj se ne tretira kot pogodba o zaposlitvi in tako ne vpliva na status študenta in štipendijo. Obvezno sem zavarovan iz naslova statusa študenta.

Naj še kdo pokomentira, če sem ustrelil kakšno neumnost.

Zvonko

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ko sem bil sam še študent s Zoisovo, sem moral vsako leto posebej podpisati, da nisem solastnik gospodarske družbe. Dvomim, da bi se to od takrat spremenilo ravno v škodo države...
smile-1.gif

zman

Zelenc'
3. avg 2009
2
0
1
Tole pa po moje ne bo držalo. Jaz je nisem še nikoli, pa Zoisovo štipendijo prejemam že skoraj 10 let.

Je pa na koncu vloge v izjavi navedeno pod prvo točko, da "nisem v delovnem razmerju oziroma ne opravljam samostojne registrirane dejavnosti", kar pa ne vključuje solastništva gospodarskih družb (samostojna registrirana dejavnost je nampreč s.p.). Ker če bi bilo to res, nihče, ki bi imel vsaj eno delnico katerekoli delniške družbe (ki je tudi gospodarska družba, glej: http://www.ip-rs.si/zakonodaja/zakon-o-gospodarskih-druzbah/) ne bi mogel dobiti štipendije (tako Zoisove kot državne). Tako so mi tudi zagotovili na ZZZS.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zoisova bi naj bila za bolj sposobne študente in ne vem, kakšno vezo bi bilo, če si lastnik DOOja, pa tudi če bi imel miljone na banke, če si dovolj sposoben, zakaj pa ne...

Drugo pa je za državno, tisto bi naj bila pomoč socialno ogroženim študentom in skregano bi bilo z logiko, če bi tak študent mel doo
wink-1.gif