Pogajanje okoli plače

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

torej situacija je taka:

imam recimo tri varijante za novo službo - v dveh službah bi dobil plače recimo 1200€ in recimo temu nezanimivo delo.

Pri tretji varjanti, pa iščejo specifično znanje, za katerega sem kvalificiran - v moj prid je tudi to, da oni mene rabijo in da se ni šlo za klasičen razgovor, ampak so - recimo temu tako - po vezah prišli do mene. Problem je pa seveda nastal pri denarju - namreč, ko so me vprašali pričakovani prihodek, sem rekel, da pričakujem okoli 1500€. Kaj se bo zgodilo, še čakam.

V glavnem, najraje bi vzel to ta tretjo službo, ker v končni fazi je delo bolj zanimivo, izziv je in predvsem ne bi stagniral kot pri prvih dveh varjantah. Nevem pa kako odreagirati oz. se pogajati, če oni rečejo, damo ti 1200€? V končni fazi bi to delo vseeno sprejel, samo mi je pa "bedno" iti delati za 1200€, poleg tega, so pa oni mene klicali (recimo temu tako).

Ima kdo morda kakšno idejo, oziroma izkušnje, kako se pogajati, kaj rečt na njihov znesek in kako bi se lahko nekako približal mojemu željenemu znesku? Ali je to to in lahko rečem samo sprejmem, ali pa hvala lepa in lep dan še naprej?

V končni fazi nekaj bommoral sprejeti, ker na cesti pač ne morem biti.

Upam, da nisem preveč zakompliciral in da se da izluščiti bistvo
smile-1.gif

Lp

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Absolutno vzemi zanimivo službo, sploh če je isto (ali večje) plačilo kot v nezanimivih dveh, in imaš občutek, da tam ne bi stagniral.

Če popustiš od željenega plačila - za kar izgleda imaš luft, ker bi drugje dobil 300€ manj, poskusi dobiti druge ugodnosti.
Plačana izobraževanja so gotovo veliko - vsaj kot naložba v prihodnost.
Kakšne so možne ugodnosti in kaj ti ustreza, boš sam vedel - eni hočejo službeni avto, drugi ne (bonitete), eni hočejo izobraževanja, drugim je to muka....

Drugače pa, če bo drugi razgovor, bodo gotovo načeli denar in boš videl, kaj nudijo. Kako se natančneje lotiti pogajanja, je težko reči, ker niso za vse direktorje primerna ista "izsiljevanja".

erikson

Guru
25. avg 2007
22.715
6.483
113
Naredil si napako, da nisi rekel, da pričakuješ 1800 EUR.

Ampak podjetje predvsem zanima, če jim boš res prinesel toliko, da ti bodo lahko izplačali tak znesek. Torej moraš predvsem povdariti, da misliš, da jim boš s svojim znanjem prinesel 10.000 EUR mesečno (naprimer) in da plača v višini 1500 EUR res ne bi smela biti problem.

Tudi če sprejmeš 1200 EUR se lahko dogovoriš, da ti čez pol leta plačo dvignejo, ko bodo videli, kakšne koristi imajo od tebe. In probaj poleg plače dobiti čimveč dodatnih ugodnosti, kot so ti že predlagali.

Vsekakor pa izberi bolj zanimivo službo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Točno tako. Težko ti bo kdo že v štartu ponudil nevemkako veliko plačo, če ne ve, kako se obneseš (pa tudi če so že slišali zate ali te celo poiskali).

Vsekakor pa vzemi zanimivo službo. Jaz bi jo vzel, tudi če bi bila plača nekoliko manjša od onih dveh nezanimivih. Ker v nezanimivi službi zaradi pomanjkanja motivacije ne boš prišel do izraza (ker te bo po domače bolel k), zatorej tudi povišica je manj verjetna. V zanimivi službi pa boš imel večjo motivacijo do izkazovanja svojih sposobnosti, in če se potrudiš, ni vrag, da bo kmalu plača večja (seveda ne sama od sebe).

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Mah v teh cajtih je težko izsiljevat z plačo, osebno sm mnenja, kokr so že rekli, bi probal skleniti dogovor da se recimo čez 6m (oz poljubno) zopet usedete pa dogovorite o morebitnem povečanju plačila.. +težko rečt kako sepogajat, ker je res od situacije odvisno.

Glede službe in tvoje dileme. Osebno grem tut za manj delat v bolj zanimivo službo
zmaga.gif
Je pa res da sm bolj začetnik in se lažje grem te zadeve (lih dobr let delovne dobe)...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Nekaj mi ne gre v glavo, ogrevas se za dve bedni sluzbu za 1200 eur, tebi zanimivejsi siht bi moral bit pa se bolje placan? Ne me narobe razumet, ampak marsikdo bi delal kar ga zanima ali veseli tudi za manj kot tista bedna sihta. Sam se bos moral odlocit, zanimiva sluzba oz ponudba je ena, dve pa ne. Jaz bi na njihovo koncno stevilko rekel, ce je to potem zadnja cifra in da si bom vzel cas za premislek par dni in ne igrat navdusenja. Ce pa bos sprejel ponudbo si v pogodbi zagotovi ali kako drugace, da ti jo cez pol leta dvignejo. Tudi sam ne bi nikomur dal max ponudbe, ce imas vse na rekla-kazala osnovi in cloveka nisi se videl kaj dela v praksi.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Ti reč ta tretji službi, da si v najslabšem primeru pripravljen poizkusno dobo oddelati po kateremkoli znesku, torej po treh mesecih ko opraviš poizkusno dobo pa da pričakuješ tudi polno plačilo po pričakovanjih.
cool-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Katunga pravi:
Ti reč ta tretji službi, da si v najslabšem primeru pripravljen poizkusno dobo oddelati po kateremkoli znesku, torej po treh mesecih ko opraviš poizkusno dobo pa da pričakuješ tudi polno plačilo po pričakovanjih.
cool-1.gif
To je recimo ena varijanta. Da jim pokažeš, da ne bodo dobili mačka v žaklju (beri lenobe, katere se bodo potem težko znebili).
Drugo pa, kot so že zgoraj napisali. Recimo si se pripravljen pogajat o niži plači v zameno nečesa drugega (npr. izobraževanje, avto, boljši notebook, karkoli se tebi zdi zanimivo). Poleg tega, kar ti bodo ponudili ne sprejmi takoj, temveč reči, da boš premislil. In po parih dneh jim pač namigneš, da bi se dobili nekje na sredini do tvojega predloga.
wink-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Cudno si napisal.
Rekel si da imas dve nezanimivi sluzbi za 1200 EUR za ta tretjo zanimivo pa si rekel da bi bil zadovoljen z 1500. In ce ti recejo da dobis 1200 potem nimas kaj razmislat. Vtemi tisto za 1200 in ti je zanimiva razen ce imas obcutek da ti lahko placajo vec. Potem se probaj malo spogajat in reci da tako ponudbo ze imas.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Nja, sej zdej je itak ta služba propala - ta zanimiva za 1500 rečmo - tako da zdej moram pa pač izbrati manjše zlo. :S

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Če boš preveč cincal ti zna propasti še kaka služba. Ni danes pravi čas za preveč se pogajat in cincat...take it or leave it...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
Nja, sej zdej je itak ta služba propala - ta zanimiva za 1500 rečmo - tako da zdej moram pa pač izbrati manjše zlo. :S

Vezmi eno od petih Angelk pod tvojim sporocilom, jebes potem sluzbo
grin1.gif

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Eno hecno vprašanje ... a danes se 1200€ (to so recimo dve bodoči minimalni plači) gleda kot dobro plačo ali do take plače pride vsak, ki je malo bolj priden?

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Nasvet avtorju teme: vedno se pogajaj o bruto (to je bruto1, ki se tudi piše v pogodbo) plači (dobro naštudiraj, kaj je to bruto1 in bruto2), drugače ima delodajalec manevrskega prostora za nategovanje enostavno preveč... Poleg tega vedi, da tisto, kar se na besedo zmeniš, niti slučajno še niso prava poganja - ta se niso še niti zares začela, dokler nimaš pogodbe v roki (ki jo seveda odnesi domov in v miru preberi, oz. jo naj v primeru dvoma vidi tudi strokovnjak)...
smile-1.gif

burgy: To je danes, sploh v tej krizi, solidna plača (govorimo o neto, ne?), ni pa to glih za past po tleh...
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Nikoli se nisem v to spuščal, bruto1, bruto2 razloži malo katero kaj vse vključuje!

Lp

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Trik je v prispevkih, ki jih plačujeta tako ti (prispevki iz plače) kot tvoj delodajalec (prispevki na plačo).

neto + akontacija dohodnine + prispevki zaposlenega = bruto (aka bruto1)

bruto + prispevki delodajalca = bruto-bruto (aka bruto2)

sicer pa se lahko tule malo igraš s ciframi in dobiš praktičen obračun plače:
http://www.racunovodja.com/izracuni/place2009/opa.asp
(in vidiš, da za jurja in pol na tvojem TRR delodajalec plača bistveno več)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
To se tudi jaz sprašujem zakaj bi filozofiral okoli bruto1 2 3 4 13231. Če lahko mirno rečeš koliko pričakuješ z malico in prevozom na TRRju?
smile-1.gif