Citat:
Najprej se tega ne zavedaš, saj si še premajhen. Z leti opažaš, da sta tvoje ime in priimek drugačna od imen drugih sošolcev, prijateljev in znancev. S tem se ne obremenjuješ, dokler ti kdo ne reče, da nisi Slovenec, da si drugačen, in te s tem postavi v neenakopraven položaj. Sprašuješ se, ali si res zaradi imena in priimka kaj manj Slovenec? Ugotoviš, da ne. Rojen si v isti državi kot oni, hodiš v isti vrtec in šolo kot oni, govoriš isti jezik kot oni, morda celo enega ali dva več kot oni, pa vendar te imajo za drugačnega. Preprostega odgovora na ta "Zakaj?" ni in ga ne najdeš. Po letih in letih dokazovanja, odličnih ocen in športnih uspehov, te ta "Zakaj?" ne obremenjuje več toliko.
Trda koža in veliko znanja sta potrebna, da takim ozko mislečim ljudem, ki menijo, da jim zaradi imena in priimka nisi enak, dopoveš, da pa vseeno si. Čeprav sem že sita tega, da moram vedno znova in znova dokazovati, da sem popolnoma normalna, da imam tudi jaz tako kot oni rdečo kri, čeprav je moja polt malenkost temnejša in čeprav nisem Mojca ali Ana. Sem oseba, sem človek, sem Slovenka z lastnostmi, navadami, tradicijo, ki sem jih podedovala od staršev in ki me v pravem pomenu besede bogatijo.