Podvajanje surovin

DanDbrewer

Zelenc'
13. nov 2017
13
0
1
Živijo, varim pilsner po tem receptu http://pivovarnar.si/recept-ceski-pilsen-grain/, narediu sem ga 3 krat, vendar me moti da je majhna šarža (cca. 10 -11l) , zato sm razmišljal, da podvojim količino ječmena, pomoje moram podvojiti tudi kvasovke, zanima me pa kako je z hmeljem , trenutno dajem 20g -Magnum 60 min, 20g Saaz 15min, 10g Saaz 5 min, ali moram to količino tudi podvojit ali ne , oz. kakšna bi bila nekako smiselna količina pri podvojeni količini ječmena glede na trenutno ? Hvala vsem
sprasujem se.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
In na koncu dolij toliko vode v fermentor, da boš dobil želeni OG. Ampak na to si verjetno že pomislil...

Vseeno pazi tudi na razmerje voda:slad pri drozganju (učinkovitost naj bi bila pri višji gostoti masha nižja), nekateri pravijo tudi, da ima hmelj slabšo učinkovitost pri višji gostoti pivine (hop utilization), pazi na pH vode, ki bo pri isti količini vode in dvojno količino slada, padel. Iz glave bi jaz na to pazil, mogoče ima še kdo kaj za dodati.
 

DanDbrewer

Zelenc'
13. nov 2017
13
0
1
Hvala za odgovor
wink-1.gif
Aha potem je dobro pred drozganjem dodati še malo več vode ? Malo pa me skrbi dodajati dvakratno količina hmelja , npr namesto 20g magnuma - 40g :/ Sem imel izkušnje, ko sem dodal par gramov več pri eni šarži in opazil občutno razliko pri grenkobi piva ...
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Seveda, ampak, če bo količina tekočine 2x večja bo tudi grenkoba 2x manjša, če boš ostal pri enaki količini hmelja. Najbolje, da si pomagaš s kakim online kalkultorjem. Recimo brewers friend.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Se pridružujem.

Seveda bo pivina grenkejša. A ker boš dodal ustrezno količine vode in to pivino razredčil, samo pivo ne bo grenkejše. Po teoriji, upoštevajoč hop utilization, bi bilo kvečjemu manj grenko, kar pomeni, da bi moral v "gostejšo" pivino kuhati kvečjemu z več hmelja. Ampak testi kažeji, da ni zaznavne razlike, zato pač daj vse sestavine v dvojnih količinah.

Primer:
Če imaš namen narediti 40L, daj vseh sestavin za to količino piva (uporabi kalkulator npr. brewersfriend). V kakšni količini boš drozgal in nato vrel, veš samo ti (glede na velikost lonca), a na koncu dolij toliko vode v fermentor, da boš dosegel končnih 40L. Princip je podoben kot pri kuhanju z ekstraktom.
 

DanDbrewer

Zelenc'
13. nov 2017
13
0
1
Ravnokar sem delal izračun in za isto IBU vrednost bi moram dodati po izračunu na BrewersFriend za podvojitev surovin samo 5g več Magnuma na začetku vrenja ? To se mi zdi zelo malo, je to možno ? Vem po lastnih izušnjah , da se vsak gram dodatnega hmelja (sploh Magnuma in sploh na zečetku vrenja zelo pozna) pri grenkobi končnega piva...ampak 5g dodatno se mi zdi zelo malo... hmmmm
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Če si samo podvojil surovine, volumen v fermentor pa si pustil nespremenjen, boš dobil zgolj pivo z višjim OG. Kalkulator pa ti je IBU izračunal glede na volumen. Ne vem, če je to...

Probaj obratno...Naredi npr. recept za 40L (toliko naj bo volumen v fermentorju), prepiši si podatke, potem pa samo vse to deli z dva. Podatki naj bi bili enaki ali vsaj podobni.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če imaš BeerSmith aplikacijo, imaš funkcijo namenjeno ravno temu; torej, da ti preračuna sestavine glede na željen batch size iz trenutnega recepta. Kar sem testiral, zelo dobro zadane, nisem pa na roke preračunaval, ali podvoji ali je tu še kaka druga čarovnija
smile-1.gif