Podiranje drevja za drva

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
..naj bi se po ustnem izročilu opravilo med šmarnoma, pustilo v listju da sok ven potegne...drugi omenjajo lunine mene..

.. a ni vse en pes, če se bo itak skurilo v kotlu za žganjekuho oz v pujsekonomloncu?
smile-1.gif
Podrem kadar mam cajt, nažagam kolutke, ob priliki nakoljem in zložim pa se bo že posušilo ko se bo.

Oziroma kako se temu streže?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.099
-8.765
113
Lunine mene kar gladko pozabi, ker je to le ljudska bedarija
wink-1.gif

V principu je vseeno. Jasno pa boš spomladi podrta drevesa opazno dlje sušil
tongue-1.gif

Če hočeš kar se da hitro suh les, potem podreš v jeseni ali prvem delu zime, ozeroma konec poletja(takrat pustiš drevo v listju).

Pa predno se kdo oglasi glede vsemogočne lune in vseh vraževerji v povezavi s tem, dam kar v naprej povzetek parih študij:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
No evo
smile-1.gif

Saj, ravno sedaj imam en hrast za podret, pa so vsi pametni.... nek kolega celo trdi da so les posekan ob pravem času uporabljali za lesene dimnike
confused-1.gif
... jaz bi se pa samo rad drevesa znebil in ga koristno uporabil kot drva.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.099
-8.765
113
Podri, razsekej, pol pa vsaj pol leta pusti na dežju, da ga moči, da malo spere ven tanine(ni nujno, ti bo pa lepše gorelo, če ga spere). Nato pa pokrit in sušit.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
A ne kuka folk zdaj žganja večinoma na plin, mislim, saj nismo v srednjem veku..?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
A ne kuka folk zdaj žganja večinoma na plin, mislim, saj nismo v srednjem veku..?

Tako in tako moraš biti zraven kotla, pa še greješ se.

Moj starii skuha par 100 litrov na leto-vse na drva.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
No evo
smile-1.gif

Saj, ravno sedaj imam en hrast za podret, pa so vsi pametni.... nek kolega celo trdi da so les posekan ob pravem času uporabljali za lesene dimnike
confused-1.gif
... jaz bi se pa samo rad drevesa znebil in ga koristno uporabil kot drva.

Raje naredi ogrodje za batano iz njega

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
DA ga ne bo carinska inšpekcija dobla
smile-1.gif

mi tudi letos, plavkic in slive je bilo ohoho, os pa tudi.

Mi to delamo na plin, drva kurimo za gretje hiše.

Glede podiranje, naj bi na konec jeseni, začetek zime. Tak so pravli starejši.

Lp,

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
..naj bi se po ustnem izročilu opravilo med šmarnoma, pustilo v listju da sok ven potegne...drugi omenjajo lunine mene..

.. a ni vse en pes, če se bo itak skurilo v kotlu za žganjekuho oz v pujsekonomloncu?
smile-1.gif
Podrem kadar mam cajt, nažagam kolutke, ob priliki nakoljem in zložim pa se bo že posušilo ko se bo.

Oziroma kako se temu streže?
spravi čimprej, da ti jih ne kdo drug spravi.
evil.gif

podri razžagaj spravi. razseči ko je že bolj suho drugače se boš fino matral. razen če nimaš cepilca.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Citat:
Uporabnik skala pravi:...razseči ko je že bolj suho drugače se boš fino matral. razen če nimaš cepilca.
Fail. Najlepše in najlažje nasekaš popolnoma sveža. Ali pa res čisto suha, ki pa gredo še vedno težje narazen kot sveža.
Vmes pa je ena sama =ba.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.099
-8.765
113
Pa res pol razklane še malo vrži na dež, da se sperejo. Hrast, oreh itd, imajo dosti taninov, ki slabšajo gorenje.
Sej gori v vsakem primeru, samo ti bo bolje, če jih vsaj pol leta pustiš na prostem.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Jaz moram pa jablano podreti... In bi jo tudi porabil za drva... in tudi čakam prvo lepše vreme...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Za hrast je pametno, da ti ga malo spere. Pa če bi rad da je suh, potem ga boš sušil 2 leti.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:...razseči ko je že bolj suho drugače se boš fino matral. razen če nimaš cepilca.
Fail. Najlepše in najlažje nasekaš popolnoma sveža. Ali pa res čisto suha, ki pa gredo še vedno težje narazen kot sveža.
Vmes pa je ena sama =ba.
zelo sveže res ni za razsekat. sicer pa zgleda da se mu ne mudi za kurit in bo najbolje če počaka, da je popolnoma suho. posebej svež hrast je veliko veselje cepit. hitro narediš mišice.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Jaz moram pa jablano podreti... In bi jo tudi porabil za drva... in tudi čakam prvo lepše vreme...
a nima načeloma sadno drevje malo boljše cene kot za drva?