Podatki izginili s HDD

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Pozdravljeni.
Danes priklopim zunanji WD, da prekopiram par filmov gor, in opazim, da manjka ohoho filmov-ostali so samo do vključno črke "k".
shocked-1.gif
Ko si opomorem, priklopim disk še na drug računalnik, spet ni vseh filmov, vendar so sedaj do vključno črke "m".
Ponovim to večkrat, rezultati so isti. Naredim SMART pa še en test s priloženim softwarom, brez problema.

Potem sem opazil na laptopu, da mi ne kaže vseh zadnjih dolpotegnjenih filmov na notranjem disku, spet tam neki okol črke "k".

Ima kdo kakšno idejo, kam so šli filmi oz kaj je narobe ter rešitev? Na laptopu je Vista, na drugem je XP, disk pa je WD my book studio. Količina še neporabljenega prostora, ki jo kaže zunaj na labelu je od oka enaka. Disk je star okol dve leti, povprečno je uporabljen uro na teden (na njega se samo zapisuje, nič se ne briše).

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Na laptopu brez napak, za WD pa še traja.
Nevem, tud če bi bila napaka na disku, zakaj bi datoteke izginile po abecedi, ne po starosti?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kako priklapljaš? USB?

O MyBook smo žal imeli tu že celo knjigo napisano...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Še to: Če so ti podatki pomembni, potem ne delaj čisto nič z diskom, dokler se ne odločiš kaj boš.
Predvsem nič pisat gor. Čisto nič. Niti chkdsk ne!

13. jul 2011
2.677
626
113
Poizkusi priklopiti zunanji disk še na linux mašino - ali pa zaženi live linux na svojem računalniku.

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Priklapljam preko USB, chkdsk sm že naredil...
Dobro, še linux probam, pa da vidim.

Disk paziš, ga malo uporabljaš, pa te vseeno zajebava.. Je še kak drug način shranjevanja večjih količin podatkov?

13. jul 2011
2.677
626
113
Praviš, da gre za filme. Verjetno dol potegnjene, kar ne bi smel biti problem še enkrat dol potegniti. Nekaj dela s tem vseeno je, vprašanje pa je, če res potrebuješ vse filme v arhivu.
Druga možnost je nakup še enega diska in potem reden backup, oz. lahko sproti ročno premikaš filme na dva zunanja diska, namesto na enega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
1.) Kot že rečeno, WD MyBook pogosto crkuje (poišči recimo moje teme na forumu o tem)
2.) Poskusi z drugim USB kablom ali na drugi USB priključek na PC, kot omenjeno v sosednji temi : Zunanji disk nagaja
3.) Najbolj varno je disk iz ohišja vzeti in direktno na SATA priklop PC-ja dat.

Nazadnje urejeno:

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Žal trenutno drugega kabla nimam, bom mal vprašal kolege.
Tam obe možnosti nisem obkljukal, ker mi je pol sam skozi en 1 stage šlo, pol pa neki error.

Bo treba investirat v hdd, da bosta 2.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
No, še moja zgodba glede WD zunanjega diska, čeprav pri tebi, glede na simptome ni isto a vseeno...
Starejši WD, 320 gb, le še za filme in glasbo, prelaufal čudo ur, veliko tudi po več tednov, se je začel kako cca leto nazaj čudno obnašat: če je bil prižgan non stop vse kao o.k., pri štartu sem pa začel opažati da je vedno djle časa rabil da se je zavrtel (usb ni bil priključen), in to vse do nekega dne ko sploh ni več zalaufal. o.k,.sem se sprijaznil je odlužil ni kaj, in sem že gledal kaj bi vzel ko sem bolj za štos probal drugi napajalnik (tudi od wd diska) in glej ga, je zaverglal kot star mercedez
cool-1.gif

Ima še kdo kako tako izkušnjo?

Lp&srečno s podatki.