Podaljševanje delovne pogodbe

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Imam eno vprašanje...
Sosed ima v en firmi 2 leti in 3 mesece delovne dobe (vedno za določen čas).. V tem času so mu že 10x podaljšali delovno razmerje (10 pogodb), pa me zanima, ali je v skladu z zakonom ali ne? Kolikor je meni znano (in ne vem, če še to drži), bi moralo biti po določenem obdobju delovno razmerje sklenjeno za nedoločen čas. Poudarim pa naj, da vmes ni bilo nobene prekinitve, temveč vedno znova in znova podaljšanje in podpis nove pogodbe (za 1 mesec, pa za 3, pa za 1, pa spet za 3 ipd.).

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
99,9% sem zih ni zakonito, tudi če zmeraj dobi drugo delovno mesto.

Obrne naj se na kakega odvetnika, ki se ukvarja s tem za razlago in potem naj odvetnik pošlje dopis na to firmo kako in kaj.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Ves čas je isto delovno mesto in isti naziv delovnega mesta.

Tudi jaz sem prepričan, da je to nezakonito...

cokec

Zelenc'
19. apr 2009
13
0
1
Če gre za projektno delo naj bi lahko podalševali dalj (baje do treh let). To se dogaja v zavarovalnici Merkur. Lp

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:

53. člen
(omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)

(1) Pogodbo o zaposlitvi se sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo v primerih, navedenih v prvem odstavku prejšnjega člena, opravi.

(2) Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka prejšnjega člena.

(3) Ne glede na omejitev iz prejšnjega odstavka, se lahko v primeru iz desete alineje prvega odstavka prejšnjega člena pogodba o zaposlitvi za določen čas sklene za obdobje, daljše od dveh let, če projekt traja več kot dve leti in če se pogodba o zaposlitvi sklene za ves čas trajanja projekta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se določi, kaj se šteje za projektno delo.

(4) Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve neprekinjenega dveletnega obdobja iz drugega odstavka tega člena.

Torej če jaz iz tega člena ZDR pravilno izluščim predpis, bi potemtakem moral biti sosed že zdavnaj redno zaposlen za nedoločen čas oz. bi se morale po zakonu pogodbe avtomatsko sprejemati kot pogodba za nedoločen čas. Ali pa se motim?
sprasujem se.gif

In če je to kršitev, kaj je najbolje naredit? Mali človek proti korporaciji...

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Dvakrat lahko pogodbo podaljšaš, v tretje mora biti za nedoločen čas.
Mali človek lahko delodajalcu pove, da želi pogodbo za nedoločen čas, sicer bo vse stare pogodbe nesel na inšpektorat za delo. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi nekaj € namenil za odvetnika, da mu sestavi en konkreten dopis (tudi firma malo drugače obravnava zadevo, če jo dobi od odvetnika -> to pomeni, da se je zaposleni že pozanimal glede svojih možnosti in pravic). Je pa čisto možno, da dobi pogodbo za nedoločen čas, postane pa deklica za vse, mu mečejo polena pod noge itd... seveda se gre tu za mobing, vendar če se ga bo delodajalec želel znebiti (pa tudi če samo zaradi principa) se ga bo. Lovili ga bodo na malih neumnostih, vsakič opomin... po nekaj opominih pa izredna odpoved. Če imajo dobrega odvetnika bo to odpoved iz krivdnih razlogov na strani delavca, tako da mu ne pripada niti odpravnina niti pravica, da zaprosi za socialno pomoč (na zavod za zaposlovanje se po moje lahko prijavi).

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Hja, saj to, kar si napisal, je največji problem. Kako se naj mali človek loti korporacije... Tudi če bo dosegel nekaj, kar mu po zakonu itak pripada, se bodo najverjetneje težave šele začele....

Glede inšpektoratov pa tako, kot sem že v eni drugi temi napisal... Če bi delali to, za kar so plačani iz strani davkoplačevalcev, ne bi bilo težav oz. bi jih bilo bistveno manj. Ne pa da delajo manjše, nepomembne stvari, toliko, da si zapolnijo "normo", te resne težave pa vsi po vrsti postavljajo na stranski tir.
Kje je kak odgovorni minister, ki ima jajca in bi naredil red ter vse po vrsti nagnal na Zavod za zaposlovanje, na njihovo mesto pa zaposlil tiste iz Zavoda za zaposlovanje. Tako na davkariji, kot na delovnem, tržnem ipd. inšpektoratu... Pa odpravnine gor ali dol, itak se bo vse srednje in dolgoročno povrnilo v proračun, Ker tile lenuhi od inšpektorjev si svoje plače ne zaslužijo...

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
bistvo je, da je preseženo obdobje dveh let s pogodbami za določen čas. Zato se po zakonu (in sodni praksi) šteje, da je zadnja pogodba, s katero se je preseglo 2. leti, sklenjena za nedoločen čas. Človek ima torej sedaj veljavno pogodbo za nedoločen čas (čeprav mu to v pogodbi izrecno ne piše).
Seveda pa je pogoj, da je vseskozi delal (in imel pogodbe) za isto delovno mesto. tudi če je imel pogodbe za različna delovna mesta, delal pa je vedno isto, lahko dokazuje (če bo treba) da formalna pogodba ne ustreza dejanskemu stanju

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Res je tako? Če je,
aplauz.gif

Ker v praksi, kolikor sem videl, so se pogodbe le nadaljevale, ena za drugo, 10x, že 2 leti in 3 mesece...
Torej, če prav razumem, če se mu zgodi, da mu od sedaj naprej več ne podaljšajo pogodbe, je enako kot bi prekinili pogodbo za nedoločen čas? In mu pripadajo vse pravice, ki pripadajo v primeru prekinitve delovnega razmerja, če imaš pog. za nedol. čas in je "pobudnik" prekinitve podjetje, ne pa kaka krivda ali delavec?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Če ima količkaj spodobnega odvetnika, brez težav na sodišču doseže prekvalifikacijo pogodbe za določen čas v tisto za nedoločen čas. Zakonsko je pogodba za določen čas izredno omejena in posledično se hitro doseže pravno prekvalifikacijo takšne pogodbe. Sploh pa v tem primeru, kjer so n-krat kar nekaj podaljševali.
Drugo je, če se mu da zajebavat z delodajalcem. Po drugi strani, če ga odpustijo in je pri njih delal dolga leta, lahko doseže še izplačilo odpravnine, kot da je ves čas delal za nedoločen čas, zadnja prekinitev pogodbe za določen čas pa lahko postane neveljavna. Torej vse odvisno, koliko se mu da zajebavat z dotičnim delodajalcem.
wink-1.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Za mala podjetja mislim, da je ta rok 3 leta, preden postane pogodba za nedoločen čas.
Kaj pa je malo podjetje, je tudi v zakonu določeno (mislim da max 10 zaposlenih)

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Hja, podjetje kjer on dela, je vse prej kot malo... Je zelo veliko, lastniki oz. podjetje, ki je lastnik tega podjetja, pa je še večj.

@Ogo
Mislim, da se jim ne bo pustil zajeb***. In prav je tako, ker teh primerov, ko podjetja kršijo zakonodajo, zaposleni se pa ali nočejo ali ne upajo zoperstavit, predvsem zaradi strahov in pa nepoznavanja osnovnih predpisov in zakonov, posledično pravic, ki jih imajo kot zaposleni.