poceni passati 3B 2.5TDI ....

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
kolega kupuje tdi-ja, vw ali sorodnega porekla. najprej je imel v mislih golf 4, pa se je izkazalo da dobis veliko ceneje in z cel kup opreme passata 2.5tdi. primer,danes na sejmu passat letnik 99, highline oprema, 200kkm, originalna alu platisca, velik servis narejen pred 20kkm, 3200 eur.

po kratkem pregledu vidim, da z cenami navzdol izstopajo samo ti 2.5 tdi-ji. 1.9 motor je drazji. v cem je fora? razlike v zavarovanju ni vecja od 160 eur med obema motorjema. ali so imeli 2.5tdi, 150km kaksne vecje hibe, da se jih vsi otepajo?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Fora je v tem da je nasplošno drago vzdrževanje motorja 2.5 TDI 110KW. Motorji niso ravno znani kot najbolj zanesljivi, imam enakega v Audiju A6. Vožnja je sicer super, V6 je le V6 in ga ne gre primerjat z 1.9 TDI. Okoli 200.000km so odmične že boge tako da verjetno ga zato tudi prodaja.. Odmične ter vsi ostali dodatki (klackalice, dročniki...) pa zna biti zelo zelo drago... Skratka tako bom rekel.. Če praviš da je bil veliki servis narejen in če vložiš še kakšnega jurja imaš super voz in si lahko brez skrbi...

Lp

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Dejstvo je, da je vzdrževanje golfa 4 (sploh kaka 1.4i varianta) bistveno bistveno cenejše od passata 2.5tdi. Sploh če gre kaj narobe...
Če kupuje na zadnji $, predlagam, da gre stran, če ima pa še kakega jurja ali dva rezerve in mu ni škoda tega denarja, potem pa kar.
jaz sem kupil res zgledno vzdrževanega passata (slo izvor, znana zgodovina in prejšnji lastnik) podobnega letnika s podobnim št km in sem vložil že cca 1500eur za razne malenkosti in še vedno ni kot bi si želel. Pač ne šparam na servisih, ker vem da tak avto pač zahteva svoje, saj na koncu koncev le cilja na nekoliko višji rang kupcev (nov). Seveda raznih potrebnih vlaganj noben ne bo hotel priznati, saj je pri nas passat überwagen. Žal dosti folka ni kos relativno dragemu vzdrževanju, ki ga tak avto potrebuje in potem je avto iz leta v leto bolj zanemarjen, dokler ne postane prevelik strošek in se ga nekdo znebi po navidez ugodni ceni.
pamet v roke
wink-1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.526
1.129
113
Citat:
velik servis narejen pred 20kkm, 3200 eur

Tole, če drži gre težko skupaj. Tisti, ki servisirajo te avte pa bodo povedali zakaj. Dodajam: velik servis pri 2.5TDI-ju ne narediš za manj kot 1.000€ pri popoldancu.

Skratka Passati z 1.9TDI motorji so veliko boljši nakup, zato pa jih je 90% od vseh možnih izvedenk. Od 90 do 130HP.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Citat:

Tole, če drži gre težko skupaj. Tisti, ki servisirajo te avte pa bodo povedali zakaj. Dodajam: velik servis pri 2.5TDI-ju ne narediš za manj kot 1.000€ pri popoldancu.

Skratka Passati z 1.9TDI motorji so veliko boljši nakup, zato pa jih je 90% od vseh možnih izvedenk. Od 90 do 130HP.

se strinjam, da je 1.9 motor najboljsa izbira. ce se mene vprasa so starejsi modeli tdi-ja 90 in 110 konjicev zmaga. ti ta novi PD veliko prevec pokurijo, grejo pa nic kaj dosti bojlse kot ta stari ....

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Dejstvo je, da je vzdrževanje golfa 4 (sploh kaka 1.4i varianta) bistveno bistveno cenejše od passata 2.5tdi. Sploh če gre kaj narobe...
Če kupuje na zadnji $, predlagam, da gre stran, če ima pa še kakega jurja ali dva rezerve in mu ni škoda tega denarja, potem pa kar.
jaz sem kupil res zgledno vzdrževanega passata (slo izvor, znana zgodovina in prejšnji lastnik) podobnega letnika s podobnim št km in sem vložil že cca 1500eur za razne malenkosti in še vedno ni kot bi si želel. Pač ne šparam na servisih, ker vem da tak avto pač zahteva svoje, saj na koncu koncev le cilja na nekoliko višji rang kupcev (nov). Seveda raznih potrebnih vlaganj noben ne bo hotel priznati, saj je pri nas passat überwagen. Žal dosti folka ni kos relativno dragemu vzdrževanju, ki ga tak avto potrebuje in potem je avto iz leta v leto bolj zanemarjen, dokler ne postane prevelik strošek in se ga nekdo znebi po navidez ugodni ceni.
pamet v roke
wink-1.gif

na kaj je treba biti pozoren pri eventuelnem nakupu tega vozila? so kaksne hibe, katere odprava veliko stane in se jo da predvideti ze v fazi nakupa?

koliko pokuri tak stroj?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Citat:

se strinjam, da je 1.9 motor najboljsa izbira. ce se mene vprasa so starejsi modeli tdi-ja 90 in 110 konjicev zmaga. ti ta novi PD veliko prevec pokurijo, grejo pa nic kaj dosti bojlse kot ta stari ....

confused-1.gif
PD motorji pokurijo manj kot stari z Bosch pumpo. Sicer pa jih ne izdelujejo več, novi TDI motorji so common rail, kateri pa res pokurijo več.

Sicer pa imajo 2.5TDI motorji tudi znano okvaro na elektroniki Bosch črpalke, popravilo stane cca. 400€.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Ta motor ima "znano" crpalko VP44 ki je verjetno najslabsa kaj so jih izdelali pri Boschu, potem odmicne gredi pri letniku 99 so se iz sive litine in bodo za zamenjat in ze odprava teh dveh okvar te staneta celo premozenje.
Ce hoces Passata ga vzemi z 1.9TDI motorjem ker ta motor je spica, se ne kvari in malo pokuri, ce pa zelis 2,5TDI pa mora biti letnik 2002.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No jaz sem menjal Bosch črpalko ter komplet odmične za normalen denar tako da celo premoženje res ne stane. Mogoče na pooblaščenem servisu, ampak kdo vozi 10 let star avtomobil na pooblaščen servis? Tudi sam ti drugače priporočam 1.9 TDI motor vendar ni tako hudo kot eni pišejo na pamet... Če malo uporabiš pamet ter pogledaš okoli se lahko zadevo spošlihta za "spodoben" denar...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Passat takega letnik je že sam po sebi tudi brez motorja dolgoročna "investicija". Za 10 let star avto takega razreda je jasno, da so servisi pogosti in ne prveč poceni.

2.5 TDI je en najslabših motorjev v temu uberwagnu .. no mogoče je 1.6 še slabši (zaradi performansa), ampak pustmo!
evil.gif
Ne trdim da je motor slab, je pa najbolj pokvarljiv od vseh motorjev v 3B, ima par znanih težav (so že omenjene) in na splošno za to kar da od sebe čisto zgrešen nakup.

Najmočnejši 1.9 ali pa bencinar 1.8T so zagotovo boljša in racionalnejša izbira!
zmaga.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
To je vse res ampak ko se te zadeve pošlihtajo je avtomobil praktično brez napak. Mene v 160.000km (skupaj jih je cca. 300.000) ni pustil nikoli na cesti in razen odmičnih ter popravila Bosch črpalke nisem menjal NIČ. Oz. lažem. na volanu pod Airbagom sem pa res menjal schleifring.... Toliko o pokvarljivosti! Pa brez skrbi da ne hvalim, rade volje skurcam ven svoj avto..

Če pa govorimo o racionalnosti pa avto s tem motorjem DEFINITIVNO ni racionalna izbira.. Vendar moraš vržt na tehtnico kaj ti avto nudi in koliko stane.. Pred tem sem imel Passata 1.9 TDI 90 konjičev in lahko samo rečem hvala in nikoli več. Avto je praktično bil nepokvarljiv ampak kaj mi pomaga če nikamor ne vleče in ni to to.. Ni tistega pravega navora... Vozil pa sem tudi celotno paleto od 90 do 130 PS in V6 ima pač čisto drugače razporejen navor in je tut dragačen način vožnej in ni mi žal.. Je pa pametno res gledat modificirane modene, npr. 163 konjski model... Vsaka stvar pač ima svojo ceno...

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
No sej, osnova je dobra .. ne trdim da ni. Passat kot avto je čisto OK!
cheer.gif

Ampak nekdo, ki kupuje avto za 3k in razmišlja med nakupom golfa ali pa passata enostavno ni pravi lastnik za slednjega (sploh za 2.5 TDI). Že samo zavarovanje, registracija, gume, zavore, amortizerji, olje, filtri .. te pridejo v enem letu pol cene celega vozila!

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Jaz sem imel 2003 letnik 130km Passata karavana, 6 prestav. Navor odličen, poraba pri nevarčni vožnji med 7,5 in 8l, relacija 2000km po tujini pa 5,9. Razen rednih servisov brez okvare, lahko rečem pregovorno nemško brezhiben (že kar kičasto dolgčas). Servisi so napram bencinarejm dražji (tavelk servis me je prišel pri popoldancu cca. 200k SIT - jermen, jermen klime in ostala krama, ki spada zraven). skratka priporočam napram 90km ali 110km, se precej pozna po navoru.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja ta opcija 130PS je kar dobra, sem ga vozil čez celo Slovenijo, sicer v VW Sharanu in mi je bil kar všeč!