Jst sem se v svojem 20 letnem delu s klimami nekaj naučil. Zadeva za 1000€ NI enako zadevi za 200€. NI. Ne more biti, pa me lahko vsi prepričujejo v nasprotno. Pa žal vsako leto potem kljub temu naredim popolnoma enako napako in kakšnemu znancu, ki me prepričuje, zmontiram "nekaj najcenejšega, ker rabi samo za...". Pa sem se že večkrat zaklel, da tokrat pa res zadnjič. Lani sem enemu zmontiral v garažo "nekaj poceni", ker rabi samo občasno za ogreti, ko kaj popravlja. No v enem letu ni ugasnil niti za 5 minut. Pa sedaj pravi, da morava reklamirati enoto, ker ne drži točno nastavljenih 16 stopinj pri ogrevanju in zraven prinese graf iz elektronskega termometra. Letos sem tudi že ponovil napako. "nekaj najcenejšega", samo da malce v prehodnih obdobjih pogrejemo in redko za hlajenje. Pa spet klic, da zadeva je pa dosti glasnejša kot tiso kar imajo pri starših in da nekaj ni ok...
Kaj hočem povedati? Ljudje enostavno nočejo razumeti, da je pri vseh zadevah enako. Avto za 10k€ te pripelje iz točke A do točke B. Pri avtu za 70k€ pa je zraven še nekaj udobnosti. Zato NE pričakujte, da bodo klime za 200€ tihe, varčne, kvalitetno izdelane. Bodo pa hladile.
Za konkreten primer pa, to da "ruži" se mi ne zdi nič posebnega. Ono "klikanje" je pa hecno, če bi to bilo na neki moderni klimi. Zelo verjetno pa je to normala (vsaj tako iz posnetka, ki ni najboljši). A si sliši kot pihanje? mogoče pa je "ekspanzijski ventil" narejen na tak princip delovanja. Recimo pojdi enkrat čez kakšno trgovino kjer so veliki hladilniki in tam vsi delujejo na sistem "pst", pst", pst".
A hladi normalno? cevi niso slučajno kje prelomljene? Daj na gretje. Je isto? Je vseeno malce čudno za slišati.