Poceni agregat

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Zdravo, po sili razmer rabim en poceni agregat (t.i. električni geenrator), ki bo zmogel vrtet vrtalni stroj s 500W moči. Če se ga že kupi bi ga potem uporabil tudi v primerih izpada elektrike za poganjat PC pa še kakšno luč ... skratka nič resnega, 2-3x letno bi tekel 2-4h in poganjal max. 500W!

Sem gledal in se dobi poceni 800W za okoli 100EUR ((b)obi), pa me zanima a je to pameten nakup ali ne? Če kdo pozna to poceni robo in če ima izkušnje s tem je vsak nasvet dobrodošel.

To je verjetno že vse 4-taktno sranje ne? Ali tista moč pomeni realno vrednost ali je samo peek? Kako je z napetostjo, precej niha ali je v mejah normale (recimo za poganjat PC)? ...

Vem da je problem te poceni robe "vzdrževanje", vsakih 10-20 delovnih ur je potrebno menjat olje itd. ampak s tem ni problema, ker kot sem že rekel ne bo nikoli v uporabi več časa.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
V B....xu je 4 kw za 200€ v Ho...ju pa dobiš za ta denar še el. vžig - zadnjega je nabavil tast in je na prvi pogled kar OK - jaz vem da zase nebi nikol vzel tako švoh robe kot jo misliš ti ker ti že PC, če je kolikortoliko ok pobere 500w pa luč 100w pa kaka tv pa si presegel 800w.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
V B....xu je 4 kw za 200€ v Ho...ju pa dobiš za ta denar še el. vžig - zadnjega je nabavil tast in je na prvi pogled kar OK - jaz vem da zase nebi nikol vzel tako švoh robe kot jo misliš ti ker ti že PC, če je kolikortoliko ok pobere 500w pa luč 100w pa kaka tv pa si presegel 800w.

Rabim majhen prenosni agregat, prvo zato ker ga trenutno rabim nest par 100m v hrib, drugič pa zato ker bo potem ležal v kleti in ko se ga bo rabilo se ga pač prinese na odprto. 4kw agregat ima koliko kg? Zagotovo ni enostaven za nošenje, in ja razlika med 100 in 200 EUR je velika, sploh ker ne rabim 4kw ampak 400W.

El. vžiga ne rabim, če je 4-takt vžge takoj tudi na roke. Poleg tega je pri neredni uporabi vžig na roke bolj siguren, domnevam da accu po pol leta stanja ni sposoben več zagnati štarterja in potem si v pi...!
crazy1.gif

Poraba računalnikov (3x) skupaj z ADSL modemom in tel. centralo pa je trenutno na 200W (imam merilec), tako da to ni problem. Razsvetljava je pa itak "varčna", kar pomeni da 5 žarnic (itak nimam toliko "prenosnih" luči) komaj porabi 100W.

Torej še kak drug argumet za nakup dražjega?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.557
113
EU
Preveri koliko je stabilna izhodna napetost 230V.
Pred leti smo polnili mobilne telefone prek agregata, pa so crknili napajalniki telefonov.

mat

Fizikalc
31. avg 2007
1.036
21
38
Pazi kar se pri nas prodaja za okoli 100evrov so dvotaktni. Včasih se je dalo dobiti v Palmanovi 4 taktnega za pod 300 evrov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Citat:
Uporabnik mat pravi:
Pazi kar se pri nas prodaja za okoli 100evrov so dvotaktni. Včasih se je dalo dobiti v Palmanovi 4 taktnega za pod 300 evrov.

Maš res, sem sedaj preveril. Obi ima za 100 EUR 2-taktnega z 650W moči ... najcenejši 4-taktni je pa malo nad 200 EUR, moči je pa malo več (800W).

Sedaj sem pa res v dilemi, po eni strani je dvotakni motor super kar se tiče vzdrževanja (tankaj in vozi) ... po drugi strani pa še noben dvotaktni stroj ni ravno 100% delujoč, ampak ima svoje muke!
10.gif

Še kakšen nasvet? Verjetno bom šel po tistega zwei-takterja pa če se ne bo obnesel pri trenutni nalogi bo pač zamenjan za kaj boljšega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Preveri koliko je stabilna izhodna napetost 230V.
Pred leti smo polnili mobilne telefone prek agregata, pa so crknili napajalniki telefonov.

Kar se tiče vrtalnega stroja ga nihanja ne ubijejo, za PCje je pa itak UPS spredaj in bi moral iznihati tistih nekaj procentov. Poceni agregati verjetno tok res podajajo v sorazmerju z napetostjo in se zna zgodit, da majhen tok povzroči previsoko napetost in obratno.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Jaz bi vzel onega za 200EUR. Ti so 4 taktni. Se ze da kj drugega delat z njim. Neseta pa ga dva z lahkoto. Tudi sam ha lahko vendar kam dalec ravno ne.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Jaz bi vzel onega za 200EUR. Ti so 4 taktni. Se ze da kj drugega delat z njim. Neseta pa ga dva z lahkoto. Tudi sam ha lahko vendar kam dalec ravno ne.

Sem vzel kar tistega za 100 EUR in se je za prvo nalogo obnesel kot je treba. Res me je na začetku malo motilo da če sem nanj priključil (samo) 40W žarnico je le-ta brnela (velika nihanja napetosti) in tudi agregat dela v idle kot kak star moped (nepravilno izgorevanje). Ko ga obremeniš in se zavrti v obrate, težave izginejo in napetost je presenetljivo točna (sem meril). Stvar je težka malo več kot 15 kg, rezervar ima 4 litre .. poraba naj bi bla pa med 0.5-1l/h!

Sicer če bo kdo kaj podobnega rabil stvar kjub 2-taktu deluje ampak moraš malo pazit .. vžgeš, počakaš da se ogreje (magari obremeniš z eno stvarjo ki ni občutljiva na nihanja) šele potem pa priključiš glavni porabnik, ki je glede na moje meritve lahko tudi kakšna bolj občutljiva naprava. Vseeno sam ne bi priklapljal gor plazme za 1000+ EUR, za tisto je bolje kupiti bolj stabilnega in dražjega 4-takterja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
ta agregat očitno pri avtorju ne bo nikoli toliko bencina požrl kot je razlika med 2T in4T. Kaj šele da bi toliko privarčeval na bencinu.

Sicer pa zna biti pri 2T problem stara mešanica.
Glej da boš imel čim bolj svežo mešanico v njem. PA upam da nimaš kovinskega rezerovarja da ti ne bo rustal znotraj ko ne boš imel goriva v njem polno.
Nekateri pravijo da olje zgubi svoje mazalne sposobnosti če je dolgo zmešano z bencinom.

je to res?