Počen akumulator v UPSu?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Zdravo

Fanjte, rabim eno mnenje oziroma potrditev mnenja.

Imam UPS star cca 4 leta, ki sem ga uporabljal za zasilno napajanje električne črpalke centralnega ogrevanja. Zadeve je delovala OK do pred kratkim, potem pa okvara. Sprva sem mislil, da šla kakšna varovalka, ker je UPS izklopil tudi direktno omrežno napetost.

Zdajle ga odprem in grem merit diode, preverjam releje itd, ne najdem nič. Ko sem že obupal, sem z spodnje strani našel en vijak pod katerim se skriva akumulator viden s spodnje strani. Sedaj vidim, da je počen akumulator, da je iz plastičnega ohišja stekla ven kislina.

Verjetno je pri tem prišlo do kratkega stika in ne vem ali se sploh splača menjat akumulator? Skrbi me to, da bi kupil akumulator, potem pa bi ugotovil, da je okvarjena tudi elektronika.

Kaj pravite, vržem v smeti in kupim komplet novo?

Aha, kakšen bi bil razlog, da poči akumulator?

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Vrži bek in kupi novega ne menjaj samo akuja. To sem naredil jaz pa sem mel kr kvaliteten od APC sem uletu v kurilnico, ko se je parti začel mal je falil do pravega požara. lp.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pri UPSih se akumulatorje tako ali tako redno menja (na nekaj let), tako da nadomestnega zagotovo lahko dobis, ce le ne gre za kaksno "igraco" od UPSa.

Nisem pa preprican, da je UPS primeren za pogon motorjev, kakrsen je verjetno v crpalki (sploh v poceni modelih je izhod nehumano zagast, kar je switcherju v PCju sicer cisto vseeno, bremenom, ki se zanasajo na to, da dobijo kolikortoliko lep sinus, pa ne prevec). Za povrh je vprasanje kako so switching tranzistorji zadovoljni z motnjami, ki jih nazaj posilja motor.