PMR postajici

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Dragi farani...

Rabil bi dve PMR postajici za komunikacijo med dvema avtomobilom ana road tripu. Ne iscem nic pretirano fancy, pa tudi ne ravno najcenejsih, ker jih bo ziher se kdaj nucal.

Ima kdo kak predlog?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Se pravi: Prvo stvar z eBaya, z AA baterijami pa mirna bosna?
smile-1.gif

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Moja izkušnja s PMR ...

Na ravni cesti - Prekmurje - na razdalji 2km se nismo slišal ... Moral uporabiti GSM da se sporočil, da ima en avto težave ...

Moj predlog: naredi radioamaterski izpit in si kupi dve rabljeni UKV postajci in boš imel več od tega kot pa od PMR ...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
To je ze 4-much, rabim nekaj za enkrat na leto da se dva avta ki vozita v "konvoju" slisita na ker izvoz je treba it
smile-1.gif

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Mercator ima akcijo Brondi FX-11Twin, drugače pa ima tudi Conrad kar ok ponudbo.
Tudi sam iščem, pa se še nisem odločil za nakup.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik Lorus pravi:
Moja izkušnja s PMR ...

Na ravni cesti - Prekmurje - na razdalji 2km se nismo slišal ... Moral uporabiti GSM da se sporočil, da ima en avto težave ...

Imam podobne izkušnje. Avstrija, Turska avtocesta. Na mitnici za Tauerntunnel gospodična svetuje, da gremo na prvem izvozu dol in obvozimo tunel, ker je bil zaradi okvare tovornjaka zaprt. Z drugim avtom, ki je bil kakšnih 500m za nami, smo lahko vzpostavili stik šele, ko je prišel do mitnice, mi pa smo čakali na izvozu (kakšnih 100m naprej).

Jeba je, ker je avto Faradayeva kletka in je že tukaj ogromna izguba.

Brez radioamaterskega izpita pa lahko uporabljaš CB postajo. Najbolj praktična je ročna v obliki walkie-talkie. CB oddaja na 27 MHz s 4W, če vržeš na streho še magnetno anteno, pa si sploh zmagal. Pa še tovornjakarje lahko poslušaš, ko se obveščajo o policijskih kontrolah, zastojih, itd.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Citat:
Uporabnik Lorus pravi:
Moja izkušnja s PMR ...

Imam podobne izkušnje. Avstrija, Turska avtocesta. Na mitnici za Tauerntunnel gospodična svetuje, da gremo na prvem izvozu dol in obvozimo tunel, ker je bil zaradi okvare tovornjaka zaprt. Z drugim avtom, ki je bil kakšnih 500m za nami, smo lahko vzpostavili stik šele, ko je prišel do mitnice, mi pa smo čakali na izvozu (kakšnih 100m naprej).

Jeba je, ker je avto Faradayeva kletka in je že tukaj ogromna izguba.

Brez radioamaterskega izpita pa lahko uporabljaš CB postajo. Najbolj praktična je ročna v obliki walkie-talkie. CB oddaja s 4W, če vržeš na streho še magnetno anteno, pa si sploh zmagal. Pa še tovornjakarje lahko poslušaš, ko se obveščajo o policijskih kontrolah, zastojih, itd.

Ročna CB postajca (walki-talki izvedba) mislim da ne oddaja s 4W moči če ni prikjučena na zunanje napajanje in zunanjo anteno. Doseg ročne CB postajce z original antenco v vozilu pa je celo nižji od PMR (lastnosti frekevence).

Dober PMR srednjega razreda (recimo midland G7) bi načeloma znal delovat tudi 2km na AC, jasno vprašanje kako hitro se voziš in kakšen je avto! Take boljše postajce se da "odpret" tja do 5W, kar načeloma pomeni, da so postanejo zelo soliden izdelek!
zmaga.gif

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Ja, saj to s CB sem mislil priklopljeno na 12V napajanje v avtu. Na baterijo se mi zdi, da oddaja z 1W. Naj me kdo popravi, če se motim, je že dolgo tega, kar sem imel CB-jko.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
GMRS je ameriški standard ki je nekako ekvivalent našemu PMR446, frekvenčni pas je drugačen in stvar ni združljiva. Pravno gledano je uporaba teh postajc pri nas (brez dovoljenja) prepovedana (se pa uporablja, ker dosti ljudi kupi tako robo preko luže).

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Najcenejše iz Hoferja mi zelo dobro služijo na motorju v kombinaciji z Nolan Basic Kit. Imajo NiMh baterije z možnostjo uporabe AAA baterij, ki jih dobiš na vsaki pumpi.

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
286
31
28
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Dragi farani...
Rabil bi dve PMR postajici za komunikacijo med dvema avtomobilom ana road tripu. Ne iscem nic pretirano fancy, pa tudi ne ravno najcenejsih, ker jih bo ziher se kdaj nucal.
Ima kdo kak predlog?

Jaz ti prodam komplet dveh postaj (Brondi) za 30€, uporabljeni kak teden. Na odprtem terenu tole nese kar daleč, na razgibanem pa se zadeva precej spremeni. Mi smo tovrstne naprave kar dosti uporabljali v službi, a smo potem prešli na pol profi variante (motorola) v kombinaciji z UKW postajami, v tej kombinaciji pa je domet čisto druga zgodba.