plinski haladilnik/12V/220V

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Imate kakšne izkušnje s hladilniki, ki delajo na plin/ 12V/230v, ki se uporabljajo za kampiranje, camperje ...

Imam en kombi, ki je sicer tovorni imam sem pa naredil za notri dat posteljo, omarico-kuhinjo, ki jo lako postavim ven, tendo ... še moped Colibri spravim notri ...glavno malo več kot pol ure pakiranja in imam narejeno za vikend dopust.
Lansko leto sem imel sicer hladilnik 12/24V in še en dodaten kamionski akomulator (rabljen), ki pa mu je hitro padla napetost in je žarnica še gorela, hladil pa ni več ... posledica pol platoja toplega piva
frown-1.gif

No sedaj sem si ogledal nekaj takega: http://www.mimovrste.com/artikel/3230036421/q=plinski%20hladilnik/plinski-hladilnik-coolstar-ca-35hx
Mi je pa oče rekel, da je bil enkrat v enem apartmaju, ki ni imel električne napeljave in so imeli plinski hladilnik in je zaradi tega baje cel apartma po izgorevanju. A je to normalno ali je bilo s tistim hladilnikom kaj narobe in so imeli srečo, da se niso zadušili?
No vsekakor ne bi rad, da bi mi potem v kombiju smrdelo.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.015
1.827
113
Emona / Carnium
Plinski hladilnik ni ravno za v zaprt prostor. Tukaj si lahko prebereš več o delovanju.
Lani sem imel med popotovanjem plinski/12V/220V, ki sem ga v kampu priklopil na elektriko, med vožnjo pa je bil priklopljen na 12V. Ravno toliko, da pri daljši dnevni relaciji temperatura ni preveč padla. Če boš želel imeti hladilnik v kombiju priklopljen na 12V dalj časa, boš moral uporabiti alternativni vir napajanja, ki ga lahko z malo znanja in elektronike povežeš tako, da se med vožnjo polni.
Plin pride prav le takrat, ko si v situaciji, da nimaš električnega omrežja. Odvisno torej od tega kje in kako kampiraš.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
275
83
Lani sem testiral dokaj podoben hladilnik (samo drug proizvajalec). sem ga mel priklopljenega na 220V in pustil praznega čez noč priklopljenega in vanj vtaknil vremensko postajo. ko sem pogledal min temperaturo zjutraj je bilo okrog -3 stopinje v hladilniku. Čez dan je potem konstantno držal temperaturo na 0 stopinj. Pivo v hladilniku kljub emu ni zmrznilo, je bilo pa zeloooo ohlajeno!

Kako zadeva deluje na plin ne vem. Sem pa bral navodila kjer je pisalo, da je na 12V hlajenje minimalno (in se ne da nastavljati koliko naj ohladi), medtem ko na 220V lahko nastavljaš, ali naj hladi z polno močjo ali na min.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Tovrstni hladilniki delujejo na principu absorbcijskih hladilnih sistemov. Medij za prenos je amonjiak. Stvar pa deluje tako da sistem brez kompesorja v nekem delu greješ ali na plin s plamenčkom ali na elektriko z grelcem navitim okoli cevi, na drugi strani kjer se pa kapljevina vplinja pa odvzema toploto in zato hladi. kamper mora imet neko režo za zračenje na steni kjer lahko odvaja pline in odvečno toploto. Tako na hitro razloženo...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Pri plinskem ni odvečne toplote, saj se plin le razširja (in gre nato ven iz hladilnika). Gretje je le pri električnem, ko se razširjen plin s kompresorjem spet stisne nazaj.

Me zanima če obstaja tak hladilnik na plin, ki bi uporabljal stisnjen zrak (recimo: potapljaške jeklenke). V tem primeru ne bi bilo potrebe po zračenju, saj plin ne bi bil škodljiv / strupen.

drmr

Pripravnik
27. feb 2009
379
0
16
dolenska
jaz mam tazga pa mi dobr dela.med vožnjo na 12V,ko prideš v camp na 220V,drugač pa na plin ampak kadar dela na plin malo greje zato imam cev speljano skozi okno-auspuh.orginal avtodomi imajo pa rešetko skozi katero gre ven izrabljen zrak notri pa svež.jaz imam 5kilsko jeklenko pod posteljo.pa v podnu kombija moraš imet lukno fi 10cm zaradi varnosti če ti slučajno kje pušča plin da ne zaspiš za vedno.LP
http://www.svetuzitkov.com/za-hladno-osvezitev/31-plinski-hladilnik-waeco-combicool-60l.html

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Ja sem potem včeraj prečekiral en camper forum, in je bilo tam že dosti napisanega o teh hladilnikih.
Očitno pri plinskem brez izpuha ne gre.
Se nagibam zdaj že bolj k nakupu dodatnega cikličnega akomulatorja, ki bo napajal hladilnik, pa kak radio in morda še kakšno žarnico. Pa potem uredim še polnjenje preko alternatorja in to je to. Ker hladilnik 12/24 imam in hladi solidno, celo zamrzne vsebino če dela več časa na max hlajenje. SE pa moram pozanimati ali je dovolj zmogljiv alternator. Bom zdaj v kratkem nesel obnovit štarter in še preverim.

Imam pa v kabini le 2kg plinsko jeklenko za kuhalnik in žar, katere ventil po uporabi vedno zaprem. Običajno pa je med kampiranjem itak cela "kuhaklna" omarica zunaj pod tedno. Mislim, da zaradi tega ne rabim delat tistih odduškov ... sem pa že večkrat razmišljal o tem, da plin ni ravno dobro imeti kar tako po domače napeljan.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Očitno je stvar res malo bolj kompleksna kot zgolj hlajenje zaradi širjenja plina...

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Nevem zakaj ne rukneš na streho kombija 2 panela dodatna 2 accuja poštimaš instalacijo v kombinaciji in maš hladilnik, ki dela. V Kamniku imaš kontiki, ki prodaja velike kombinirane hladilnike z zmrzovalno cena nekje 900 eur Pa je bomba. Plus tega imaš zraven še možnost solar napajanja in si zmagu.