Plinska bomba

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Koliko dejansko zdrži taka bomba? Ne mislim udarcev, pač pa temperature. Zna biti nevarno, če jo imaš ob objektu, kjer pol dneva "nabija" sonce? Kaj pomaga, če jo oblečeš v kakšno prevleko? Gre se za to, da na tej lokaciji ni sence, jo je pa tečno vsake par dni nositi iz lope, ki je 500m proč. Je pa klasična butan-propan 10kg bomba s Petrola.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.114
-8.790
113
Naj bi imele zaščito, ki pri prevelikem tlaku odpre ventil.
Naj bi...

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
jaz jo mam skoz zunaj, malo jo sicer krivam pod grm, ampak ni še blo problema tud ko je sonce gor nabijalo cel dan..

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Tam kjer jaz kupujem so zaklenjene med štirimi stenami...
Predvsem me zanima pač varnost tega, ker ne bi rad, da enkrat pride do nesreče zaradi izpostavljenosti.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Da vas mal prestrašim.
Blizu mene je skladišče jeklenk, pač lokalna trgovina ima nadstrešek in mrežo. In se je zgodilo, da je eno razneslo. Sredi belega dne, vroče zunaj, ...
Ni bilo večje škode, ker je prostor ograjen, tako da je ni odneslo, ampak se tudi to zgodi ...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.647
3.117
113
v lokalni ostariji
jeklenke morajo biti shranjene zunaj, v ograjenem prostoru, ločeno prazne polne.. če temu ni tako potem nekdo ne dela po propisima:) (pri prodaji govorim)...

igi

Guru
13. okt 2007
5.654
1.234
113
Celje
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Tam kjer jaz kupujem so zaklenjene med štirimi stenami...

Tole nekaj ne štima... jeklenke namenjene prodaji ne smejo biti "med štirimi stenami"

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Petrol, Šenčur jih ima pod ključem v prostoru za prodajalno. Prostor je navadna soba s štirimi stenami in vrati.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Malo pokombiniraj enačbe tukaj in boš videl, da ni panike.
smile-1.gif

Dopusten tlak jeklenke je 25 barov.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Če se jih iz gorečih objektov iznaša cele...ponavadi so pri tleh in pri tleh je ponavadi temperatura do +200°c
Preden jo razžene kot bombo ker potem je plinska bomba drugače se jim pravilno reče jeklenka/e traja kar nekaj časa... prej bo ponavadi odprlo ventil.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Ali stalilo dihtunge... sicer tu nastane hud ogenj, ker spuščajoč plin v požaru zgori takoj, vendar eksplozije ponavadi ni.
Eksplozija je, po mojem, bolj nevarna od požara.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Dokler je jeklenka polna in pod tlakom jo ne bo razneslo. Jo lahko vržeš na ogenj in bo samo odprlo ventil in gorelo. Nevarne so prazne jeklenke, katere lahko raznese.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
dokler prazno jeklenko brez ventila segrevaš in okol gori, ni panike. Problem nastane, ko okoli gori, ti pa jeklenko ohlajaš in s tem v njej zmanjšuješ tlak in kmalu bo potegnilo ogenj noter, kjer se bo mešanica ostankov plina in kisika iz zraka pretvorila v eksplozivno mešanico. Ergo - okolico ohladit, jeklenko pa segrevat, pa ne bo bum.
smile-1.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ksz

sem se spomnil na tale posnetek, zares se začne dogajati tam od treh minut naprej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.237
7.020
113
pri taščici
Kot že napisano. Tudi požare preživijo v kosu(večina), pa ne bi sonca?
Imajo (so imeli) pa v Cpv na količevem jeklenko ki jo je pri požaru odprlo kot pločevinko.

Petrol

Petrol d.d.
31. avg 2011
109
22
18
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Koliko dejansko zdrži taka bomba? Ne mislim udarcev, pač pa temperature. Zna biti nevarno, če jo imaš ob objektu, kjer pol dneva "nabija" sonce? Kaj pomaga, če jo oblečeš v kakšno prevleko? Gre se za to, da na tej lokaciji ni sence, jo je pa tečno vsake par dni nositi iz lope, ki je 500m proč. Je pa klasična butan-propan 10kg bomba s Petrola.

Spoštovani,

delovni tlak v plinski jeklenki se giblje med 3 in 10 bari. Toplota sicer vpliva na raztezanje plina, vendar kljub temu, jeklenka izpostavljena soncu ne predstavlja nevarnosti. Test naše plinske jeklenke, ki ga je opravil zunanji pooblaščen laboratorij, je namreč pokazal, da jeklenka zdrži pritisk do nekaj več kot 100 barov. Kljub temu pa je smiselno, da za svojo jeklenko pripravite kakšno improvizirano senco, saj med drugim obstaja nevarnost, da se ob nekaj nepozornosti pri stiku z razgreto jeklenko opečete.

S spoštovanjem,

Klemen Geršak
Področje Marketing
Petrol d.d., Ljubljana

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.237
7.020
113
pri taščici
Ta opeklina bo hujša kot tista ko bo roko dal na razbeljen žar....
Res smo že čisto ameriško zavarovani. Še dobro da se upamo avto odpreti ko je parkiran na soncu....saj se vendar lahko opečemo ob dotiku kljuke na vratih.

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
kmetavz
opozorilo je čisto ok, ker se na soncu jeklenka z lahkoto segreje na 50+ stopinj in se že opečeš
zdržijo pa brez problema na soncu nekaj ur ( jim imam tudi na soncu vsaj 5 ur dnevno )