Planet Golob

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.173
6.392
113
Točno vem, kaj se je dogajalo? Noben sončkar mi ni nič naredil.

Od 1.10. se omrežnina obračunava po novem, razdeljena na bloke, kjer dejansko vsak plača toliko omrežnine, kot dejansko prenese kWh iz omrežja, kar je pošteno za vse.

Dalje nebom niti komentiral.... Tudi do sedaj si plačeval, reklo se je obračunska moč. Sedaj pa če je pošteno ali ne da plačam več, porabim pa manj kot mi je deklarirano, to veste samo eni. Resnica pa je da nekdo rabi denar. In EU ima tukaj globoko prste v marmeladi.

Ampak po tem pompu se je prvi oblok umaknil. In naenkrat postajajo stvari znosnejše. Se da? Očitno ja in je vse skupaj bil en nateg, ki nekomu ni uspel.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.086
2.991
113
Točno vem, kaj se je dogajalo? Noben sončkar mi ni nič naredil.

Od 1.10. se omrežnina obračunava po novem, razdeljena na bloke, kjer dejansko vsak plača toliko omrežnine, kot dejansko prenese kWh iz omrežja, kar je pošteno za vse. O cenah posameznih blokov pa ne bom razpredal, ali so v redu ali ne.
Prej pa lastniki sončnih elektrarn niso plačevali nič omrežnine, čeprav so omrežje veselo uporabljali. To je bilo pošteno, da uporabljaš omrežje, plačaš pa ne, oz. so plačali ostlai, ki nimajo elektrarn.

In tisti dvigi, o katerih se je govorilo 300% ali več so bili na znesek 10€, je nekdo po novem plačal 40€ omrežnine.

Po 1.3. pa dobavitelji dvignejo cene, onrežnina pa itak zapade v nizko tarifo. Ta dvig cene pri dobaviteljih pa ne bo prizadel tistih, ki so na netmeteringu, torej lastnikov sončnih elektrarn. Bodo pa v vsakem primeru plačevali omrežniuno za prevzeto energije, ko sončna elektrarna pač ne bo proizvajala štroma.

Če pa hočeš biti samooskrben, pa se doklopi od omrežja in nabavi baterijski zalogovnik.

Kaj je zgoraj napisano narobe, prosim z dejstvi.
Evo najmanj to je narobe, oz. si povsem zgrešil:
- omrežnino smo plačevali kot vsi drugi, proti novemu sistemu (ni važno ali zimskemu ali letnemu) vsi manj.
- 300% se je dvignilo velikim porabnikom, večina njih so podjetja, malim se je dvignilo za 50 in več, najbolj tistim, ki so zelo majhni porabniki, recimo meni na enem merilnem mestu za 100% ob enaki mesečni porabi - pod 100 kWh.
- SE z letnim netmeteringom ne plačujejo omrežnine za prevzeto omrežnino do količine ki so jo v obračunskem obdobju proizvedli, za višek prevzema pa seveda kot vsi ostali.

In nenazadnje pokaži mi konkretno enega s SE, ki se je pritoževal zaradi dviga omrežnine. Tukaj nas je sigurno 20 aktivnih, pa se ne spomnim, da bi kdorkoli omenjal ta dvig kot problem.

Aja da ne pozabim nebuloz o samooskrbi, ki je v trenutno naravnanem svetu/življenju pri nas nemogoča.

Schime

Guru
22. nov 2008
2.044
816
113
Mene višja omrežnina za hišo niti ni toliko motila. Bolj me je motilo, da se je govorilo, da se plačuje po obremenitvi oziroma kdor bolj obremenjuje več plača. Pri nas je pa gospodarski objekt, kjer se pozimi uporablja samo luč in ne gre poraba nikoli čez 1kW. Pa se je na koncu isto plačevalo 30€, kot za hišo, ker je pač spodnja meja pod katero ne moreš iti. V tem ne vidim pravičnega sistema.

• Všeč mi je

erikson

Guru
25. avg 2007
22.873
6.623
113
Od žongliranja z imeni "ukrepov" ne boš imel v tošlu nič več- dejstvo je, da je Ivan takrat v svoji nesposobnosti fajn zajebal ljudi, prihranjen denar je pa kje? Da ne omenjam klicanja takozvane trojke.
Čeprav nekaj omenjaš dober spomin si očitno tudi ti pozabil, v kakšnih težavah je bila takrat celotna država in zakaj je bil sploh potreben ZUJF.

Podobno kot so vsi v trenutni vladi pozabili, kaj se je v Sloveniji dogajalo 5. in 6. oktobra 2021, zaradi koga je policija morala sprostiti ceste in zakaj je bil aktiviran 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Policija je tudi vnaprej obveščala glede vsega.

Da so protestniki obkolili avto z delegacijo iz Albanije in da je Zlatko množico nasilnih protestnikov peljal "obiskat Merklovo v hotel" ste tudi vsi poozabili.

2. okt 2007
3.913
2.412
113
Evo najmanj to je narobe, oz. si povsem zgrešil:
- omrežnino smo plačevali kot vsi drugi, proti novemu sistemu (ni važno ali zimskemu ali letnemu) vsi manj.
- 300% se je dvignilo velikim porabnikom, večina njih so podjetja, malim se je dvignilo za 50 in več, najbolj tistim, ki so zelo majhni porabniki, recimo meni na enem merilnem mestu za 100% ob enaki mesečni porabi - pod 100 kWh.
- SE z letnim netmeteringom ne plačujejo omrežnine za prevzeto omrežnino do količine ki so jo v obračunskem obdobju proizvedli, za višek prevzema pa seveda kot vsi ostali.

In nenazadnje pokaži mi konkretno enega s SE, ki se je pritoževal zaradi dviga omrežnine. Tukaj nas je sigurno 20 aktivnih, pa se ne spomnim, da bi kdorkoli omenjal ta dvig kot problem.

Aja da ne pozabim nebuloz o samooskrbi, ki je v trenutno naravnanem svetu/življenju pri nas nemogoča.

Gremo po vrsti:
- lastniki SE niste plačevali omrežnine, ampak samo prikjučno moč (beri varovalke).
- o podjetjih nisem govoril niti jih zakon ni zajel... po medijih in parlamentu so se najbolj omenjali lastniki SE in zaradi tega se je sprejemail interventni zakon
- saj ravno to je bilo nepošteno v prejšnjem režimu pri SE netmeteringu. Nisi plačeval omrežnine, čeprav si zvečer in tudi v oblačnih dneh veselo koristih omrežje. Sedaj pa boš plačeval omrežnino toliko, koliko boš omrežje dejansko koristil. Pošteno?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.086
2.991
113
Tudi ti nisi plačeval omrežnine ampak priključno moč če smo že pri prvi postavki na računu, mimogrede zakaj bi jaz sploh plačeval omrežnino za 1. ČB če takrat sam sebe pokrivam?

O podjetjih nisi govoril, si pa o 300% povišanju omrežnine kar je navaden populizem, ker 300% se ni nobeni fizični osebi povišala omrežnina. Interventni zakon ni bil niti slučajno sprejet zaradi SE, ker je tudi učinek iz njega za nas nikakršen.

Še enkrat, SE na letnem neto meteringu NE PLAČUJE OMREŽNINE za prevzeto elektriko do višine letne proizvodnje!!!

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.853
954
113
tu in tam
Vem, da si bogi glede na to, da zaupaš tako napačnim informacijam ter jih dojemaš kot dejstvo in vprašanje koliko drugih informacij, ki jih poseduješ, je še take narave. Jaz pa definitivno ne vem vsega ja, nikoli nisem in nikoli ne bom. ;)
Blablablablablablablabla...............................:p

Uživaj v navidezni večvrednosti.

• Haha
Reactions: Matey

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.654
7.157
113
Pa... Smo placevali omreznino na prikljucno moc. Enako kot sedaj, po enakih pravilih kot ostali, z ali brez SE.

Plačevali (vsaj netmeteingasi) smo tudi omreznino na prenesene kwh, ce smo delali manke. Razlika med prej in sedaj --> omreznina na te kwh je sedaj NIŽJA

Placevali smo tudi OVE+SPTE, ki ga po novem ne bomo več, ostali ga pa se vedno boste.

Mediji so nam lepo sli na roke, ko so pisali, kako zdaj drazje nekaj placujemo, ker so povzeli ne samo skodozeljnezi, ampak tudi lastniki SE. Tukaj zelo glasna B81 in Daniel (ko je eden prej spraseval, kdo).. Prvemu je to tudi politicni statement, slednji pa samo razume nic ne, kljub razlagam. On bi status quo (kot da je to v zivljenju kdaj opcija) in se ne zgovarja spljoh.

Dejstvo pa je, da so komplet podrazili za vse, samo za one brez SE malo bolj kot za lastnike SE. Njim so pustili stare in na novo dodali par bombonckov. Ampak v cajtnge das, da sonckarji zdaj plačujejo vec in raja ploska.

Temna izjema je bil subvencioniran strom, ki smo ga placevali tudi sonckarji, ampak ta krivica se z marcem popravlja :evil:

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in Samo Svoj

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.173
6.392
113
Gremo po vrsti:
- lastniki SE niste plačevali omrežnine, ampak samo prikjučno moč (beri varovalke).
-
Ja in?
Ja in?
Ja in?

Te boli ker imamo nekateri SE?

Pogoji za SE in netmeterig so že dolgo znani. Niso uporabniki ustvarili pogoje, ampak jih je nekdo drug, zaradi katerega so se nekateri odločili v investicijo za SE. In če kasneje spreminjaš pogoje, je to navadna prevara. Če je tako nefer, se bi to moralo prvi dan upoštevat v pogojih. Pa se potem ljudje odločijo za take pogoje, ali pa se ne.
Nenazadnje tudi lastniki SE državi delamo korist, ker je država zavezana, da mora imeti določen procent energije iz obnovljivih virov. Če ne, so kazni.

Kar več ne rabiš pametovat. Ker vem, da boš začel kako je netmeterig nevudržen, obremenjuje omrežje itd itd...
To sem jaz vedel že prvi dan. Prihrani si trud.

• Všeč mi je

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.853
954
113
tu in tam
Čeprav nekaj omenjaš dober spomin si očitno tudi ti pozabil, v kakšnih težavah je bila takrat celotna država in zakaj je bil sploh potreben ZUJF.

Podobno kot so vsi v trenutni vladi pozabili, kaj se je v Sloveniji dogajalo 5. in 6. oktobra 2021, zaradi koga je policija morala sprostiti ceste in zakaj je bil aktiviran 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Policija je tudi vnaprej obveščala glede vsega.

Da so protestniki obkolili avto z delegacijo iz Albanije in da je Zlatko množico nasilnih protestnikov peljal "obiskat Merklovo v hotel" ste tudi vsi poozabili.

Seveda, itak, neobhodni ukrepi, dobro, da smo imeli tako modro vodstvo..buhaha.:D