Plačilo nadurnega dela

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Zanima me, ali je zakonsko določen minimum za plačilo nadurnega dela oz. kako lahko vem po kakšni urni postavki mi je dolžan delodajalec izplačati nadure, če to v pogodbi ni navedeno? (navedeno je da se nadure koristijo oz. izplačajo - stvar dogovra).
Po internetu sem brskala pa nisem našla konkretnega odgovora ali pa sem ga spregledala
tongue-1.gif
.

Hvala.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
offtopic: Ali se lahko nadurno delo zavrne, ali te lahko prisilijo ? Je kaka klavzula da imaš npr. pogodbo samo za 8-urni delovnik
na dan in nič več ?

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Pri nas je prepovedano izplačilo nadur razen konec leta. Možno je le koriščenje. Eno uro prej domov, ali bolj pozno prideš v službo.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.594
3.952
113
Pri nas se nadure ne plačujejo. Se pa lahko koristijo kot proste ure.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Zanima me, ali je zakonsko določen minimum za plačilo nadurnega dela oz. kako lahko vem po kakšni urni postavki mi je dolžan delodajalec izplačati nadure, če to v pogodbi ni navedeno? (navedeno je da se nadure koristijo oz. izplačajo - stvar dogovra).
Po internetu sem brskala pa nisem našla konkretnega odgovora ali pa sem ga spregledala
tongue-1.gif
.

Hvala.

Na netu obstaja ZDR, zakon o delovnih razmerjih kjer vse lepo piše. Potem pa ima vsaka branža svojo kolektivno branžno pogodbo, kjer podrobno piše za določeno področje, naprimer Kovinarska industrija, Trgovina, ipd...

Nadure se v nobenem primeru zakonsko ne morejo izgubiti. Ali gredo v nadoknado ali pa so plačane kot nadure. Tukaj obstajajo omejitve. Naprimer 8 nadur na teden, 20 na mesec, 180 na leto, s pisnim soglasjem 240 na leto.
V smislu večje fleksibilnosti lahko dobiš pogodbo s fleksibilnim delovnim časom, kjer lahko, kot pove ime samo, še bolj fleksibilno delaš, torej naprimer delaš več kot 8 ur na teden, pol si pa toliko dni frai...
V praksi je seveda vse to drugače: ni izplačil, ni koriščenja. Nadure se pozabijo. Drugič ko ti pa zmanjka 1 ura je pa cela panika.
uf-1.gif

Oziroma kot pravijo kolegi zgoraj ima vsak delodajalec svoj način razumevanja. Inšpektor razume le ZDR in branžno pogodbo, če je kak hud, bo pisal kazni, sicer pa le opozorila in baraka gre dalje...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
je določeno v ZDR (Zakon o delovnih razmerjih) v tem členu

so pa to minimalno zagotovljene pravice zaposlenega - odvisno v kateri branži delaš pa nadurno delo ureja odgovarjajoča kolektivna pogodba (če seveda obstaja - za prevozništvo je že nekaj let ni - tako velja direktno ZDR) in je tam podrobneje določeno in ponavadi "ugodnejše" za zaposlenega

delodajalci velikrat "pozabijo" na ZDR in reče "pri nas se nadure "koristijo"" - je sicer nekaj pravne osnove - mora pa v pogodbi o zaposlitvi biti navedeno, da je delovni čas neenakomerno razporejen, da pa velja načeloma 40 urni delovnik (tak nekak pač)

lahko pa še vedno tožiš delodajalca, če misliš, da so kršene tvoje pravice - kolikor je pa tole v današnjih časih "pametno" pa prepuščam v presojo vsakemu posamezniku
wink-1.gif

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
offtopic: Ali se lahko nadurno delo zavrne, ali te lahko prisilijo ? Je kaka klavzula da imaš npr. pogodbo samo za 8-urni delovnik
na dan in nič več ?

zmaga.gif
...nadurno delo lahko zavrneš le če imaš zdravniško opravičilo! Sicer pa je v zakonskem okviru to 'a must'.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
tongue-1.gif
.

Hvala.

Bodi vesela, da ti je sploh pripravljen plačati nadurno delo.

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
tongue-1.gif
.

Hvala.

Zakaj pa to
confused-1.gif

A ni bolje za delodajalca plačati nadure kot pa zaposliti novega človeka (recimo da gre za podjetje z 8imi delavci)
confused-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik dejchi pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
tongue-1.gif
.

Hvala.

Zakaj pa to
confused-1.gif

A ni bolje za delodajalca plačati nadure kot pa zaposliti novega človeka (recimo da gre za podjetje z 8imi delavci)
confused-1.gif

Verjetno hoče povedati da veliko ljudi dela nadure ZASTONJ
smile-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik dejchi pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
tongue-1.gif
.

Hvala.

Zakaj pa to
confused-1.gif

confused-1.gif

Verjetno hoče povedati da veliko ljudi dela nadure ZASTONJ
smile-1.gif

Točno to. Veliko jih mora delati zastonj... ne pa da bi se obremenjevali, s koliko % pribitka bodo plačane.
smile-1.gif
To so sladki problemi..

Nazadnje urejeno: