Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Zanima me, ali je zakonsko določen minimum za plačilo nadurnega dela oz. kako lahko vem po kakšni urni postavki mi je dolžan delodajalec izplačati nadure, če to v pogodbi ni navedeno? (navedeno je da se nadure koristijo oz. izplačajo - stvar dogovra).
Po internetu sem brskala pa nisem našla konkretnega odgovora ali pa sem ga spregledala
.
Hvala.
Na netu obstaja ZDR, zakon o delovnih razmerjih kjer vse lepo piše. Potem pa ima vsaka branža svojo kolektivno branžno pogodbo, kjer podrobno piše za določeno področje, naprimer Kovinarska industrija, Trgovina, ipd...
Nadure se v nobenem primeru zakonsko ne morejo izgubiti. Ali gredo v nadoknado ali pa so plačane kot nadure. Tukaj obstajajo omejitve. Naprimer 8 nadur na teden, 20 na mesec, 180 na leto, s pisnim soglasjem 240 na leto.
V smislu večje fleksibilnosti lahko dobiš pogodbo s fleksibilnim delovnim časom, kjer lahko, kot pove ime samo, še bolj fleksibilno delaš, torej naprimer delaš več kot 8 ur na teden, pol si pa toliko dni frai...
V praksi je seveda vse to drugače: ni izplačil, ni koriščenja. Nadure se pozabijo. Drugič ko ti pa zmanjka 1 ura je pa cela panika.
Oziroma kot pravijo kolegi zgoraj ima vsak delodajalec svoj način razumevanja. Inšpektor razume le ZDR in branžno pogodbo, če je kak hud, bo pisal kazni, sicer pa le opozorila in baraka gre dalje...