Plačilna lista ?

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Pozdravljeni uporabniki alterja
nahrung002.gif

Zanima me ali je res kazanje plačilne liste med sodelavci (jaz tebi mojo, ti meni tvojo) kaznivo dejanje, če šef zve, da to počnemo
confused-1.gif

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Kaznivo dejanje ni, lahko pa je disciplinski prekršek, odvisno, kaj vam piše v pogodbi.

Radirka

Zelenc'
29. jul 2010
2
0
1
Pri nas je to hujši prekršek zaradi česar lahko kdo dobi odpoved. In tudi prav je tako. Kako pa lahko drugače kdo izpelje motivacioj..vsak namreč sebe najbolj ceni in so vsi okoli predobro plačani....

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Če je tako določeno, spada višina plače med poslovne skrivnosti.
In ja, zaradi tega lahko tudi letiš.
Čeprav tu so verjetno bolj tajnice in računovodkinje mišljene, da ne čvekajo preveč na kavici.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
kot so ti že zgoraj povedali - kazanje plačilne med sodelavci ni kaznivo dejanje (odvisno od firme pa je lahko kršenje pogodbe o delu)

je pa vsekakor kaznivo dejanje, če podatek o plači o drugih zaposlenih "pricurlja" iz kadrovske ali se kako drugače javno objavi (izjema so javne osebnosti, kjer že zakon predpisuje, da mora biti plača javna (vsaj osnovna)) - spada na področje varovanja osebnih podatkov

po drugi strani - zakaj pa bi jaz mojo plačilno kazal naokoli?
stupid-1.gif
)

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
po drugi strani - zakaj pa bi jaz mojo plačilno kazal naokoli?
stupid-1.gif
)

Sej to je, če ve žena, ve itak pol soseske. Če je dobra plača, zato da se pohvali, če je ful slaba zato da te k.urca. :D

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
zakaj se ne sme kazat plačilnih list med sabo? zato ker bi hitro kakšen upor nastal; "on dobi večjo plačo pa ne dela tako" ipd. To je pač kapitalistična mafija, ZDA pa so jim vzorniki

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ljudje ne nasedajte .... Plače niso tajne in dokler boste plačani po nekih kolektivnih pogodbah katere bo v vašemimenu sklepal nekdo drug naj si tajnost plačilnih list v rit vtaknejo. ko se bo pa za plačo pogajal vsak sam zase potem pa.....

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Če ti v pogodbi o zaposlitvi piše, da je njena vsebina tajnost, potem je to lahko problem (kar je sicer bolno, ampak jebiga...). Drugače pa lahko to mirno počnete...

Ti pa, iz lastnih izkušenj, priporočam, da tega ne počneš, ker je iz tega hitro samo sr... Hitro se lahko najde nekdo, ki mu ne bo všeč plača nekoga drugega, češ da je sam bolj delaven/bolj izobražen/dlje v firmi/z več delovnimi izkušnjami/baše direktorjevo ženo/itd.
hysterical-1.gif
Ponavadi to potem udari ven enkrat čez mesece, ko bo kriza iz čisto kakšnega drugega vzroka, nekdo pa tistega še vedno ni prebolel...

Skratka, kar se mene tiče, ni nič narobe, če folk tega ne počne...

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
..pol se začne tisto Lady čvek: zakaj je moj sodelovec dobil 10% stimulacije na mesec ko sn jaz delal 50% več kot on.!!??
stupid-1.gif

zdej če nimaš kaj bolj pametnega za počet si kažite plačilne liste, tiče, slike nagih žen, znamke, ipd....
jezen.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Kazenski zakonik ne kaznuje razkrivanja osebnih podatkov, je pa to lahko predmet civilne tozbe med podjetjem in delavcem. Podjetje tudi samo ne more kaznovati delavca, tako da bi mu npr. od place odbilo kazen za kazanje placilne liste.

V Sloveniji obstajajo hude anomalije glede teh tajnosti. Npr: ce zamenjam sluzbo je zame nesprejemljivo, da bo moj delodajalec vedel koliko sem imel (imam) place pri bivsem delodajalce. Pa vendar sem mu po zakonu ta podatek dolzan dati. Ce grem namrec v bolnisko mi po ZZVZZ nov delodajelec izplacuje 90% place v prejsnjem letu (torej place pri prejsnjem delodajalcu).

Torej placilne listo ne morejo ostati tajne in naj delodajalci raje drugace razmislijo o motiviranju lojalnosti...

P

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
torej

mešate malo pojme... plače zaposlenih so tajni podatek. TVOJ OSEBNI DOHODEK PA JE TVOJ! in ti lahko vsem poveš koliko zaslužiš, pokažeš plačilno listo (je TVOJA)... tega ti nemore noben sanckionirat. enako kot noben ne more preprečit da daš na internet SVOJO nago sliko. če pa daš sliko od PUNCE pa je to kaznivo in isto pri plači. če nekdo izve oz ima dostop do podatkov o plači (kadrovska OOD) teh podatkov ne sme izdajati. če drugega ne zaradi zlorabe osebnih podatkov...

aja lahko pa se izve plača glede na delovno mesto: npr svetovalec 1000€....

drugače pa se vidi da ste tukej sami mladci oz brez delovnih izkušenj... včasih (že v slo) se je plača vseh zaposlenih javno objavljala na oglasni deski... tako da so v določenih firmah imeli direktorji nižje plače kot delavci...

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Ne vem če bo to povsem držalo.
Veliko delavcev v Sloveniji misli, da če že vstanejo zjutraj in pridejo na šiht bi mogli dobit plačo višjo od direktorja, pa če kaj naredijo čez dan ali ne. So taki ki jim dol visi za delo, izgovor pa je 'za tako plačo toliko'. Ampak, to plačo je sprejel ko je v službo prišel in če mu kaj ni prav bi lahko šel drugam, pa ne gre, ker ve da drugje ne bi več dobil.
Skratka, se mi zdi, da se pri nas samo še nekaj izsiljuje na vseh nivojih, dobro dela pa vedno manj ljudi.
Vsi vidijo druge pri plači, pri delu pa raje ne.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Citat:
Vsi vidijo druge pri plači, pri delu pa raje ne.

Velja tudi, da ljudje pogosto sodijo druge po sebi.
evil.gif

Glede na moje izkušnje v tujini se pri nas dela enako ali celo več, kot v Nemčiji ali Švici. Je pa res, da se tam dela dosti bolj produktivno pri nas pa se marsikdaj dela zato, da se dela. Kriva je seveda slaba organizacija dela. Da o nesposobnih šefih in "šefičih"(oba spola vključena), ki bi utopili podrejenega v žlici vode, samo zato da bi se priliznili nadrejenim sploh ne govorim...

Kazanje plačilne liste sodelavcem se mi zdi samo povod za konflikte in fovšijo, zato temu nikakor nisem naklonjen.

Nazadnje urejeno: