Placevanje zavarovanja

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Placujes osnovno zavarovanje, placujes dodatno zavarovanje(vzajemna), ampak nasa drzava je poskrbela, da s 1.1.2014 ne krijejo niti 1eur pogreba (prej je to bilo). Zanima me, ali ob smrti partnerja vseeno na kak drug nacin karkoli dobis z naslova teh zavarovanj,
ker sem videl da je pogreb dandanes ze luksuz in sem rabil ze kredit vzeti.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
Na podlagi česa pa predvidevaš, da bi ti zdravstvena zavarovanja morala kriti smrt zdravstveno zavarovane osebe? Smatraš smrt kot bolezen, ki se jo da odpraviti s kakšno operacijo, kar drugače krijeta to obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Življenjskega zavarovanja ni bilo nobenega v igri? Pa sožalje ob izgubi
roza.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
Zanimivo, zanimivo....

Citat:
Od 1.1.2014 dalje se zagotavlja kot posebna oblika izredne denarne pomoči pri kritju stroškov pogreba, ki se dodeli kot enkratni znesek v višini dvakratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka iz 8. člena, vendar ne več kot znašajo stroški pogreba (trenutno 530,44 evrov).

A oni si to razlagajo, kot da je "minimalc" za pogreb 530,44€ ali si jaz to narobe razlagam?

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Na podlagi česa pa predvidevaš, da bi ti zdravstvena zavarovanja morala kriti smrt zdravstveno zavarovane osebe? Smatraš smrt kot bolezen, ki se jo da odpraviti s kakšno operacijo, kar drugače krijeta to obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Življenjskega zavarovanja ni bilo nobenega v igri? Pa sožalje ob izgubi
roza.gif
Hvala.

Do 1.1.2014 so krili namrec kar dosti pogrebnih stroskov (ne vem pa a iz osnovenga al iz dodatnega), pol je pa pac drzava vidla kje se da se prisparati. Zgolj zato. Sicer sem pa navajen da ob dvojnem zavarovanju za dosti zdravil se vedno doplacujem za zdravila.
Me cist tko zanima, ce drzava hoce cimvec od nas, tud jest zelim vse kar mi pac po zakonu pripada (in nic vec), zato sprasujem ali je se na kak drug vzvod (itak ti ne povejo dostikrat, ce sam ne vprasas). Baje celo od visa kartice in eurocarda nekaj dobis. Se mi niti ne bi slo tok za dnar, ce ne bi ves kesh (2200eur) sel za pogreb, bi si pa zelel vsaj otroke mal na morje peljat da se okolje spremeni, ker ze tko trpijo, tko da mi trenutno vsak eur nekaj pomeni v tem trenutku.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Na zalah so mi rekli da ni nic. Razen ce moras naknadno kaj zahtevati nazaj z vlogo. Zgoraj je en link dal kjer je neka vloga, tko da bom poskusil vseeno na ZZZS. Avtomatsko ni pa nic. Bom pa javil kako bom opravil. Tud to da imajo napisan na njihovi strani 554eur cena pogreba je mogoce se iz prejsnjega stoletja. Ker osnovna cena me je nekje 1200eur prisla, zgolj klasicen postopek itd (brez duhovnika, govorcev itd..) 300eur pa potem dodatno samo zato, ce je med vikendom :S:S in ne v ponedeljek npr.
Se cudim kok zasluzjo, potke pa se zmeraj iste kot zadnjih 30 let.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Prej je bilo tako, da so ti pogrebnino, ki je bila kot pravica iz naslova obveznega zavarovanja, kar avtomatsko odšteli na podjetju za pogrebne storitve, pa je bilo še vedno treba plačati vsaj 1500eur za nek spodoben pogreb.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Hvala Mojca. Sem sel na ZZZS, ampak oni to vec ne delajo (nism vec vprasu od kdaj). Po novem pogrebnino ima CSD, tko da bom tja sel.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Če se ne motim, je bila v Ljubljani soplačnik za pogrebne storitve v višini nekje 530 eur MOL.
Tega pa ni več.
Kaj več pa ne vem.

Bi pa lahko Zpiz plačal ta pogreb kot zadnjo penzijo (v primeru smrti penzionista).

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Če se ne motim, je bila v Ljubljani soplačnik za pogrebne storitve v višini nekje 530 eur MOL.
Tega pa ni več.
Kaj več pa ne vem.

Bi pa lahko Zpiz plačal ta pogreb kot zadnjo penzijo (v primeru smrti penzionista).
Zadnja penzija pride v vsakem primeru, pa lahko s tem plačaš. Reveži oz. tisti na socialni pa ob predložitvi vloge lahko dobijo do 800€ pogrebnine in posmrtnine.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Na csd bi dubu pogrebnino sam jih ne zanima financno stanje (krediti/blokaed), placa pa zal presega 500/clana. Isto drzavna stipendija za otroke
frown-1.gif

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Nič žal, bodi vesel da dobivaš več kot 500 na člana. Hudo je tistim ki nimajo niti toliko, pa morajo vseeno nekako skrpati da zakopajo človeka.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.772
169
63
Sramota! 40 let jim daješ 50% svojega zaslužka, pa te niti zagrebejo ne, ko umreš. Pfuj, Mejduš!

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Če imate v redu urejene družinske razmere, naj da kdo drug prošnjo, ki ima mogoče nižje dohodke. Kakšen upokojenec z nižjo penzijo, polnoletni otrok, ki ne prejema dokladov, brezposelni stric... Pač račun za pogreb mora biti napisan na to osebo in potem on odda vlogo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:
Uporabnik nik88 pravi:
Nič žal, bodi vesel da dobivaš več kot 500 na člana. Hudo je tistim ki nimajo niti toliko, pa morajo vseeno nekako skrpati da zakopajo človeka.
Zal vsak mesec ze zlo dougo lahko samo 530 dvigam, zaradi blokad/racunov, ker ni bila zena zaposlena, stroske v bloku imam pa nekje 600.
Me moti samo, da dvojno zavarovanje placujemo, pa ne dajo vseen nc zravn. Pa se je treba zdravila doplacvat.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Zal nobenih sorodnikov bliznjih. Sej za pogreb sm si sposodu, sam bo treba vrnt

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Tega pa ni več.
Kaj več pa ne vem.

Zadnja penzija pride v vsakem primeru, pa lahko s tem plačaš. Reveži oz. tisti na socialni pa ob predložitvi vloge lahko dobijo do 800€ pogrebnine in posmrtnine.

Zadnja penzija pride ko je končan zapuščinski postopek in neseš na ZPIZ odločbo o dedovanju. V Ljubljani je to po približnem enem letu po smrti. Pa še to, če je dedičev več, se izjasnite na zapuščinski kdo bo to dobil in naj to napiše v dedni sklep, da ne rabite vsi dediči tja it. Nakazilo je pa v vsakem primeru na en TRR.