Plačevanje nenaročenih storitev naši pošti

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Danes so me rahlo razkurili na pošti. Naročil sem neko reč s kitajske in ker je bila vrednost 35€ sem pričakoval, da bom plačal tistih 7-8€ DDVja. Carina mi je pred tem poslala pošto naj predložim račun, kar sem tudi storil (po e-mailu). Danes mi na poštni zaračunajo 12.66€, na računu pa je navedena "posredovalnina" 3€, "obvestnina" 1.25€ in 7.45€ davka. Če vse skupaj sešteješ še vedno ne prideš na 12.66€. Kam je šel še en € ne vem. Ker ničesar od tega nisem naročil se mi zdi neumno plačevati kljub temu, da ni prav veliko. Gre za princip!
Vprašanje se torej glasi: spada zaračunavanje teh "uslug" pod nenaročene storitve, ki jih nisem dolžan plačati ali so si s kakšnim posebnim zakonom poštarji pokrili rit in me bodo še naprej veselo lupili pri vsaki pošiljki?
jezen.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
1€ vzamejo za posredovanje denarja, recimo če komu pošlješ nekaj po povzetju, bo naslovnik plačal 1€ več (kar je sicer po moje nedopustno).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Za posredovanje si vzamejo še precej več, to gre v % in lahko doseže par 10€, nekje se cifra ustavi vendar ne vem zdajle točno.

Če se pa tebi da zastonj kasirati denar pri stranki in ga dostaviti prodajalcu, bi te pa lahko ponucal kdaj.
smile-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
KSZ: Hmm, tole mi zgleda tako, kot bi moral plačati lokalnemu čefurju nekaj € zato, da mi dovoli, da mu izročim tisto, kar se je odločil, da mu pripada. Nazadnje, ko je bil znesek premajhen, so samo odprli škatlo in jo zalepili s svojim selotejpom. Plačal nisem nič...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Fantje ob naročanju iz tujine (izven EU) se pošta vedno odpre, po potrebi carini in to ni zastonj. Nepoznavanje zakonodaje na tem področju ne more biti razlog za jamranje po forumih.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Saj to sem želel vprašati: ali so pokriti s kakšnim zakonom, da mi lahko zaračunavajo te reči? Če se ti je zdelo jamranje vedi, da mi ne gre toliko za tistih 5€, kot za princip...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.570
113
Marlbor
Ne razumem točno, na koga ciljaš, če je pokrit z zakonom., da zaračunava te reči. Upravljajo storitve po svojih cenikih, kot vsaka firma.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ciljam na to, da mi nenaročenih storitev po zakonu ni treba plačevat. Lahko, da so si poštarji spisali še kakšen zakon zase, da mi lahko zaračunavajo nenaročene storitve.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mene zanima ravno isto... Ker bi bilo zanimivo, če bi nekdo pisal na carinsko upravo, da bi prišel osebno dvignit&plačat. Pošta si res preveč stvari dovoli računat brez računa
bonk.gif
)

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.570
113
Marlbor
@ziggy: Ne razumem točno, katera storitev je bila nenaročena in si jo po nepotrebnem plačal?

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Posredovalnina, obvestnina in tisti 1€, da so odnesli 7.45€ DDVja na... nekam blizu državnega korita, pač. Nobene od teh reči nisem naročil.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Jaz sem pred časom tudi raziskoval kam gre 1€, ki ga je potrebno plačat ko prevzameš paket :) Pol sem ugotovil da je to provizija za poštno nakaznico ...

Moj Email Pošti slovenije:

zanima me, kako se obračunava poštnina pri manjšem paketu?

Naj Vam pojasnim kaj me zanima:

Iz Mariborske pošte (2109) je bil poslan paket z odkupnino. (vrednost paketa 10€) Teža paketa je 0,288kg.

Na nalepljeni etiketi na paketu je razvidno, da je poštnina 3,5€, spodaj pa označeno ODK ***13,50€. Torej je potrebno za paket plačati 13,5€.

Paket je prinesel poštar z redno pošiljko pošte in za odkupnino paketa zaračunal 14,46€ kar ni nikjer napisano?

Zakaj ta razlika? Zakaj se zaračuna še dodatnih 0,96€?

Odgovor s pošte:

Spoštovani,

če je bila pošiljka z odkupnino, priložena pa je bila poštna nakaznica, se za vplačila za zneske odkupnine do 20,87 € vplača 0,96 € vplačnine oz. provizije. Gre torej za vplačnino za poštne nakaznice.

Lepo vas pozdravljamo.

A. K.
pošta Slovenije d.o.o.
Trženje

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Prav o tem potekajo debate, da bi združili storitve Pošte Slovenije in Carine v eno storitev. Tako bi umirili uporabnike s vprašanji zakaj je tukaj en evro in zakaj je tam. Sicer bo cena enaka, samo v enem znesku.
Problem je v tem ker sta tukaj dve ustanovi, ki delujejta posamično, vsaka pa hoče imeti svoj del stroška pokrit.

Če ti poštar zraven paketa prinese nakaznico (ki je pač zakonsko določena) jo uporabnik mora plačat. V poštnino za prenos paketa pač ni všteta denarna storitev, ki jo poštar izvede zraven predaje paketa. To je sicer logično. Če vrednost paketa plačaš predhodno preko položnice ali bančnega nakazila pravtako plačaš provizijo, ampak jo v tem primeru na banki, poštar ti bo pa vseeno prinesel paket in ti zaračunal 3,5eur.

Torej še enkrat: Carina ti je zaračunala posredovalnino (pregled paketa, prenos med Pošto in Carino itd) + obvestnino (poklicali so te po telefonu, cena impulza) + DDV (to menda vsi veste kaj je) + tisti en evro (ki je namenjn temu da ti je poštar prinesel nakaznico, in od tebe prevzel denar, ti vrnil drobiž, ga odnesel na pošto, ga je delavka tam vknjižila in denar pospravila v predal in kasneje trezor).

Sedaja pa res ne vem kaj je tukaj nepravičnega ter proti zakonu.

Nazadnje urejeno:

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Nepravično je to, da ti že v štartu plačaš recimo poštnino iz ZDA do tvojega doma v Sloveniji, saj zraven daš svoj točen naslov, ne pa samo SLO. nato te pa opilijo še za dodatne zadeve... Kot bi mi pri obračunu DDV-ja za podjetje zraven obračunali še posredovalnino...?!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Jaz ne vem zakaj je to tako težko rzumet. Pošta in Carina ter država nista isti organizaciji.

Pošta zaračunava poštnino, ter prenos paketa. Carina ti zaračuna DDV oziroma carino.

Pač tako poteka mednarodni promet, ki za seboj potegne mnogo papirologije, pregledov (tudi rendgenskih) in to stane. Posredovalnina je pač strošek ki nastane pri teh pregledih.

Drugače pa naročajte izdelke znotraj evropske unije in se boste izognili tem stroškom.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Oh, gremo še enkrat k bistvu:
Mene zanima samo to ali imajo oni kakšno zakonsko podlago, da mi brez vprašanja nekaj zaračunajo ali ne. Če je nimajo, bom račun, razen carine, naslednjič zavrnil in se skliceval na to, da nobene od teh storitev nisem naročil.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
To je isto kot bi se spraševal, če ima trgovec pravico na izdelek pripet trgovsko maržo. In kot uporabnik neboš plačal trgovske marže in zahteval dobavno ceno.

Za poštne storitve obstaja jasno napisan zakon o poštnih storitvah, nad katerimi bedi APEK (agencija za pošto in elktronske komunikacije). Pritoži se njim in napiši kaj se ti je zgodilo, in sem prepričan, da boš dobil odgovor v kateri bo navedena natančna točka zakona ali akta sprejetega pod njihovo kontrolo.

Ampak mislim da se po črki zakona moraš najprej pritožbo napisat k Pošti Slovenije. Če ti le ta ne odgovori po petnajstih dneh, imaš pravico da se pritožiš višjemu organu, to je APEK.

Nazadnje urejeno:

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Sicer ni povezano s temo...

Zanima me, s kom Pošta Slovenije sodeluje pri razpošiljanju paketov po Evropi? Nekaj sem prebral da z GLS...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Naslednjič od carine zahtevaj, da naj carine ne zaračunajo po povzetju.
Tako boš lahko carino plačal prek banke. Seveda boš banki veselo plačal vsaj 0,36 EUR, če boš šel elektronsko, ali nekaj evrov na okencu - ampak Pošti ti pa zares ne bo treba plačati 0,96 EUR - pa še kakšen dan ali dva kasneje boš prejel paket.

zgrabljenec

Fizikalc
4. sep 2007
1.524
0
36
MS ali LJ
ksz
Evo pa so tudi meni danes vrezal zraven neke dodatne evre, naročin nek paket iz internet (SLO), vrednost s poštnino točno 13E, pride danes poštar s paketom in reče 14,10E, kar nakracana številka gor na kuverto in konec! Ne gre se mi za tale 1,10E, ampak kako lahko oni zaračunavajo še zraven, če pa je že poštnina 3E! Pol naj reæejo, da je poštnina 4,10E in konec! Bmk za tisto njihovo posredovanje, saj imajo že 3E!