Placa

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.504
125
63
Kdo ve kake majo kej place na APEK-u pa pr informacijskih pooblascencih ?

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
KSZ: mene pa zanima sledeče: v firmi kjer delam se zadnje leto dogaja, de količine dela ne moreš oddelati v 8 urah, temveč sem na šihtu vsak dan nekje 10 ur, tako se nabirajo + ure. ure se ne izplačujejo, lahko pa se kdaj koristijo, vendar zaradi obilice dela ure največkrat lepo ostanejo in se na koncu meseca avtomatsko brišejo na 0 (vsak mesec se mi briše nekje 20-30 ur (cca 10 ur za delo od doma (zvečer, vikendi) pa sploh ni evidentiranih). Enkrat ali dvakrat na mesec je potrebna tudi nočna (lahko od doma, preko remote povezave) katera ni plačana in tudi se pričakuje, da si naslednji dan v delovnem mestu, se pravi 8 ur, nočna, pa spet 8 ur. Prav tako se pogosto preko vikenda (tudi lahko preko remote povezave) delajo kake obdelave ali pa vzdrževanja strežnikov/baze, tudi te ure niso plačane posebej. Direktor noče kaj veliko slišati, je malček čudaške narave. vedno cinično razpložen, pravi organizirajte se. Zaposleni v sektorju pa smo bolj neenotni, da se kaj pametnega ne moremo zmeniti. Kaj storiti, ali biti tiho in lepo delati ali se najaviti(napisati kak mail) na kak pogovor k direktorju in mu lepo obrazložiti, da brezplačna delovna sila pa le nisem.
frown-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ciničen odgovor za ciničnega direktorja:
Naslednja dva tedna koristim odvečne ure. Ko se vrnem, pričakujem dvojno plačo. Vmes že prebiram ponudbe pri konkurenci. Lep pozdrav.

Odvisno seveda od tega, v kaki stroki si. Če je recimo pol vsake strokovne revije ponudb za delo, potem je to to. Če ne pa seveda ni.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
In kje je vprašanje?

To je izredno slaba poslovna praksa, ki je pogosta v IT in ostalih storitvenih podjetjih. Ni pa zakonito a je pogosto, daj se zaposleni vedno najdejo v dilemi. Jaz sem pred ene 8 leti eni taki službi rekel adijo, čeprav je bilo tam celo bolje (nadure so se plačevale, nagrade so bile kar lepe) a niso bili sposobni zagotoviti normalnega delovnega ritma.

Odločitev je na koncu tvoja oz. vaša...

tony

Guru
23. jul 2007
9.804
1.577
113
Poznam te fore (lani sem naredil 200 ali 300 nadur, ki mi jih ni nihče plačal (čeprav je bilo pred krizo drugače)... pravzaprav sploh ne vem natančno koliko
bonk.gif
)... Je pa edina "sreča" to, da se vodstvo firme še ni spomnilo te fore z brisanjem plus ur vsak mesec, tako da sem šel letos potem za en mesec na "dopust"... Ampak takšnih fint in for imajo zaposleni enkrat čez glavo in sem ter tja da kakšen tudi odpoved.

Tako da da imam lahko samo en nasvet: poišči si drugo službo. V teh časih to nikakor ni lahko, ampak edino to bo kaj spremenilo. Žal.
zmaga.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.781
6.555
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
KSZ: mene pa zanima sledeče: v firmi kjer delam se zadnje leto dogaja, de količine dela ne moreš oddelati v 8 urah, temveč sem na šihtu vsak dan nekje 10 ur, tako se nabirajo + ure. ure se ne izplačujejo, lahko pa se kdaj koristijo, vendar zaradi obilice dela ure največkrat lepo ostanejo in se na koncu meseca avtomatsko brišejo na 0 (vsak mesec se mi briše nekje 20-30 ur (cca 10 ur za delo od doma (zvečer, vikendi) pa sploh ni evidentiranih). Enkrat ali dvakrat na mesec je potrebna tudi nočna (lahko od doma, preko remote povezave) katera ni plačana in tudi se pričakuje, da si naslednji dan v delovnem mestu, se pravi 8 ur, nočna, pa spet 8 ur. Prav tako se pogosto preko vikenda (tudi lahko preko remote povezave) delajo kake obdelave ali pa vzdrževanja strežnikov/baze, tudi te ure niso plačane posebej.
To delaš stvari za podjetje ali za stranke podjetja?

Glede na količino dela in delo izven delovnega časa (in ob vikendih) bi moral imeti ustrezno nadomestilo. Kako pa podjetje sicer posluje?

Če nisi zadovoljen, poišči službo drugje.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Sicer offtopic a vendar... Jaz imam precej podobno situacijo in opažam, da nas je ogromno ki delamo v ITju v podobnem položaju. MAili prihajajo ob vseh mogočih urah, dostikrat okoli 10h zvečer in to od običajnih "hlapcev" in ne lastnikov podjetij, ki so za takšne stvari pač nekoliko drugače motivirani. Enostavno je lažje ljudi izčrpavat kot pa nekoga drugega vprežti za to delo.

V mojem primeru smo trenutno dogovorjeni za mesečni pavšal, za katerega preko S.P.-ja izstavljam račune. In to je neglede na to ali delam na dan 8 ali 14h. Outsourceing is a bitch. Načeloma smo se predlani takle čas dogovarjali, da ko naš nekdajnji direktor razvoja odide jaz prevzamem njegovo mesto in vseskupaj bi se mi finančno tudi konkretno poznalo. No mesto sem potem lani poleti res pevzel, finančna situacija pa se od takrat dalje ni nič spremenila, pravzaprav se je celo poslabšala. Pa si rečeš ok, časi so takšni kot so, lahko smo samo srečni, da imamo delo. Ampak po drugi strani sm si pa rekel - če do 10.6. (ko bo minilo točno eno leto odkar je direktor razvoja odšel) ne dobim povišanja tega mojega pavšala bom rekel nadrejenim: "Moja naloga je, da vam stvari vodim in razvijam. Vaša naloga pa je, da sem za to pravično kompenziran. Tega pač ni bilo in zato odhajam." Službo bomo že dobili, saj smo vendar IT.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Delam stvari za podjetje. Jah bo res treba začeti iskati novega delodajlaca. Podjetju gre kar v redu, glede na situacijo. Bolj je problem v glavah vodilnih in pa v zaposlenih ki smo samo tiho in samo kimamo.

B81

22. jul 2007
37.964
11.119
113
Dopust vzameš, da koristiš ure, ok tu ni problema.

Kaj pa storiti, ko nimaš menjave? Recimo da si edini za nekaj vrst del, ki imajo določene roke ipd?
Sploh ne moreš koristit nič.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Mal povrsno beres, povprecna placa je toliko, najnizja pa je jurja, torej cisto odvisno od delovnega mesta.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Torej zamaščenka vleče 25k ostali pa po jurja
hysterical-1.gif

ne me jebat...

bodo morali še mediano dat, da ne bomo vsak po svoje tolmačili povprečno plačo.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.490
457
83
Ko si boš končno prebral in tudi razumel zgornjo tabelo, boš videl, da se plača "zamaščenke" (oz. najbolje plačane osebe) ne šteje v omenjeno povprečje.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
In, da boste še malo razmišljali... zakaj v uradu predsednika države poleg predsednika potrebujejo še 8 ljudi, ki niso plačani po kolektivni pogodbi (torej so plačani precej višje) in morda še bolj zanimivo - zakaj je takih v uradu varuha človekovih pravic kar 5 (poleg varuhinje)?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.262
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Ko si boš končno prebral in tudi razumel zgornjo tabelo, boš videl, da se plača "zamaščenke" (oz. najbolje plačane osebe) ne šteje v omenjeno povprečje.

Še več: njena plača je v malo desno v tabeli, zaposleni ne po KP, 4,5K bruto ...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
kakorkoli obrneš imajo 2x preveč in 50% preveč jih je
grims-1.gif

Amen
uf-1.gif