Pivo pridobiva na karbonizaciji

matejG

Pripravnik
14. maj 2017
30
1
8
Pozdravljeni.
Soočam se s sledečim problemom.
Pivo v steklenici pridobiva na karbonizaciji, nekje okoli 3 meseca dalje.
Posledično se ga ne da normalno točiti v kozarec, se full peni, iz mehurčkov pa nastaja nova pena.
Iz nekaterih steklenic pa pena sili takoj, ko jih odprem.
Karboniziram kompletno količino piva, s sirupom (namizni sladkor in voda), uporabljam homebrew kalkulator.
Po 3 tednih odprem prvo steklenico - pivo je dobro, z ravno prav mehurčki, z obstojno peno, čipko...
Čistim z OXI-jem, steklenice pred polnjenjem segrevam vsaj 20 min na 100C.
Bo treba filtrirati?
LP
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Lahko je okužba, ali pa nedokončana fermentacija. Se pravi da ti fermentira še naprej v flašah. Lahko pa, da je tudi problem z usedlino, kjer po nekaj sekundah ko odpreš začne butat pena ven iz flaše, ampak karbonizacija v tem primeru ni povišana.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali se iz vseh flaš enako pojavlja pena? Kako si polnil, kako si steriliziral cev, plastični nastavek za polnjenje flaš, .....?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Koliko časa in na kakšni temperaturi poteka fermentacija?
Kakšen je FG pri stekleničenju?
Kakšen je FG po 3 mesecih v flaši?

Jaz bi rekel, da imaš nezaključeno fermentacijo, ki ti potem poteka še v steklenicah. Lahko pa tudi blažja okužba, da se ne pozna na okusu (še). Pivo naj bo v fermentorju vsaj 2-3 tedne. FG pa se ti v steklenicah ne sme več spreminjati.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Koliko časa in na kakšni temperaturi poteka fermentacija?
Kakšen je FG pri stekleničenju?
Kakšen je FG po 3 mesecih v flaši?

Jaz bi rekel, da imaš nezaključeno fermentacijo, ki ti potem poteka še v steklenicah. Lahko pa tudi blažja okužba, da se ne pozna na okusu (še). Pivo naj bo v fermentorju vsaj 2-3 tedne. FG pa se ti v steklenicah ne sme več spreminjati.

Očitno nas ima kar nekaj podobne težave. Nedolgo nazaj sem sam spraševal o tem, nekdo pa ravno zdaj v temi kaj je ratalo in kaj ni sprašuje o tem. Res bi bilo zanimivo priti do zaključka.

Jaz sem v izogib tem težavam, ki sicer niso take, da bi mi bruhalo vulkane, pa tudi ne gre za okužbo (vsaj ne da bi vedel), zadnjih nekaj batchov dal karbonizirat na 22C. Po karbonizaciji pa bojo šli v klet, ki ima poleti 20C, pozimi še precej manj. Skratka, ne bom jih več izpostavljal višjim temperaturam... zdaj sem v času karbonizacije nesel tudi v prostor v mansardi, ki je v toplih dneh temperatura narasla na 25+, na fermentorju je kazalo tudi 28C. Za to sem se odločil po nasvetu oz. predlogu homebrewerja na zadnjih trkih. Bomo videli.

Odgovarjam pa na tvoj post, ker me zanima sledeče: Ali se pri že karboniziranem pivu enako pomeri SG (FG) ali je potrebno pri merjenju kaj še upoštevati, glede na to, da se mehurčki dvigajo, in posledično kaže višji SG (če ga)?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Merjenje gostote ti bo 100% dalo podatek da je FG še padel ... zmeriš pač tako da se izogneš Co2ju, reskiraš 1dcl piva pa ga daš v merilni valj in počakaš urco dve da zgubi CO2 ali pa ga fino pretreseš ali kako drugače agitiraš da se CO2 sprosti.

V vsakem primeru bi moral biti FG po stekleničenju nižji kot je bil pred stekleničenjem, ker preprost sladkor se pretvori v alkohol ta pa ima nižjo gostoto kot voda in posledično še zniža FG. Koliko znaša ta padec je odvisno od veliko dejavnikov, ampak tam padec za 2 "pike" (recimo iz 1.012 na 1.010) je lahko normalen, kar je več je pa že neka fermentacija sladkorjev ki so v pivu od prej. Najbolj toično bi bilo če bi zmeril FG po dveh tednih v steklenicah in potem spremljal ko se pojavi "dodatna" karbonacija.

Kulturni kvas če si ga dal dovolj in je uspešno opravil fermentacjo ima stabilen FG (in presnovo v okviru tehničnih podatkov) oz. se ta nebi smel (drastično) spreminjat po končani fermentaciji. Če delaš še cold crash oz. nimaš pol cm usedline kvasa v steklenicah je kvasa tako malo oz. je tako neposoben da nebi smel nikoli prebavljat sladkorjev ki so ostali.

Tako da žal je edini logični razlog okužba .. okužbe z divjim kvasom v taki meri se načeloma sploh ne opazijo, opazi se samo padec FGja (pivo zgublja telo), čez čas bi se sicer znale pojaviti tudi kakšni dodatni priokusi ampak ponavadi to sovpada tudi s klasičnim staranjem domačega piva.

Take okužbe ki so minimalne se da enostavno preprečit tako da se pivo hrani na nizkih temperaturah, tam pod 16C so procesi precej upočasnjeni. Dejansko nebi škodil tudi dodaten cold crash v steklenicah za teden ali dva ker se s tem malo kulturo divjega kvasa zelo oslabi in potem rabi veliko več časa da pride nazaj v akcijo. Najboljši nasvet pa je da se bolj pazi na higieno, se izvede "sterilizacijski šok" oz. da se zamenja vse ključne komponente ki so lahko vir okužbe .. razni startsani, oxiji ipd. namreč v tem primeru ko se okužba pojavi v celotnem batchu in opremi ki je več časa v stiku s pivom ne pomagajo veliko.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jap, vse to se je dogajalo pri starejšem pivo, ko še nisem imel možnosti cold crasha. Sedaj delam tudi to, poleg tega nižje karboniziram, saj se mi zdijo piva, ki sem jih včasih karboniziran, zdaj preveč karbonizirana (kljub temu, da ni povečane karbonizacije), vsekakor pa bo potrebno naredit en temeljit check up opreme in jo temeljito prepucat. Sicer to naredim po in pred vsako uporabo, a se zagotovo kaj nabere v določenih kotih, stikih, režicah (pipa, autosifon) itd.

Vsekakor pa poročam o stanju piva, ki ga pridelujem s posodobljeno opremo, ko bo seveda čas za to
smile-1.gif


Imam pa še en predlog, da pivu ne damo možnosti, da se "pokvari": prej ga spijmo
smile-1.gif
 

matejG

Pripravnik
14. maj 2017
30
1
8
Vse, kar pride v stik s pivom pri pretakanju, je namočeno v toplo vodo z OXIjem v razmerju 1L vode 1 čjna žlička OXIja, vsaj 5 min, potem pa ''stresam'' še ene 5 min, nato sperem s čisto vodo.
Je to OK?
 

matejG

Pripravnik
14. maj 2017
30
1
8
Primarna fermentacija poteka 2-3 tedne pri 17C za angleški ale.
FG je vedno ''ujet''.
Merim 3 dni zaporedoma in ko se ne spreminja, pretočim.
Naredim cold crush, vsaj 1 dan na 1C.
Nisem pa še meril piva, ko je bil v flaši, bom to jutri sprobal in javim.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik matejG pravi:
Vse, kar pride v stik s pivom pri pretakanju, je namočeno v toplo vodo z OXIjem v razmerju 1L vode 1 čjna žlička OXIja, vsaj 5 min, potem pa ''stresam'' še ene 5 min, nato sperem s čisto vodo.
Je to OK?

Ne to ni ok ker oxi ni namenjen temu da se ga spere, njegov smisel je ravno v tem da pusti za sabo sterilno okolje. Tvoja čista voda je lahko onesnažena z XXX stvarmi. Oxi (ali starsan) je zadnje izpiranje preden pride oprema v stik s pivom.

Pa če imaš okužbo jo oxi (ali starsan) ne bo odpravil.

Bistveno pri higeni po točkah:
1. kvalitetno čiščenje -> pri opremi ki je plastična to skoraj ni možno mehansko, sploh če se ti kaj zaredi v raze od plastike je bolje uporabit kemično metodo čiščenja (za tole je dober tudi oxi, ampak moraš noter namakat urco ali dve, tako da je komplet površina izpostavljena)
2. sterilizacija -> v kolikor je oprema "kužna" oxi in starsan nista primerna sterilizatorja ker niti nista sterilizatorja ... potrebno je poseč po kemiji ki je boljša, najbolj dostopna stvar ki je ok za pivovarstvo je varekina (samo pazit ker vsa plastika ni odporna nanjo) alternativa ki jo dobiš v vsaki lekarni je tudi jod ali kalijev permanganat. Ko opravipš sterilizacijo s temi stvarmi moraš obvezno opremo sprat pod večjo količino vode
3. končna "sanitacija" -> se izvede tik pred stikom s pivom, tu se uporabi oxi ali starsan s kratkim kontaktnim časom

Točka 2. ni nujna če sta in dokler sta točka 1. in 3. izvedeni pravilno. Takoj ko pa kaj ni ok oz. se pojavi okužba je potrebno uporabit tudi točko 3. na vsej opremi. Točki 1. in 2. tehnično lahko opraviš kadarkoli, potem opremo posušiš (v suhem okolju ne uspeva nič) in pred ponovno uporabo spet dobro splakneš z vodo in opraviš točko 3.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik matejG pravi:
Vse, kar pride v stik s pivom pri pretakanju, je namočeno v toplo vodo z OXIjem v razmerju 1L vode 1 čjna žlička OXIja, vsaj 5 min, potem pa ''stresam'' še ene 5 min, nato sperem s čisto vodo.
Je to OK?

Ne to ni ok ker oxi ni namenjen temu da se ga spere, njegov smisel je ravno v tem da pusti za sabo sterilno okolje. Tvoja čista voda je lahko onesnažena z XXX stvarmi. Oxi (ali starsan) je zadnje izpiranje preden pride oprema v stik s pivom.

Pa če imaš okužbo jo oxi (ali starsan) ne bo odpravil.

Bistveno pri higeni po točkah:
1. kvalitetno čiščenje -> pri opremi ki je plastična to skoraj ni možno mehansko, sploh če se ti kaj zaredi v raze od plastike je bolje uporabit kemično metodo čiščenja (za tole je dober tudi oxi, ampak moraš noter namakat urco ali dve, tako da je komplet površina izpostavljena)
2. sterilizacija -> v kolikor je oprema "kužna" oxi in starsan nista primerna sterilizatorja ker niti nista sterilizatorja ... potrebno je poseč po kemiji ki je boljša, najbolj dostopna stvar ki je ok za pivovarstvo je varekina (samo pazit ker vsa plastika ni odporna nanjo) alternativa ki jo dobiš v vsaki lekarni je tudi jod ali kalijev permanganat. Ko opravipš sterilizacijo s temi stvarmi moraš obvezno opremo sprat pod večjo količino vode
3. končna "sanitacija" -> se izvede tik pred stikom s pivom, tu se uporabi oxi ali starsan s kratkim kontaktnim časom

Točka 2. ni nujna če sta in dokler sta točka 1. in 3. izvedeni pravilno. Takoj ko pa kaj ni ok oz. se pojavi okužba je potrebno uporabit tudi točko 3. na vsej opremi. Točki 1. in 2. tehnično lahko opraviš kadarkoli, potem opremo posušiš (v suhem okolju ne uspeva nič) in pred ponovno uporabo spet dobro splakneš z vodo in opraviš točko 3.

Ali se lahko pri točki 1 uporabi tudi kristalna soda?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ja jasno, sicer "čistil" ki so osnovani na bazah in se ponavadi uporabljajo za razkroj organiske svinjarije je kar precej. Načeloma se v domačem pivovarstvu rabi samo to, ker ni drugih tipov svinjarije.

Sicer sem pozabil omenit, varekina je tudi dobro čistilo in naredi 1. in 2. točko hkrati!
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ko smo že pri "agresivnih" čistilih...
Sam v pivovarni uporabljam kar nekaj teh zadev in me zanima, koliko so te reči škodljive za zdravje...Ok, razumem da je OXI popolnoma neškodljiv, ravno tako starsan, če ga lih ne spiješ. Kaj pa močnejše stvari? Perocetna kislina, razne baze, čistila na osnovi klora...
Se razumem, da teh čistil ne zaužiješ in uporabljaš zaščitna sredstva, kaj pa samo vdihovanje itd.., perocetna ima namreč tako oster vonj, da se kar sovziš :D
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
To bi te moral pa delodajalec podučit o nevarnostih na delovne mestu!
grims-1.gif


Tudi oxi in starsan nista nedolžna oz. imej par minut roke v oxiju ali pa v starsanu pa boš videl da bo reakcija. V manjših količinah sicer ni nič od tega nevarno. Tudi klor oz. varekina ni v nizkih koncentracijah ker jo (ponekod) še vedno veselo pijejo (aka kloriranje vode) pa v bazenih s precej več klora se tudi namakajo.

Močne baze, močne kisline so nevarne v vsakem primeru. Dosti teh zadev hlapi in so agresivne na dihala in oči. Tole jasno velja tudi za peroocetno kislino, ki naj bi se sploh uporablja v zaprtih sistemih in bi se moral izogibat aerosolom (škropenju). Seveda odvisi sedaj od koncentracij. Tudi recimo kavstična soda (NaOH) ko jo zmešaš iz "praška" in po nesreči 1x vdihneš prve hlape še 3 dni čutiš da ti manjka en del pljuč! Pa ne pozabit na reakcije, močne baze in kisline lahko v trenutku reagirajo s čim tretjim (ali med sabo) in povzročijo sproščanje nevarnih plnov, eksplozijo ali požar. To niso heci tako da karkoli se rabi vedno se prej prebere varnostni list oz. opozorila in uporabi zahtevano zaščitno opremo!
10.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
To se razume, zaščitno operemo se seveda vedno uporablja. Me pa zmoti ravno hlapenje...prostor je vedno zračen in tudi cip čiščenje poteka v zaprtem sistemu...je pa normalno tole vohati, če ne prej, ko spustiš ven...zato sem se zadnjič mal zamislil :D
 

matejG

Pripravnik
14. maj 2017
30
1
8
Hmm.
Se mi zdi, da po OXIju ostanejo bele lise.
Zato spiram...
Kljub tem lisam lahko v fermentor vlijem pivino?
Hvala za odgovor.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Meni se zdi, da oxi poleg lis pušča tudi okus medtem, ko ga starsan ne.

Odgovor pa je DA, lahko vliješ čeprav so lise.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Oxi razpade v vodi na (kristalno) sodo in peroksid:
2 Na2CO3x3 H2O2 -> 2 Na2CO3 + 3 H2O2

Peroksid dalje razpade na vodo in kisik, soda pa počasi oz. v kislem okolju (pivo) malce hitrej razpade na sol(i) in vodo ter co2.

Bele lise ki ostanejo od oxija so bodisi ostanki sode oz. bolj verjetno soli ki je posledica razpada slednje. Če daš eno žličko oxija na liter vode kot je priporočeno mešanje in potem s tem spereš/splakneš opremo ostane na opremi zanemarljiva koncentracija ostanka. Sicer v teoriji bi sol ali soda lahko vplivala na okus (slanost), ampak če delaš prav so to so tako male količine da imaš precej večji vpliv na okus iz drugih virov (recimo soli dobiš iz neke povprečno trde vode precej več). Vsekakor pa nič od tega kar ostane od oxija ni strupeno oz. nevarno.

Starsan je pa fosforna kislina z nekaj dodatki za stabilizacijo in dodatkom za peno. Zmešano v pravem razmerju je to neka realtivno šibka kislina ki v ostankih, ki ostanejo na opremi nebi smelo povzročat nobenega priokusa. V teoriji spet bi lahko starsan povzročal kiselkast okus.

Vsekakor če govorimo o večjih količinah je v pivu manj "kvarljivo" imet starsan, tako s stališča okusa kot tudi ostale kemije. Kislost namreč samo poveča stabilnost piva in nima nekih drugih stranskih posledic. Oxi po drugi stran bi v teoriji dvignil pH torej bi povzročil ravno kontra efekt, pa tudi slanost je bolj "napačna" kot "kislost". Je pa tudi res da je oxi realtivno dobro čistilo, medtem ko starsan ni. Starsan se zaradi penjenja tudi težko lepo odstrani z opreme ali iz femrnetorja (ga bo v vsakme primeru več v pivu), medtem ko oxi odteče BP kot voda. Skratka neke pravilne ali napačne izbire med temi dvemi popularnimi zadevami ni, če v pivo ne pride neka večja količina se nebi smelo občutit nobenega.
 

Podobne teme