Že nekaj časa se ukvarjam s tem, da bi našel eno rešitev, saj se mi ne da kuhati starterjev iz DME, predvsem me motita s tem povezan čas in predvsem stroški. Čas pač zajema kuhanje, vretje in ohlajanje, pa je takoj ura mimo. Kar se tiče stroškov pa je tako, da imam idejo, pa hkrati malo celic in delam kake večstopenjske starterje, pa želim narediti tudi nek normalen batch in se hitro nabere še kar nekaj stroškov za DME, potem pa še ves čas, ki gre za to, pa je hitro krepko dražje in časovno potratneje, kot če bi pač dve vrečki suhega kvasa not vrgel in čao..
Pivino za starterje z drozganjem oz. najlažje kar biab se lahko naredi zelo poceni - za nekih 20L bi porabil dobre 3kg nekega osnovnega sladu, kar bi zadostovalo za 10 mojih starterjev (pač največja erlenmajerica, ki jo premorem, je 2L). Stroškovno smo tako tam okoli 3€.. In potem sem študiral kaj narediti s tem, logično ne bom drozgal za vsak starter, torej bi naredil pivino na zalogo, ampak kaj, ko se to pokvari. Dalje sem seveda logično študiral kako bi to enkrat skuhal na zalogo, potem pa enostavno uporabil, kadar se potrebuje.
No in kakorkoli sem gledal, sem vedno prišel do tega, da Amerikanci to počnejo in delajo "pressure canning", kar je po naše pač sterilizacija v ekonom loncu, kar jim v kozarce da pivino, ki jo lepo skladiščijo na policah in po potrebi samo zmešajo s kvasom, pa imajo starter. Simpel izgleda, se pa tu zaplete, saj takih ekonom loncev pri nas pač ne dobiš (vglavnem imajo vsi dva tipa - "All American pressure canner" ali pa Presto). Problem so tudi kozarci in pokrovčki, ki morajo biti dvodelni, kar spet pri nas še nisem zasledil.. Sem pa študiral, kaj bi z "našimi" ekonom lonci lahko naredil, vendar je vse dosti neekzaktno, saj nimaš nekega točnega nadzora nad pritiskom, ki notri nastane. Sicer naj bi po specifikaciji lonca, če se tisti štofelc do konca dvigne, to predstavljalo pritisk tam do 15psi kar naj bi bil po vsem kar sem prebral "the" pritisk na katerem potem tekočina notri vre na preko 120 stopinjah, kar naj bi bila magična meja, da ne fašeš kakega botulizma.
Skratka po teoriji naj bi vretje na 120 stopinjah v 10 minutah ubilo vse znake te bakterije in potem je taka konzervirana pivina varna in ji lahko kadarkoli pač dodaš kvas in narediš starter... Ampak tem našim ekonomom ravno ne zaupam - amerikanci imajo cel manometer na teh loncih, na decimalke, pri nas pa pač neka palčka s 3 črticami. Hkrati v tiste njihove lonce namečejo 20 literskih kozarcev hkrati, v moj največji ekonom pa ne vem, če spravim 4 v eni rundi.
Zdaj sem se razpisal na dolgo in široko, predvsem zato, da bi bilo jasno na kateri točki raziskovanja sem Dalje pa moje vprašanje - ima kdo kako boljšo idejo, kako poenostaviti pripravo pivine za potrebe starterjev?
Aja - pa zmrzovanje pivine nekako ne pride v poštev, ker je skrinja itak čisto nabasana z drugimi rečmi. Par litrov bi že zmrznil, da bi pa cel batch stlačil notri, pa žal ne bi šlo
Pivino za starterje z drozganjem oz. najlažje kar biab se lahko naredi zelo poceni - za nekih 20L bi porabil dobre 3kg nekega osnovnega sladu, kar bi zadostovalo za 10 mojih starterjev (pač največja erlenmajerica, ki jo premorem, je 2L). Stroškovno smo tako tam okoli 3€.. In potem sem študiral kaj narediti s tem, logično ne bom drozgal za vsak starter, torej bi naredil pivino na zalogo, ampak kaj, ko se to pokvari. Dalje sem seveda logično študiral kako bi to enkrat skuhal na zalogo, potem pa enostavno uporabil, kadar se potrebuje.
No in kakorkoli sem gledal, sem vedno prišel do tega, da Amerikanci to počnejo in delajo "pressure canning", kar je po naše pač sterilizacija v ekonom loncu, kar jim v kozarce da pivino, ki jo lepo skladiščijo na policah in po potrebi samo zmešajo s kvasom, pa imajo starter. Simpel izgleda, se pa tu zaplete, saj takih ekonom loncev pri nas pač ne dobiš (vglavnem imajo vsi dva tipa - "All American pressure canner" ali pa Presto). Problem so tudi kozarci in pokrovčki, ki morajo biti dvodelni, kar spet pri nas še nisem zasledil.. Sem pa študiral, kaj bi z "našimi" ekonom lonci lahko naredil, vendar je vse dosti neekzaktno, saj nimaš nekega točnega nadzora nad pritiskom, ki notri nastane. Sicer naj bi po specifikaciji lonca, če se tisti štofelc do konca dvigne, to predstavljalo pritisk tam do 15psi kar naj bi bil po vsem kar sem prebral "the" pritisk na katerem potem tekočina notri vre na preko 120 stopinjah, kar naj bi bila magična meja, da ne fašeš kakega botulizma.
Skratka po teoriji naj bi vretje na 120 stopinjah v 10 minutah ubilo vse znake te bakterije in potem je taka konzervirana pivina varna in ji lahko kadarkoli pač dodaš kvas in narediš starter... Ampak tem našim ekonomom ravno ne zaupam - amerikanci imajo cel manometer na teh loncih, na decimalke, pri nas pa pač neka palčka s 3 črticami. Hkrati v tiste njihove lonce namečejo 20 literskih kozarcev hkrati, v moj največji ekonom pa ne vem, če spravim 4 v eni rundi.
Zdaj sem se razpisal na dolgo in široko, predvsem zato, da bi bilo jasno na kateri točki raziskovanja sem Dalje pa moje vprašanje - ima kdo kako boljšo idejo, kako poenostaviti pripravo pivine za potrebe starterjev?
Aja - pa zmrzovanje pivine nekako ne pride v poštev, ker je skrinja itak čisto nabasana z drugimi rečmi. Par litrov bi že zmrznil, da bi pa cel batch stlačil notri, pa žal ne bi šlo