Citat:
Uporabnik Janez40 pravi:
Doletela me je na prvi pogled lahka, a bolj kot razmišljam, hudičevo težka naloga.
Skratka, na lep kos papirja moram na roke spisati neko besedilo. Vsebina besedila me ne skrbi. Kako to v lepi in čitljivi pisani besedi spravit na papir... To pa me skrbi. Obstaja kakšen trik, kako pisati res lepo naravnost? Obstajajo kakšne fore za lepše pisanje, ki se jih lahko poslužuješ? Tu ne gre za kar nekaj, ampak se pričakuje, da bo moja pisava lepa, ravna, čitljiva in bo vse skupaj zgledalo vau.
In moja klasična pisava pač ni taka...
To kar opisuješ je bolj ko ne kaligrafija. V parih stavkih je težko vse povedati, ampak bistvo je, da se naučiš neko določeno pisavo (na internetu je kar nekaj virov). Obstaja cel kup različnih pisav, ampak niso vse primerne za vse namene. Vadiš do onemoglosti vsako črko posebej (izpišeš celo stran z eno črko, na naslednji strani naslednja črka itd).
Ko si sposoben napisati nekaj vrstic iste črke tako da vse zgledajo 99% enako, potem lahko tudi nekaj spišeš. Vsekakor pa je potrebno pisati dovolj počasi in natančno. S trdim delom boš v nekaj tednih lahko napisal kaj sprejemljivega.
Za začetnike priporočam Pilotov Parallel Pen, ker je na vložke, podobno kot navadna nalivna peresa in se ni potrebno matrati še s črnilom.
Če to ni zate, pa se boš moral zadovoljiti s svojo lastno pisavo, ker ne vem če se pri nas najde kak pravi kaligraf, ki bi ti to naredil po naročilu, sploh pa sklepam, da ti je pomembno da to sam napišeš... Je pa problem, če je tvoja pisava v osnovi zelo grda.
Trik, če temu lahko tako rečem, je da si s svinčnikom in ravnilom na papir narahlo narišeš vzporedne vodilne črte - zgornji rob, spodnji rob in pa črta do kamor sežejo male črke (razen če boš pisal vse z velikimi črkami). Potem pa se tega natančno držiš, skrbiš da so črke enako velike, ne samo v višino ampak tudi širino (podobne seveda, ne moreta biti m in i enako široka...) Tudi razmiki med posameznimi črkami, ne samo besedami morajo biti enaki. In še enkrat, počasi in natančno. Vodilne črte potem seveda poradiraš. To ni ravno trik, ker je to v kaligrafiji čisto normalno, ampak najbolj pomaga pri lepi pisavi.
Poskusi tudi tako, da najprej napišeš želeno besedilo na list papirja, s tem da upoštevaš navodila iz prejšnjega odstavka. Ko končaš, poskusi kritično analizirati kateri del je najbolj potreben izboljšave. S pisalom druge barve točno označi kaj je potrebno popraviti.
Popiši nov list z istim besedilom in posebej pazi na popravke. Nato vse ponoviš. Označi kaj je potrebno popraviti, nov list, piši. In zopet, in še in še. Dokler ni dovolj dobro, da lahko daš komu. Piši počasi in natančno.
Analiziraj vsako črko posebej. Če ti črka ni všeč jo poskusi zamenjati z drugo. Črke, ki lahko najbolj spremenijo pisavo so a, r, s, k, p...
Vadi, vadi, vadi. Počasi in natančno. Druge ni.