pisanje člankov

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Če ima kdo kakšna pravila za pisanje enot in simbolov veličin, se priproročam.

Npr. zanima me kako se pravilno zapiše temperatura tališča s simbolom T za temperaturo in L za likvidus, mislim, da se velika tiskana črka t napiše ležeče, mala tiskana črka l pa podpisano ne ležeče???

majč

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Jaz bi si pogledal par člankov iz revije, kamor želiš poslati. Toliko da vidiš kako te količine zapisujejo drugi.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ja sem že pregledala ena naša revija ima svoja pravila, tuje revije spet svoja, tko da so zapisi različni. Me zanima, če obstaja kakšno pravilo, ne vem standard ali kaj podobnega? Na spletni strani našega faksa ni nič pametnega.

majč

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Nisem ravno iz tvoje stroke, tako da ti ne morem kaj konkretnega svetovati. Ampak če praviš da imajo posamezne revije različne načine zapisovanja, potem pač uporabiš od tiste revije, kamor želiš poslati članek.

Sicer pa poglej pri več različnih tujih revijah in boš hitro videla, ali ima vsaka svoj način zapisa ali pa imajo zapis poenoten.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Vsaka stroka piše po svoje: kemiki rečimo za liter namesto: l raje pišejo kot: L. Nekatere vede pa raje pišejo mali l v pisani pisavi, itd.

Ker tudi posamezne publikacije niso enake, je najbolje ali dobiti uradna navodila le-te ali pa za vzorec pogledaš v starih izvodih.

Kot so že napisali drugi, je tudi po moje to najboljša varianta...
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Vse resne (strokovne) revije imajo lektorja in oblikovalca in se nekemu znanstveniku ni potrebno ukvarjat z oblikovanjem in podobnimi bedarijami. Tako da je vseeno kako napišeš ker se slogovno in slovnično itak članek preseje skozi sito ki ga naredi "enakega" ostalim.

(če gre za neko levo slovensko revijo ali razne zbornike kjer dejansko natisnejo kakor pošlje avtor se pa osebno nebi sekiral preveč, paziš da je toliko pravilno da ti ne morejo ravno očitat površnosti)

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Sej pravim gre za strokovno navajanje simbolov enot in veličin enako kot pri pisanju člankov, trenutno pa ne pišem članka. Torej, če ima kdo kaj konkretnega, naj mi pošlje na zs ali pa link.

Thanx,
majč

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
To ni res. Revije v naravoslovju dajo ponavadi template in navodila, ki se jih je treba držati. Tudi lektoriranje ni na njihovi strani, ampak ga zahtevajo od avtorja. Če ima reviewer veselje, se lahko pa kar sam vtakne v slovnico in slog.
wink-1.gif