Pilsner (All Grain)?

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Kaj pravite na...?

Pilsner:
Volumen 20L | 5%alc | 33IBU

- 4,0kg Pilsner
- 0,2kg Cara 50
- 0,2kg Munich
- 0,1kg Wheat

20g Aurora - 60min
15g Styrian Goldings - 30min
15g Styrian Goldings - 15min
10g Styrian Goldings - 0min

66C - Drozganje -1h

Kvas: Mangrove Jack's M54 Californian Lager
Fermentacija 18C - 14 dni
Keg - 1C - 14dni
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Glede na kvas bi ti predlagal da narediš nek stil ki je ustrezen za tole, torej stil "California Common" ki spada med hibridna piva (mogoče tudi polej za stilo "cream ale" če želiš lahko poletno pitno pivo). Pilsnerja iz tega kvasa zagotovo ne boš dobil, niti ga ne boš dobil iz nobenega od ale kvasov ali hibridnih kvasov. Rabiš lager kvas in ustrezne pogoje za fermentacijo na nizki temperaturi, dalje rabiš vsaj 1 mesec lageringa na 0C. Seveda zraven vse kar je potrebnega za tovrstno fermentacijo (tudi dovolj velike količine kvasa).

Glede na pilsner recept če ga pogledamo po pilsner stilu (češki stil ležaka) imaš preveč (temne) karamele in preveč municha. Pilsner načeloma rabi 100% pilsner, karamelo in melanoide dejansko dobiš z izbiro ustreznnega mashinga profila (decotion) in pa ustrezno daljšimi časi kuhanja (90 min). Tole se sicer da fejkat z izbiro (najboljše) svetlega melano sladu (2-3%) in pa svetlega karamelnega sladu v nekako isti količin. Tako da še vedno imaš 95% surovin kot pilsner. Glede hmelja se bo pri lageringu hmelj dodan na 0 min izgubil. Uležani lagerji, tudi bolj hmeljno orientirani imajo redko hmeljenja pod 20 min, hmelj na 30 min je nekako klasika kot edini dodatek za aromo. Ustrezen pikanten (nobel) hmelj dodan na sredini vretja ohrani svoj karakter tudi po daljšem času fermentacije in lageringa.

Sedaj če boš fejkal pilsner kot imaš idejo boš v osnovi dobil preveč (napačnega) telesa kar moraš res popravljat z malce več arome hmelja drugače ne bo prišel do izraza. Tako da v osnovi je ta recept ok, ampak je/bo pa daleč od pilsnerja. Ne vem kako hiter je kvas, ampka po dveh tednih fermentacije se mogoče še ne bo spucal in zna pustiti čudne arome, tako da preden daš keg na 0C preveri karakter piva. Če bo pivo še kaj čudno (žveplo, medicinska aroma, alkohol) ga pusti še na toplem teden ali več in potem daj v lagering.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Aja pa pametno bi bilo recepte in komentarje vse spravit v eno temo (aka "komentarji receptov"), ne da se sedaj odpira za vsako pivo ločeno temo ker je potem povsem nepregledno!
zmaga.gif
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Predlagam teme : Ale, Lager in ostalo, ker posameznih stilov je enostavno preveč in bo skoraj vsak pisal svojo temo
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glede na kvas bi ti predlagal da narediš nek stil ki je ustrezen za tole, torej stil "California Common" ki spada med hibridna piva (mogoče tudi polej za stilo "cream ale" če želiš lahko poletno pitno pivo). Pilsnerja iz tega kvasa zagotovo ne boš dobil, niti ga ne boš dobil iz nobenega od ale kvasov ali hibridnih kvasov. Rabiš lager kvas in ustrezne pogoje za fermentacijo na nizki temperaturi, dalje rabiš vsaj 1 mesec lageringa na 0C. Seveda zraven vse kar je potrebnega za tovrstno fermentacijo (tudi dovolj velike količine kvasa).

Glede na pilsner recept če ga pogledamo po pilsner stilu (češki stil ležaka) imaš preveč (temne) karamele in preveč municha. Pilsner načeloma rabi 100% pilsner, karamelo in melanoide dejansko dobiš z izbiro ustreznnega mashinga profila (decotion) in pa ustrezno daljšimi časi kuhanja (90 min). Tole se sicer da fejkat z izbiro (najboljše) svetlega melano sladu (2-3%) in pa svetlega karamelnega sladu v nekako isti količin. Tako da še vedno imaš 95% surovin kot pilsner. Glede hmelja se bo pri lageringu hmelj dodan na 0 min izgubil. Uležani lagerji, tudi bolj hmeljno orientirani imajo redko hmeljenja pod 20 min, hmelj na 30 min je nekako klasika kot edini dodatek za aromo. Ustrezen pikanten (nobel) hmelj dodan na sredini vretja ohrani svoj karakter tudi po daljšem času fermentacije in lageringa.

Sedaj če boš fejkal pilsner kot imaš idejo boš v osnovi dobil preveč (napačnega) telesa kar moraš res popravljat z malce več arome hmelja drugače ne bo prišel do izraza. Tako da v osnovi je ta recept ok, ampak je/bo pa daleč od pilsnerja. Ne vem kako hiter je kvas, ampka po dveh tednih fermentacije se mogoče še ne bo spucal in zna pustiti čudne arome, tako da preden daš keg na 0C preveri karakter piva. Če bo pivo še kaj čudno (žveplo, medicinska aroma, alkohol) ga pusti še na toplem teden ali več in potem daj v lagering.

Ma finta je v tem, da želim sprobat ta fejk lager kvas.

Kaj pa če vzamem ta recept za lager:
- 3,5kg Pale Ale
- 0,25kg Pilsner
- 0,8kg Cara 50

30g Styrian Goldings -60min
15g Styrian Goldings -20min
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Ok, našel sem en recept za California Common - Zlata medalja 2015 National Homebrew Competition
https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/gate-keeper/

Original:
7,44 kg Pale 2-Row (3,9 EBC)
0,95 kg Munich Malt (17,7 EBC)
0,73 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC)
0,35 kg Victory Malt (49,3 EBC)
0,23 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)
0,09 kg Chocolate Malt (689,5 EBC)

56,70 g Northern Brewer [6,50 %] - Boil 60,0 min 24,4 IBUs
85,05 g Northern Brewer [6,50 %] - Boil 15,0 min 18,1 IBUs
85,05 g Northern Brewer [6,50 %] - Boil 1,0 min 1,6 IBUs

42,52 g Northern Brewer [6,50 %] - Dry Hop 7,0 Days 0,0 IBUs


Sam pa bi naredil kompromis:

7,00 kg Pale 2-Row (3,9 EBC)
0,90 kg Munich Malt (17,7 EBC)
0,80 kg Slad CARA 50 (50,0 EBC)
0,15 kg Slad CARA 150 MD (150,0 EBC)
0,08 kg Chocolate Malt (689,5 EBC)

40,00 g Aurora [8,25 %] - Boil 60,0 min 22,4 IBUs
50,00 g Aurora [8,25 %] - Boil 15,0 min 13,9 IBUs
50,00 g Aurora [8,25 %] - Boil 1,0 min 1,2 IBUs

40,00 g Aurora [8,25 %] - Dry Hop 7,0 Days

Bi šlo čez?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Najbrž bo ok, s tem da "pale 2-row" je ameriški osnovni slad ki je pri nas dejansko najbližji približek pilsner slad in ne pale ale. Pale ale je bolj aromatičen. Če boš dodal pale ale lahko munich najbrž izpustiš.