Pike na ekranu

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Na ekranu so se mi začele pojavljati pikice različnih barv. Pri predvajanju filma pa črtice različnih barv.
Sem odprl računalnik, počistil prah, ki se je nabral, a ni nič bolje. Pike so prisotne samo na slikah na pa tudi pri Wordu.
Sumim , da se počasi poslavlja grafična. Ali pa se motim. Prilagam tudi sliko namizja s nadležnim pikam.Žal je kvaliteta slaba, ker sem sliko moral pomanjšati.
Ima kdo kakšno uporabno informacijo
Hvala in Pozdrav
1119565-pikice1.jpg

Priponke

• 1119565-pikice1.jpg
    1119565-pikice1.jpg
    39,3 KB · Ogledi: 223

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Crknjen ram na grafični ali pregrevanje le te zaradi crknjenega ventilatorja

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Je to fotografija tvojega ekrana ali screenshot ?

Zakaj bi sliko moral pomanjsati ? Raje izrezi del, kjer se lepo vidijo tezave, in pusti v izvorni locljivosti.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Probaj namestit tazadnje gonilnike,naredi screenshot ekrana.A ti te pikice prikazuje,takoj ko vžgeš računalnik ali komaj čez nekaj časa.
Če ti prikazuje takoj potem ni kriv ventilator na grafični ali pregrevanje le te.
Zmanjšaj resolucijo ekrana,da boš videl če ti tudi takrat dela pikice.
Najprej pa naloži najnovejše gonilnike z CCC.(za CCC moraš imet naložen vsaj 2.0 net framework,da ti dela)

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Je to fotografija tvojega ekrana ali screenshot ?

Zakaj bi sliko moral pomanjsati ? Raje izrezi del, kjer se lepo vidijo tezave, in pusti v izvorni locljivosti.

Ma ne. To sem slikal notranjost škatle z grafično kartico.

Hvala vsem. Problem rešen. Bila je grafična kartica. Zamenja sem jo in sedaj špila normalno.
Pozdrav

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik Swetko pravi:
Ma ne. To sem slikal notranjost škatle z grafično kartico.
hysterical-1.gif

Skoraj umrl, radirko pa verjetno tudi.
grin1.gif

Da se ne boš raspočil od smeha. Sem pač mislil, da radirko misli zadnjo sliko. Prva pa je pa screenshot.
Pozdrav.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Vidis, meni se je tudi zdelo, da je screenshot, zato se mi zdi zelo nenavadno, da bi bila za tezavo kriva graficna. Res je, da so podatki zapisani v framebufferju (ki je na graficni), a ce se tezava manifestira v enem primeru (ozadje), v drugem pa ne (Word), ceprav gre vsakic za isto lokacijo, potem je povsem nelogicno, da bi se tezava videla na screenshotu ozadja, sicer je pa v Wordu ne bi opazil. Ali bi bila vedno tam, ali pa nikoli, graficna namrec ne more vedeti ali prikazuje ozadje ali Wordovo okno, shranjeno pa ima to na istem mestu.

Ce bi slo za fotografijo ekrana, bi lahko bila tezava se naprej na graficni (drugi port video RAMa na poti do RAMDACa oz. TMDS enkoderja), ampak potem se na screenshotu tezava ne bi videla nikoli, ker screenshot ne naredi dobesedno slike ekrana, ampak zgolj pobere iz framebufferja podatke, kakrsni naj bi bili potem narisani na ekranu (kar pa ni nujno isto, ce pride do okvare).

Zato me zelo cudi tvoj odgovor, kjer si napisal, da zadeva po zamenjavi graficne z novo normalno deluje, razen seveda ce nisi zamenjal za enako graficno in so zaradi tega morda drugi gonilniki (ali drugace nastavljeni). Precej nenavaden primer.

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Hja, to kar si napisal bolj malo razumem. Sem bolj laik na hardwerskem področju.
Je pa dejansko res. Ko sem dal notri drugo kartico (obe ATI-jeve), težav ni več. Pikice so se pojavljale na slikah, pa ne vedno enako. Včasih jih je bilo več, včasih manj.Ko sem naprimer odprl neko sliko,so se pojavljale in zopet izginjale. Vendar ne vse.Enako, če sem imel za ozadje nastavljeno sliko. Upam da mi je ratalo prav razložit.
Pozdrav Miro

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zelo nenavadno, res me zanima kaj je razlog za tezavo, saj cesa takega se nisem nikoli dozivel.

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
mogoče je imela pa stara grafa problem v prikazavanju samo določenih barvnih odtenkov ...

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Kupil rabljen računalnik. Na začetku vse v redu, težave so se začele pojavljati kakšna dva meseca nazaj čedalje bolj intenzivno. Oziroma čedalje več pik je bilo na ekranu.
LP

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Zelo nenavadno, res me zanima kaj je razlog za tezavo, saj cesa takega se nisem nikoli dozivel.

Identičen primer na prenosniku.

Pike na ekranu (na vseh: integriran, VGA, DVI), na istem mestu tudi pri prtscr.
BIOS neprepoznaven, windows delno pikčast.
Remote desktop dela OK.
1147660-Image1.png

Priponke

• 1147660-Image1.png
    1147660-Image1.png
    5,1 KB · Ogledi: 182

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pri Remote Desktopu je "framebuffer" v RAMu (od plate; ne od graficne), kar pojasni odsotnost tezav.

Bolj zanimivo se mi zdi, da PrintScreen v resnici naredi "print screen", in da je FB vedno na istem fizicnem naslovu v RAMu na graficni, ceprav mu ne bi bilo treba biti (stvar gonilnikov) oziroma je celo zelo ugodno, ce je lahko kjerkoli, ker se da potem na zelo preprost nacin spreminjati vsebino zaslona, zaradi navideznega double-bufferinga pa izgine tudi utripanje ob vecjih spremembah. Ce je postavljen nekam fiksno, se pa za dostop do FB "tepeta" graficni procesor, ki izvaja operacije, in DAC ali TMDS enkoder, ki posiljata sliko naprej.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.406
5.657
113
Vidim da si čist navdušen
smile-1.gif

Sta bla pa proizvajalca različna

EDIT: ups že vrgel stran
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nic hudega
smile-1.gif
Zanimivo se mi zdi z vidika izvedbe, ker sem njega dni pisal gonilnike za framebufferje in malce od blizje poznam kako se take stvari ponavadi naredijo.