php in baze

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ce postavim stran... koliko baz potrebuješ, daimaš en cms (recimo joomla) pa potem forum phpbb, pa neko galerijo? 3? ali se lahko vse na eno bazo priklopi... to še ne štekam najbolje, zato sprašujem.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ja lahko v eno bazo. Ti CMS-ji/forumi imajo ponavadi pri imenih tabel predpone, tako da ne pride do name clashing-a med različnimi produkti.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mislim, da brez nekega predznanja boš sam potem težko ločil te stvari (čeprav se sigurno da?), če bi jih enkrat hotel dat posebej. No, vsaj meni se tako zdi, ker jaz sem nastavil vsaki stvari svojo (pač ne znam drugače), pa se mi dopade, ker sem stvari že prenašal sem in tja (galerijo sem BP prestavil drugam recimo)...

Lp

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Bazo imaš lahko eno za 100 aplikacij, pazit moraš samo, da niso enaka imena tabel v bazi. Na primer:
Ko nameščaš joomlo, ti že samodejno ponudi predpono za tabele (mislim da jos_[imetabele[). To lahko recimo spremeniš v joomla_, tako da potem ko želiš podatke izvozit/migrirat/delat backup enostavno najdeš tabele.
Za galerijo daš predpono galerija_ in tako naprej... le prepričaj se, da aplikacija, ki jo nameščaš, to omogoča. Napiši, kaj boš nameščal, pa ti lahko potem povemo. Skratka za joomlo ni težav.

Torej da se vse, le bolj "elegantno" je, če imaš za vsako aplikacijo svojo bazo. Elegantno iz vidika direktnega upravljanja z bazo (recimo z uporabo phpmyadmina), ko recimo odpreš bazo joomla veš, da gledaš samo podatke od joomle. Odpreš bazo od galerije, veš da so samo podatki od galerije.

Long story short, če imaš možnost imet bazo za vsako aplikacijo posebej, go for it.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Če inštaliraš "tuje" zadeve je to že res - vsaka zadeva najbolj luštno zgleda v svoji bazi. Odvisno je tudi od providerja, večina v nižjih cenovnih paketih ponuja omejeno število baz (beri: 1-5). Predlog s predponami je še najbolj praktičen. Če se le da, vse v isto bazo, pa vsak program s svojo predpono, če kak program tega ne omogoča, ga pač daš v svojo bazo.

Če pa sam programiraš in daješ stvari v različne baze, nato pa prideš do spoznanja, da bi rad vse skupaj imel povezano lahko naletiš na težave (v mojem primeru je bilo - v eni bazi ogrodje intraneta, koledar, dogodki, z uporabniškimi podatki o nivojih dostopov itd. V drugi bazi je pa CRM. Nato pa je padla ideja, da bi crm bil povezan z uporabniki in koledarjem iz prve baze... sej se je dalo, ampak ni lepo, ker je potem treba furat dva mysql connectiona).

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Kolikor sem razumel prvi post, bo človek nameščal že narejene produkte. Tako da kakšne hude sile po povezovanju med sabo ne bo. Jaz bi na njegovem mestu namestil joomlo, potem pa poiskal razširitve (torej forum, galerijo) in jih namestil. Tako se uporabnikom ni treba 5x registrirat, ampak imajo z enim uporabniškim imenom dostop do vseh modulov. Ti pa imaš kot upravitelj strani lažje delo z uporabniki + če hočeš kadarkoli še kaj dodajat (dodatne module) to narediš brez težav, uporabniki pa samo pričnejo uporabljat novost, brez (ponovne) registracije.
Joomla je močno orodje, žal pa se malokdo poglobi in jo karseda izkoristi. Tako ali tako je za 90% stvari, ki se jih izmisliš, že plugin, vse skupaj pa imaš potem tudi v enotni grafični podobi, kar tudi ni nezamenarljivo.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
hvala zaenkrat, bom sel na razlicne baze, ce bo ponudnik to omogocal, ponavadi da 5 bazm kar je zame dovolj.