Phlilips CRT TV - ugaša in prižiga

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Zdravo

Imam cca 7 let star Philips 29PT8640. Problem je v tem, da se občasno, zadnje čase sicer zelo pogosto sam ugasne in takoj prižge nazaj. To naredi zaporedoma tudi 6krat in to resnično v 5 sekundah. Pri tem se sliši neko prasketanje.

Danes sem pogledal malo PCB, iskal prebite kondenzatorje itd, vendar nisem nič našel. Potem sem prižgal TV in čakal, da se zgodi izklop. Po zvoku sem ocenil, da prihaja to direktno iz elektronike pred katodno cevjo. Gre za konektor do katerega je speljan kabel iz VN tuljave (če se ne motim).

Ko sem konektor odstranil sem videl, da gre dejansko to na spodnji pin katodne cevi:

Pri tem vidim, da kabel ki gre notri ni zacinjen, pač pa ga bakreni kontakt na strani priklopa kabla samo stisne. Sprva sem sumil, da je problem ravno v tem stiku, vendar na žalost ni. Mislim, da pride do preboja v stiku med bakrenim kontaktom kabla in in kovinskim kontaktom na drugi strani konektorja pri katodni cevi. Več se vidi na tej sliki:

Za hec sem odstranil za par deset sekund omenjeni kabel iz konetorja, TV je delal, ni pa prišlo do presketanja in izklopa.

Nikjer na najdem, kaj bi bila funkcija tega kabla in zakaj bi tukaj vmes prebijalo.

Če ima kdo nasvet bom zelo vesel.

kvizko

Zelenc'
13. nov 2010
29
0
1
To je kabel za G2 napetost...lahko da je previsoka in preskakuje iskra. Preveri potenciometra na VN trafu če delujeta...en je za fokus, en pa G2. Pri spremembi tistega za fokus se ti mora slika meglit oz. izgubljat ostrino, pri tistem za G2 pa se mora svetloba na ekranu spreminjat.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Ta dva kontakta, ki jih kaže rdeča črta predstavljata iskrišče in je namenjeno za zaščito ekrana. Poskušaj ponovno nastavit napetost za fokus, če je slučajno previsoka. To boš najbolje naredil, če pred TV postaviš ogledalo in opazuješ ostrino slike. Takrat, ko je slika najbolj ostra je fokus idealno nastavljen. Če bo še naprej prebijalo, boš moral zamenjati iskrišče (verjetno kompleten podstavek). TV dela tudi brez iskrišča, samo ekran ni zaščiten.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Hvala obema za nasvet. Bom poskušal in javim. Aja, kakšna pa mora biti napetost na G2 izhodu?

Obema sem dal 5*
smile-1.gif

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Z G2 nastavljaš svetlobo. Če nebo pravilno nastavljeno boš imel v enem primeru temno sliko, v drugem pa se ti bodo pojavile tanke poševne bele črte - povratni žarki. Samo G2 nima nič skupnega s to napako, tako da to lahko pustiš pri miru.

Ko boš nastavljal fokus, bodi tudi pozoren, v katerem položaju potenciometra je fokus najbolje nastavljen, oziroma če se ga sploh da dobro nastavit, pa poročaj.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Sem sedaj spreminjal fokus in se lepo vidi, kako se slika v obeh skrajnih položajih megli. Ko sem šel čisto v desno, mi je v prvem poskusu takoj začelo prebijat v iskrišču in izklopiti TV. Nato sem zmanjšal čisto na "nulo" in spet povečal na maximum, pa ni več iskrilo.

Sedaj sem postavil za cca 1mm manj kot je bilo prej originalno in zaenkrat zgleda OK, je pa res, da tudi prej ni vedno takoj začelo iskrit.

Javim kakšno bo stanje potem
smile-1.gif

Hvala

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Prehitro sem se pohvalil, stanje ni nič boljše, spet ugaša
frown-1.gif

Če recimo ta kabel odstranim ... bo to trajno čez čas poškodovalo ekran ali pride lahko še do česa hujšega?

Predvidevam, da če tudi zamenjam celoten PCB z izkriščem, bo to cena cca 100€, kar je potem že vprašanje če se mi še splača obdržat ta TV, ki je sekundarni v hiši.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Če kabel za fokus odstraniš, potem ni ostra slika, ekran se pa zaradi tega ne bo poškodoval. Če pa odstraniš iskrišče, pa namesto da bi na njemu preskočila iskra, preskoči v ekranu in ga lahko poškoduje.
Kaj se je zgodilo z ostrino slike, ko si šel čisto na "nulo"? Bodi pozoren ko vrtiš potenciometer za fokus - ostrino slike: Nekje na sredini potenciometra mora biti slika ostra. ( Ker nimaš testnega signala, poišči nek program, kjer so čimbolj ozki napisi.) Ko zavrtiš v eno stran bo postala slika medla in bo tudi prišlo do iskrenja. Ko pa zavrtiš na drugo stran potenciometra pa bo slika postala samo medla brez iskrenja. Če se ne dogaja tako, potem ni napaka na iskrišču, ali tem podstavku.