Pesek in vodni kamen v pipah

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Pozdravljeni,

Kot nas obveščajo tudi v raznih reklamah, vemo, da je pri nas voda zelo trda.
Zanima me, ali imate tudi vi takšne težave in kako jih rešujete. Namreč, skoraj na 14 dni moram čistiti mrežice npr. v umivalnikih, ker se tako zamašijo, da voda skoraj neha teči. Na mrežicah se nabira vodni kamen in pesek. Priklopljeni smo na mestni vodovod, tople vode ne grejemo čez 55 stopinj in pri vstopu vode v hišo imamo filter. Kaj naj naredim da v vodi ne bo več toliko kamna oz. kako ostali rešujete tovrstne težave?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.270
1.905
113
tvoja lokacija je pa? Na obmocju ljubljane je srednje trda voda in ti tudi pod razno ne bi smelo pacati perlatorjev. Identicno je s peskom...sem ti mislil predlagat filter a ga imas. Mogoce probaj pa by pass brez njega.

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Lokacija spodnja Štajerska....
Dopuščam možnost, da se mi vodni kamen nabira v toplopodu, ker na eni pipi, kjer je samo mrzna voda, mašenja perlatorjev ni.
Razen da menjam vse cevi toplovoda, kakšne še imam možnosti?
Obstaja kak "razbijalec vodnega kamna"?

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Pa to preizkušeno deluje ali deluje podobno kot magneti za zmanjšanje porabe avtomobila?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Zanesljivo NE škoduje, če pa koristi pa lahko sam ugotoviš. Izgubiti nimaš kaj, razen par € za magnetke. In menda je bolj uspešno, če so pritrjeni v spiralo.
Tako vsaj je trdil moj nekdanji sodelavec, jaz osebne izkušnje nimam.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.270
1.905
113
hm...na koliko stopinj pa imaš nastavljen bojler?

da ne pretiravaš s temperaturo in prihaja do tvorjenja vodnega kamna, kise kruši in ti ga odnaša naprej po ceveh?

Če imaš bojler obvezno spucaj bojler vodnega kmna (boš našel tule par let staro mojo temo na to temo, da vidiš kaj vse je noter) potem pa zmanjšaj temperaturo (če že ni) na maks. 50 stopinj.

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Bojler je pozimi (ko ga ogreva plin) nastavljen na 55 stopinj, zdaj poleti pa ga ogreva sonce, vendar preko 60 ne pride.
Bojler je star 2 leti (odkar imamo plin), prej je bil v znotraj stare peči na olje. Na pipah razlike (pred menjavo, po menjavi) ne opazim.
Saj pravim, sumim cca. 5 m cevi, ki so še iz stare inštalacije od koder bi se kamen lahko luščil.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.588
2.631
113
še v SLO - ampak komaj
Pa še nekaj - a ti perlator samo očistiš - ali zamenjaš?

Ker če ga samo očistiš pustiš "semena" za izločanje vodnega kamna. Glede peska ti pa je povedal @vincent - samo mi je čudno od kod se ga toliko nabira - preveri ali ti filter (ki ga omenjaš) sploh deluje.

Aja - pa še kako sliko prelatorja pred čiščenje - me zanima barva peska (čisto bel = odluščen vodni kamen, siv/rjav = pesek, rdeč = rja (od kod??)).

edit: OFF TOPIC: @orolius - a sedaj pa moramo v obilici TOP SHIT ponudb biti veseli, da lahko kaj kupimo kar nas ob "pravilni" uporabi ne ubije? Ker to da bi delovalo je itak utopija.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik gr69 pravi: edit: OFF TOPIC: @orolius - a sedaj pa moramo v obilici TOP SHIT ponudb biti veseli, da lahko kaj kupimo kar nas ob "pravilni" uporabi ne ubije? Ker to da bi delovalo je itak utopija.
wink-1.gif
Nisem predlagal nakupa kakšnega TOP SHIT izdelka, temveč le DIY izvedbo, za katero ni potrebno porabiti omembe vrednega denarja.

Kar tako za neko podano možnost rešitve zapisati, "da je utopija", pa zelo spominja na čase, ko je bila zemlja še ploščata
wink-1.gif

Sicer pa je o tem napisanega že ogromno, branje je lahko zanimivo, ker naenkrat ugotoviš, da je morda "zemlja okrogla"
Namig: odtipkaj Magnetic water treatment v Google

Pa brez zamere!

gr69

Guru
15. dec 2009
11.588
2.631
113
še v SLO - ampak komaj
Nikakršne zamere.
wink-1.gif

"Obesil" sem se na tvojo poudarjen "NE povzroča škode".
wink-1.gif
Je pa res, da sem malo nerodno zapisal in je izpadlo, da sem čisto proti "magnetni rešitve" (resnici na ljubo - sam sicer dvomim, da deluje, nimam pa sam izkušnje s tako rešitvijo - avtor naj v vsakem primeru poskusi (da ga ne bom napeljal na krivo pot)).

Sicer pa ostajam trdno prepričan, da je pri TOP SHIT zadevah treba biti vesel, če vsaj škode ne povzročajo. Investicijo v nabavo take stvari pa razumeti kot davek na neumnost.
tongue-1.gif

Zdaj pa dovolj OFF TOPIC - gremo rajši ugotavljati od kod pesek in toliko kamna.

Workson

Zelenc'
8. avg 2013
3
0
1
Tudi pri nas smo imeli kar velike težave z vodnim kamnom... Beri svinjarija v kopalnici, težave s pralnim in pomivalnim strojem, zamašene mrežice vodovodnih pip... stroški, stroški, stroški in veliko čiščenja. Po pogovoru z našim vodovodarjem in po pregledu ponudb smo kot opcijo izbirali med dvema rešitvama:

1. Elektromagnetno mehčanje vode..... zadeva naj bi sicer delovala, vendar se moč naprave s časom in oddaljenostjo zmanjšuje. Poleg tega ta način iz vode ne odstrani vodnega kamna. Temveč le spremeni strukturo vode in sicer do take mere, da se vodni kamen v njej ne oprijemlje na cevi. Izdelek, ki sem ga takrat našel, je bil predstavljen tudi v reviji življenje in tehnika in sicer nemškega proizvajalca SYR MULTISAFE KLS ..... http://www.syr.de/index.asp?ar...BD-6C9C0E9F2667

2. Mehčanje vode z ionsko izmenjavo.... kar sem lahko razbral iz interneta so imele te naprave v preteklosti znano hibo in sicer da so za svoje čiščenje uporabljale sol in je zaradi tega del solnega okusa ostal tudi v vodi, tako so bile uporabljene bolj za industrijske namene. Vendar so z moderno tehnologijo to zdaj rešili in je na trgu kar nekaj dobrih izdelkov. Kar je mene prepričalo v nakup je bilo dejstvo, da naprava s postopkom ionske izmenjave fizično odstrani vodni kamen in tako ne ostane nič več, da bi se prijemalo na moje ploščice...
cool-1.gif

Nazadnje uredil moderator:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Se ne bi čisto strinjal s teboj.

Sem na območju Ljubljane - Vič, pa moram perlatorje kar redno čistit, saj se notri nabira droben pesek/mivka. Sem jih ravno popucal, bom pa naslednjič poslikal kako zgleda.

Workson

Zelenc'
8. avg 2013
3
0
1
Olfa in SJTV1 mogoče imata težavo z drugimi nečistočami v vodovodu, kakšen pesek, mivka. Priporočam uporabo kakšnega kakovostnega samočistilnega filtra z mrežico.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Se ne bi čisto strinjal s teboj.

Sem na območju Ljubljane - Vič, pa moram perlatorje kar redno čistit, saj se notri nabira droben pesek/mivka. Sem jih ravno popucal, bom pa naslednjič poslikal kako zgleda.

Jaz imam tudi podobne težave... LJ-Moste