Pekoce paprike

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Pozdravljeni,

Ali je mozno pri nas kje kupiti habanero,jalapeno,bhut jolokia,...?

Hvala

LP

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mal si že pozen za letos, moje rastlince so že zdavnaj ven prišle in so že na vrtu kake dva tedna
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Mal si že pozen za letos, moje rastlince so že zdavnaj ven prišle in so že na vrtu kake dva tedna
smile-1.gif

Moje tudi
cheer.gif
Iz radovednosti: kdaj das kaliti semena ? Jaz jih dam konec januraja oziroma najkasneje zacetek februarja, tako da so proti koncu aprila flance ze vsaj priblizno 75% koncne visine in s prvimi cvetki, ko je lepo vreme grejo ven, obiram jih pa vse do konca septembra (ali pa se v oktober, ce je lepo vreme - brez mraza).

Upam, da letos ne bo tistega enomesecnega dezevja konec junija oziroma v juliju, takrat se ne oprasujejo (tako da je potem bolj bogo, tudi ko je sonce), pa tisti, ki so ze gor, ne dozorijo enako, kot ce bi bilo lepo toplo ... k*cev global warming kar naprej prodajajo, jaz moram pa zakrivati rastline, da ne pozebejo
bonk.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Moje so v rastlinjaku, ima krmiljeno zalivanje in temperaturo, tak da upam da uspejo (letos se grem prvič ta hec). Sem jih pa dal kalit enkrat januarja, so bli par mesecev v kleti, zdej so pa zunej
smile-1.gif

Imam pa Chocolate habanero od pekočih zadev, pa mislim da še en chili ampak nisem 100% za sorto. Bom pofotkal, če uspe
smile-1.gif

Lp
Peter

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Jaz sem neke neeksotične sorte posadil. Najprej je rastlo super, zdaj pa že kak mesec stagnira. Mi ni jasno zakaj.
confused-1.gif

Je na cca 8 cm višine zdaj.

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
ja odvisn katero sorto imaš. Recimo pri meni Birds Eye pa Mirasol sta začela zelo hitro rastit v višino, recimo k pa Dorset Naga, Naga Morich,... pa so skoraj mesec pri miru, zdele se jim je pa utrgal in prvo rastejo v širino pa šele potlej v višino.

Sicer pa najbrž je avtor teme spraševal za sveže plodove in ne sadike. Če rabiš sveže sadike jih lahko kupiš pri www.kupicili.si ampak zaenkrat še plodovi niso zrasli. Bo treba počakat še par mescov. Drugače pa dobiš Habanero tudi v Leclercu.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Moje so v rastlinjaku, ima krmiljeno zalivanje in temperaturo, tak da upam da uspejo (letos se grem prvič ta hec). Sem jih pa dal kalit enkrat januarja, so bli par mesecev v kleti, zdej so pa zunej
smile-1.gif

Aha, ce je tako, samo glej, da so na soncu (saj je normalen steklen rastlinjak, ne kaksna tista neprosojna zadeva ?), ko se enkrat privadijo in da jih zdajle na zacetku poletja ne zazge, ce si jih sele zdaj postavil na sonce.

Citat:
Imam pa Chocolate habanero od pekočih zadev, pa mislim da še en chili ampak nisem 100% za sorto. Bom pofotkal, če uspe
smile-1.gif

Jaz sem ze dal slike moje zadeve na forum, ker nisem poznal izvora, namignili so mi da je ali tajska ali pa mehiska zadeva. Linki na slike se vedno delajo, najdes jih lahko v zadnjem sporocilu v tisti temi. Glede na druge, katere sem preizkusil, se mi zdijo solidno pekoci.

Ko jih oberem, jih susim za nadaljno uporabo, tako ohranijo aromo in pikantnost.

Ce bi kdo rad pomenjal semena konec sezone, napisite; jaz ze tako vsako leto senkujem flance naokoli lenobam, ki se jim ne ljubi samim dat kalit semen
shocked-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
O madona, jaz imam stiri rastline za celo leto, pa ze tako majckene zrastejo (so zelo primerne za po dve skupaj v loncek in na okensko polico ali balkon za tiste, ki nimajo vrta).

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Jaz sem ze dal slike moje zadeve na forum, ker nisem poznal izvora, namignili so mi da je ali tajska ali pa mehiska zadeva. Linki na slike se vedno delajo, najdes jih lahko v zadnjem sporocilu v tisti temi. Glede na druge, katere sem preizkusil, se mi zdijo solidno pekoci.

Tema, ki jo omenjaš je prava mala enciklopedija od A do Ž, za "Chilli telebane"
Verjetno je večina uporabnikov šele s to temo odkrila svet pekočih paprik v vsej svoji razsežnosti
smile-1.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Imam pa Chocolate habanero od pekočih zadev,

Tko k pa ta svinarija smrdi ej
uf-1.gif
lansko leto sem posadil 6 sort čilija, med njimi tudi chocolate. Jeseni sem jih en kozarec vložil, in ta piyzdarija tako zaudarja, da je uničila cel kozarec.
Letos sem posadil Cayenne, Sarit Gat, Thai chili in Habanero red. So veliki že cca. 10 cm, tko da so šli včeraj v vrt.
cheer.gif

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Nisi navajen na takšno aromo.
Sarit gat so zelo vredu ampak niso vsi enako pikantni je kr velik razpon pikantnosti iz istega grma. Habanero red ima pa podobno aromo kot chocolate

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Moje izgledajo takole (slika iz prejšnjega tedna). Lahko pofotkam še rastlinjak, ampak zdajle ne najdem nobene slike...

Lp
Peter
945894-chili.jpg

Priponke

• 945894-chili.jpg
    945894-chili.jpg
    186,8 KB · Ogledi: 316

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tole je pa videti nekam zalostno, a si jih prevec zalival ali kaj ? V loncku/koritu je bistveno lazje dozirati vodo, ker imas podstavek ... ko pritece voda v podstavek, je dovolj zalito. Ko je zemlja suha, je premalo zalito. Preveris enkrat na dan, ce ne pozabis (sicer se listki povesijo, pac zalijes nazaj, samo skuhati se ne sme v vrocini) ... chiliji so res idealna rastlina za moske
grin1.gif

Na mojih je vsaj 2x toliko perja, vse normalne barve (kljub zelo mocnemu vetru, ki druge rastline zelo poskoduje) in - kar je najbolj pomembno
evil.gif
- na vsaki rastlini ze precej papricic, ki so na cca. 80% koncne velikosti. Ce bo lepo vreme se naprej, bodo te iz prve runde kmalu zacele zoreti, potem pa vse do konca septembra, ce bo lep zacetek jeseni, pa mogoce se v oktober.

Upam, da ne bom pozabil jutri slikati mojih, bos imel za primerjavo.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Evo slikica:

2s66i2x.jpg

Slikal sem proti soncu s starim telefonom (samo VGA kamera, brez AF), zato je slika malo bolj kilava, ampak vidis da je perje normalne (temne) zelene in da ga je kar precej, je pa res, da sta skupaj po dve rastlinici, zato ga je videti 4x vec kot pri tebi (to sem vceraj ze uposteval). Vec prejete soncne energije = bolj pekoce paprike po mojih izkusnjah.

Tisti papricici desno zgoraj (ki sta skupaj) sta ze koncne velikosti, samo se dozorita ...