Peka rib

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Kako speči ribe v pečici, na štedilniku, da le-te ne "plavajo" v olju? V mislih imam cele ribe in ne kakšno pohanje ali kaj podobnega.

Malo sanjam....ali obstaja kakšna mreža, ki jo daš v pekač in potem to lahko pečeš v pečici, ne da bi potreboval olje?
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ne pečejo se v olju. Iz soli narediš kupček in jo daš gor, ali pa na alufoliji.
 

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Lahko jih delaš popolnoma brez olja na peki papirju.
Ko jih vzameš ven iz pečice, jih malo pokapaš z olivcem in je super!
 

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Ali pa jo daš na mlad krompir, in pokapaš oz. z rožmarinovo vejico premažeš, da je ne izsuši preveč. Večjo ribo (od cca. 1kg naprej), lahko vzdolžno prerežeš (2x, 3x) in jo "zafugiraš" z "paco" (mešanica olivnega olja, in mediteranskih začimb).........
mnjammmmmmm
Glej "mnjam" post od CBB :
Gurmanska mojstrovina
nahrung002.gif
 

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Jaz naredim tak:

Spucam ribo, dam v trebuh malo česna na šnitke narezanega pa vejico rožmarina, ribo poknem v folijo, gor rezino limone pa malo belega vina.

Neprodušno zapreš, pokneš v pečico na 200 za ene 20 min do pol ure, in voila...

Super mehka ribica.. Mljask..
grin1.gif
 

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Aja, lososa pa v teflonki na žlici olja pa rožmarinovih vejicah (ali brez).. Par minutk na eni pa par na drugi strani, finito..
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Škorpi bo ribo pekla?:) Lepo, lepo. A lahko pridem probat?:) No, najprej kak nasvet.:) Začnimo s pečenjem na štedilniku. POtrebuješ teflonasto ponev, čimbolj debelo. Na ponev rukneš 1 ČAJNO žličko olja in nič več. In to navadnega, ne olivnega. Ga dobro ogreješ in gor rukneš SUHO ribo, ki si jo prej posušila v papirnati brisači. Potem pa pustiš ene 4 minutke, da se ribica lepo zapeče, domnevam, da bodo to kake porcijske oradice, potem je 4-5 minut ravo prav... Vmes ribe ne drkaš z vilicami levo desno, nič... Pustiš pri miru. Potem jo lahko čisto lepo obrneš, če me boš ubogala riba ne bo nič razpadla...

Kar pa se tiče pečice - ribe v pečici se ne obrača, pazi tudi na to, da ribe NE daš na krompir ampak zraven oziroma ob krompir. Le ta se ti sicer ne bo spekel. Če imaš slabe protfančke daš ribico počivat na naoljeno folijo al pa peki papir in ne pozabi, pri pečenju ribe v pečici moraš ribo skozi mazat z olivnim oljem, sicer bo žaganje, ki ga tudi pes ne bo maral...
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Nasvet, če je riba frišna in to res frišna, ne rabi nič. Če je res potreba samo malo soli in nič drugega, mažeš jo z olivcem oziroma z vejico rožmarina namočeno v olivno olje.

ČESEN, LIMONA in podobne pritekline ubijejo vse okuse " devištva " ribjega mesa. Če preveč gledate razne oddaje, jim pa le ne verjemite vsega. Kot je cbb napisal, bodite nežni.. Riba tudi če jo pečete v ponvi " ta težki " se bo sama odlepila če jo boste pravilno pekli.

Losos, je zgodba zase. Najraje ga naredim na maslu. Dobro osušenega povaljam v koruznem zdrobu in ga položim na predhodno dobro ogreto ponev v katero sem nekaj sekund pred peko vrgel košček masla. Najprej na stran z kožo. Čez približno dve do tri minute vraga zasukaš. Potem pečeš še kakšno minuto do minuto in pol na drugi strani. Postrežeš z kuhanim krompirjem v kosih in malo zelenega - beri blitve. Ne preveč česnasto varjanto. Zraven obligatorni kozarec belega suhega vina in to je to.

lp D
 

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Se strinjam.. Ampak.. Dobi pri nas svežo ribo.. Pa če si len, in je ne spucaš sam, se jim ponavadi zgodi "nesreča" pa razlijejo žolč..
Kaj boš pol.. Jebiga, nekak probaš popravit..

Če dobim ribo z vode valda da jo sam na gril poknem brez vsega
grin1.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Zato ne kupujem rib
smile-1.gif


Jih grem sam ulovit, tisto uro ali dve si lahko vzameš čas, da si kasneje privoščiš tudi res svežo ribo.
Je kar nekaj bajarjev - ribogojnic kjer si lahko postrv vjameš sam, pa čepav ni "divjak" je še zmeraj čisto sveža.
Ribo ščistit, tu pa ni izgovorov, še tako zahtevno žival maš spucano v največ treh do petih minutah.

Tako zdej pa hrabro na delo.

lp D
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Nekoč davno tega je v deželi na sončni strani alp bil poizkus z gojitvijo lososa, bil je uspešen ampak, barva ni bila ta prava. ribe so bile vrhunske kakovosti, kar se tiče mesa, vendar ni bilo lepe srebrne barve, bile so črne, temno sive...

Kar se tiče lososa, kupim ga, ponavadi samo če nas je več . grem v ribarnico, če se potrudiš in lepo žival ko ti jo izroči prodajalec, povohaš in če DIŠI po ribi, je v 99% vse ok. Riba, sploh nekatere morske, smrdijo po 10 minutah ko so vzete iz vode. Pač odvisno od njihove "diete"
Priporočam, vsem da če lovite ribe, ribo očistite takoj ko je/so ujeta/e. Losos, če imaš srečo, je mnogo bolj svež kot ribe, ki jih dobimo iz našega morja. Definitivno, pa ribiči in prodajalci uporabjajo marsikatere trike, da se ribo ohrani svežo

Lovite jih toliko kot jih nameravate pojesti, oziroma kolikor je jedcev.

Killa ne drži me za vsako besedo. Govora je bilo o ribah ki se jih da ujeti pri nas, drugače pa losos , je bil omenjen in vendar si ga malo spulil iz konteksta.


lp D
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ok realno gledano lahko gre 70% slovencev "ulovit" samo postrv, za 95% slovencev pa lahko vrste "užitnih" rib prešteješ na prste ene roke - postrv, orada, brancin, losos, tuna

po postrvi gremo tudi mi v bližnjo ribogojnico, ostalih rib pa žal ne moreš dobiti svežih iz vode
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Zato ne kupujem rib
smile-1.gif


Jih grem sam ulovit, tisto uro ali dve si lahko vzameš čas, da si kasneje privoščiš tudi res svežo ribo.
Je kar nekaj bajarjev - ribogojnic kjer si lahko postrv vjameš sam, pa čepav ni "divjak" je še zmeraj čisto sveža.




lp D
Huh..., tukaj sem pa občutljiv. Vzgojena postrv, čeprav sveža, je pitana s kemijo -beri kostna moka itd., take ribe ne povoham. Meso je kot žaganje v primerjavi z divjakom, da ne rečem umetno. Isto je z morskimi ribami, sem že krmil orade na vzgajališču in vem s čim se jih pita - od takrat se jih izogibam.
 

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Oooo, ko bi blo vedno možno
smile-1.gif


Tam valda vidiš če ma ribe ulovljene, k niso identične velikosti tak ko one z ribogojnice.. Tiste so obvezno cele zamaščene, pa smrdijo ko jih pucaš.. Bogve res kako svinjarijo jejo..

Drugač pa sama pucam ribe, sem že expert, pa znam tudi čez škrge
grin1.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Se strinjam z Notranjcem in cbb

Maš kje kakšne lukne, kjer jih ne futrajo z briketi, vem za dve ampak je ena tik pred tem da se bo zaprla.
CBB kdo bi bobo al pa mač srebrnjak pustu u ajmerju z drugo ribo več kot 20 sekund je nor
smile-1.gif

Saj veš kako je bilo lani prvega novembra, so skor še lignji u vodo jetel pa sem sam mača raztrančiral da sem rapalo vn dobil.

Tako boba kot mač sta ribi, ki jih lahko jem dokler ne crknem ali počim. noro dobre. Samo spucat jih je treba pa še na trnku :p

Notranjc, enkrat ko bo čas in trenutek primern, te povabim na zobe, tud lička ti bom pustu pojest, Cbb naju bo pa z vinčkom in cigarami zalagal
wink-1.gif


lp D
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
IZGANJALEC HUDIČA

V antikvariatu sem kupil zelo staro knjigo ter v njej našel recept za
izgon hudiča.
Potem sem nabavil žabe, lase, živalske oči, svinec, suhe korenine
mrkača in še nekaj nujnih stvari, jih zmešal in skuhal kot je treba,
se namazal pod pazduho, po stegnih in pošprical stene v stanovanju.
Zaradi tega je nastal hud prepir z ženo, nakar je ona v besu zapustila
stanovanje.

Tako, da stvar načeloma deluje... ne zaleže, lahko pomaga pri smrdeči ribi:
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
KSZ

Bliža se poletje... ker je ravno tema Peka rib - kako naj damo ribo na grill ne da bi razpadla? Ker ponavadi se riba prime na rešetke in potem - no, vemo kaj sledi. Se jo prej kaj naolji, ali natre s čim drugim da pač ne razpade in se lepo v kosu zapeče?