PCIe SATA

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Ker v računalniku ni nikoli dovolj diskovja, vsi SATA porti pa so že tako ali drugače zasedeni, mi ne preostane drugega, kot da iščem v smeri PCIe SATA kartice. Gledam nekaj takega:

Ne vem pa ali so v praksi dejanske hitrosti branja/pisanja na HDD (SSD se ne bo uporabljalo na teh portih) primerljive s SATA porti, ki so na osnovni plošči. Ima kdo kakšne izkušnje s tem?

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
O super. Potem kar grem v nabavo ene takšne kartice in 3 ali 4 TB diska.

Gledam tale Toshibin disk

Je kar konkretno cenejši od WD red 3 TB (WD30EFRX) kateremu sem se sicer nagibal..Za ceno WD imam tega Toshibinega plus še PCIe SATA kartico. Toshiba diski so vredni zaupanja? Nekak nisem ziher...Do sedaj sem se vedno odločal za WD.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Ker v računalniku ni nikoli dovolj diskovja, vsi SATA porti pa so že tako ali drugače zasedeni, mi ne preostane drugega, kot da iščem v smeri PCIe SATA kartice. Gledam nekaj takega:

Ne vem pa ali so v praksi dejanske hitrosti branja/pisanja na HDD (SSD se ne bo uporabljalo na teh portih) primerljive s SATA porti, ki so na osnovni plošči. Ima kdo kakšne izkušnje s tem?

OK, vem, sem "zaostal"...
Ampak, jaz sem, preprosto, na moj Intel proklopil na zunanja USB3 porta dva zunanja SSD diska...
Vem, sem bedak, se da rešit drugače, ampak - dela...

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Nisi zaostal, razmišljaš logično in ta opcija mi je jasna vendar ji nisem naklonjen. Rad imam namreč diskovje v kišti na svojem mestu, mašina dela 24/7.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Nisi zaostal, razmišljaš logično in ta opcija mi je jasna vendar ji nisem naklonjen. Rad imam namreč diskovje v kišti na svojem mestu, mašina dela 24/7.

Ja, saj jaz sem kupil škatlo (AliExpress) za 4 diske (cca 10€), povezal, poskusil in sedaj imam dva enaka ohišja (za 4x ssd, 2 x vent), v vsaki en (ja 1 (en) ssd disk)), pa je vse OK... Meni je, dokler ne bom nabavil boljšega hlajenja, čisto OK, če sta (kabli 1m), diska "dovolj narazen"...

Edit: pozabil, se opravičujem - vsi moji računalniki delajo 24/7/365... Se opravičujem, sem še stara šola in dinozaver z dobrimi UPS-i...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Janch Najbrž sem že pozen, ampak Toshiba disk in WD Red nista v isti klasi. Prvi je NAS disk za 24/7, drugi je desktop disk. Stavit se sicer ne bi šel, kateri bo dlje delal, mi je pa že veliko Toshiba desktop diskov pocrkalo pri 24/7, ker sem gledal le na ceno. Zdaj malo bolj pogledam za namen uporabe.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Janch Najbrž sem že pozen, ampak Toshiba disk in WD Red nista v isti klasi. Prvi je NAS disk za 24/7, drugi je desktop disk. Stavit se sicer ne bi šel, kateri bo dlje delal, mi je pa že veliko Toshiba desktop diskov pocrkalo pri 24/7, ker sem gledal le na ceno. Zdaj malo bolj pogledam za namen uporabe.

V teoriji je to res, v praksi pa lahko vsak disk crkne. In to mora biti tudi osnovna "motivacija" pri gradnji računalnika - redundanca + backup.

Rajši vidim, da ljudje delajo mirrorje iz cenejših diskov, kot pa da imajo samo en "premium" disk in se zanašajo da ne bo nikoli crknil (in po možnosti sploh nimajo backupa).

Sam imam doma čisto vse diske mirrorane. Desktop ima 2x NVMe za sistem + 2x HDD za storage, domači server pa tudi 2x SSD za sistem in 2x HDD za podatke. Plus seveda par zunanjih diskov za backup ter remote backup na Azure virtualki.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Ja saj nekako tako kot sta oba napisala tudi sam razumem, zato pa se še nisem odločil. V vsakem primeru pa bom verjetno vzel WD.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Če boš kupoval WD Red, bodi edino pazljiv da ne kupiš SMR modela. Obvezno naj bo CMR.

wd-red-family.png

Izogibaj se torej čisto prvega stolpca (EFAX modeli med 2-6 TB kapacitete).

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Zadnjič je nekdo objavil YT video enga tipa, ki je zlil gnev na Seagate diske, ker da so mu v pol leta crknili 4 novi diski, če se prav spomnim. Prav neverjetno res.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Diski crkujejo, to je dejstvo. Zato pa kupiš nekaj s 5-letno garancijo in daš v RAID. Plus seveda backup.

Večjo količino pa boljše kupiti mešano pri različnih trgovinah, da ni ista serija pa isti poštni paket.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.025
267
83